In vizor

Curtea de Apel Cluj a achitat patru persoane acuzate de abuz în serviciu

Scris de 735

Conform Mediafax, Curtea de Apel Cluj a decis achitarea a patru persoane din fosta conducere a SC Electrica Nord Transilvania acuzate de abuz în serviciu contra intereselor publice şi complicitate la abuz în serviciu, pe motiv că fapta în cazul lor nu mai este prevăzută de legea penală, sentinţa fiind definitivă.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Ael Cluj, Lucian Marian, a declarat, marţi, că decizia a fost dată luni, în consens cu hotărârea de anul trecut a Curţii Constituţionale a României.

“Curtea de Apel Cluj a decis luni achitarea mai multor persoane acuzate de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu, decizia fiind dată în consens cu decizia Curţii Constituţionale a României care explicitează pentru constituţionalitate abuzul în serviciu. Fapta comisă în concret de cei judecaţi în acest dosar, nu în general, nu mai este prevăzută de legea penală, şi s-a reţinut că inculpaţii nu ar fi încălcat o obligaţie sau o îndatorire prevăzută de o lege sau OUG, ci de un act normativ inferior. Decizia CCR de anul trecut este obligatorie pentru instanţele de judecată. În momentul în care este sesizat un abuz în serviciu acesta trebuie să fie analizat în virtutea deciziei CCR. Decizia Curţii de Apel Cluj emisă luni este definitivă”, a spus Marian.

Pe portalul de justiţie în cazul dosarului soluţionat de Curtea de Apel Cluj se arată că au fost achitaţi pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu trei persoane din fosta conducere a SC Electrica Nord Transilvania, printre care şi fostul director general Gabriel Ruga, şi una pentru complicitate la abuz în serviciu, dar au fost majorate pedepsele în cazul unora dintre ei pentru spălare de bani şi luare de mită.

Urmărirea penală a început în 2004, dar inculpaţii au fost trimişi în judecată abia în 2009. Pe 6 iunie 2011, Tribunalul Cluj a admis excepția de nelegalitate a sesizării procurorilor DNA, considerând că principala probă: Raportul tehnico-științific de specialitate efectuat de experţii DNA, care a stat la baza acuzării lui Ruga, este ulterioară momentului punerii în acuzare a acestuia.  Acuzațiile că Ruga ar fi comis infracțiunile de abuz în serviciu, de care se leagă existența tuturor celorlalte infracțiuni ce i se impută, se sprijină, în exclusivitate, pe concluziile din raportul DNA, finalizat după momentul punerii sub învinuire a lui Ruga. Instanța s-a desesizat și a dispus restituirea cauzei către DNA, Serviciul Teritorial Cluj în vederea refacerii actului de sesizare.

Procurorii au formulat recurs, cerând casarea hotărârii mai sus amintite și trimiterea cauzei în instanță în vederea judecării pe fond. Pe 25 octombrie 2011, Cutea de Apel Cluj a casat hotărârea contestată și a dispus continuarea judecării cauzei de către Tribunalul Cluj, moment în care procesul s-a reluat pe fond. De atunci au fost audiați în fața instanței principalii inculpați ai dosarului, dar și alți martori, relevanţi în opinia instanţei. Inculpații nu au recunoscut faptele imputate, dar  declarațiile anumitor martori nasc semne de întrebare, contrazicând afirmații ale învinuiţilor.

Tribunalul Cluj a dispus în anul 2015 condamnarea a trei persoane din acest dosar la câte trei ani de închisoare şi trei ani interzicerea unor drepturi pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice şi pe una la cinci ani de închisoare şi cinci ani interzicerea unor drepturi pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu.

Procurorii DNA Cluj au acuzat că, în perioada septembrie – octombrie 2003, Ruga Gabriel Michael, în calitate de director general al S.C. FDEE Transilvania Nord, primit de la Croitoru Vasile, folosind drept paravan firma lui Ruga Gabriel Traian , fiul lui Ruga Gabriel, şi pe cea a lui Costel Croitoru, fiul lui Croitoru Vasile, suma totală de 550.000 de lei, pentru ca, în schimb, instituţia publică pe care o conducea să cumpere produse electrice în condiţii păgubitoare, prin încălcarea legii şi a atribuţiilor de serviciu. După nenumărate amânări, la zece ani de la începerea urmăririi penale, procesul pare să fie într-un punct mort: se așteaptă o expertiză.

Potrivit procurorilor DNA, faptele la care se referă urmărirea penală au fost comise în perioada 2002-2003. Directorul general de atunci al companiei Electrica Transilvania, Gabriel Ruga, este acuzat că ar fi primit 550.000 de lei de la omul de afaceri Vasile Croitoru, pentru a cumpăra de la firma acestuia, SC Electro El Group SRL,  produse electrice chinezeşti, inscripționate cu marca Siemens.

Procurorii DNA susțin că pentru transferul banilor s-au folosit două firme-paravan ale unor apropiaţi, mai exact, firma fiului lui Ruga,respectiv firma fiului lui Croitoru, dar şi o fundaţie creștină ce o implica pe fiica lui Petru Morar, şeful compartimentului  Aprovizionare al companiei Electrica Transilvania. Atât părinţii, iniţiatori ai infracţiunilor, cât şi copiii, care i-au ajutat să-şi acopere urmele, sunt inculpaţi în dosar. În urma controlului DGFP Cluj a rezultat că în urma operațiunilor comerciale s-a adus un prejudiciu societății Electrica de 2.5 milioane de lei.

Foto: Gabriel Ruga, Gazeta de ClujULTIMA ORĂ

 • Acum 12 hours General
  Primăria Cluj-Napoca vine cu precizări la articolul nostru: ”Alianța Vestului n-a fost decât un mare fâs electoral (…)”: ”nu a achitat nici o sumă în contul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ALIANȚA VESTULUI”. În rest rămâne cum am scris: UN MARE FÂS ELECTORAL CU ZERO REALIZĂRI
 • Acum 17 hours General
  Copilă de 15 ani din Florești, căutată de familie. Dacă aveți informații sunați la 112
 • Acum 19 hours Din oras
  FIRMA CARE AMENAJEAZĂ MALURILE SOMEȘULUI a izbutit o nouă poluare cu ulei a apei în Cluj-Napoca. ABAST tace chitic, ei au problemele lor: cu numiri politice, cu sechestrări de persoane, cu mușamalizări de poluare voluntară…
 • Acum 19 hours Politica
  Marcel Ciolacu denunţă specula băieţilor deştepţi din energie: “România și-a vândut toată producția de energie pe 2022 (…) S-a dat la 200 -300 de lei!”
 • Acum 19 hours Politica
  Marcel Ciolacu anunță remanierea miniștrilor: “Se va face! Voi avea o discuție cu premierul”. Ciolacu nu a negat că vizați ar fi miniștrii Virgil Popescu sau Vasile Dîncu
 • Acum 20 hours Sanatate
  Sunt cu peste 5.000 de cazuri de COVID-19 mai multe decât în ziua anterioară. Clujul e în top
 • Acum 21 hours Politica
  Vasile Dîncu, despre posibila sa remaniere: “Fals!”
 • Acum 21 hours In vizor
  LĂCOMIA BĂNCILOR CRITICATĂ DUR de către Mugur Isărescu: “Au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au suprareacționat”
 • Acum 22 hours Editorial
  Alianța Vestului n-a fost altceva decât un mare fâs electoral cu ZERO realizări. Dar foame bolnăvicioasă de imagine a lui Emil Boc ne-a costat 165.000 EUR/an? Ne-a costat
 • Acum 23 hours General
  FURĂ ŞI FUGI: 27.000 de lei, în 25 de minute, atât a crezut că face un tânăr care a dat o spargere în Cluj. Visul s-a terminat cu cătuşe
 • Acum 23 hours General
  Peste 90% dintre clujeni s-au recenzat. Să vedem cu câţi poliţişti locali rămâne Emil Boc, să le dea SPOR DE OSÂNZĂ
 • Acum 1 day Eveniment
  Un camion a luat foc în Dumbrava, pe cel mai periculos drum din Cluj, DN1E60
 • Acum 1 day In vizor
  De ce îndeamnă Rafila ”pe toată lumea” să își ridice pastilele de iod de la farmacie. Că a dat o ”comandă” de 30 de milioane de euro la Antibiotice Iași și nu are cum să o distribuie populației
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE