In vizor

Curtea de Apel Cluj a achitat patru persoane acuzate de abuz în serviciu

Scris de 735

Conform Mediafax, Curtea de Apel Cluj a decis achitarea a patru persoane din fosta conducere a SC Electrica Nord Transilvania acuzate de abuz în serviciu contra intereselor publice şi complicitate la abuz în serviciu, pe motiv că fapta în cazul lor nu mai este prevăzută de legea penală, sentinţa fiind definitivă.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Ael Cluj, Lucian Marian, a declarat, marţi, că decizia a fost dată luni, în consens cu hotărârea de anul trecut a Curţii Constituţionale a României.

“Curtea de Apel Cluj a decis luni achitarea mai multor persoane acuzate de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu, decizia fiind dată în consens cu decizia Curţii Constituţionale a României care explicitează pentru constituţionalitate abuzul în serviciu. Fapta comisă în concret de cei judecaţi în acest dosar, nu în general, nu mai este prevăzută de legea penală, şi s-a reţinut că inculpaţii nu ar fi încălcat o obligaţie sau o îndatorire prevăzută de o lege sau OUG, ci de un act normativ inferior. Decizia CCR de anul trecut este obligatorie pentru instanţele de judecată. În momentul în care este sesizat un abuz în serviciu acesta trebuie să fie analizat în virtutea deciziei CCR. Decizia Curţii de Apel Cluj emisă luni este definitivă”, a spus Marian.

Pe portalul de justiţie în cazul dosarului soluţionat de Curtea de Apel Cluj se arată că au fost achitaţi pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu trei persoane din fosta conducere a SC Electrica Nord Transilvania, printre care şi fostul director general Gabriel Ruga, şi una pentru complicitate la abuz în serviciu, dar au fost majorate pedepsele în cazul unora dintre ei pentru spălare de bani şi luare de mită.

Urmărirea penală a început în 2004, dar inculpaţii au fost trimişi în judecată abia în 2009. Pe 6 iunie 2011, Tribunalul Cluj a admis excepția de nelegalitate a sesizării procurorilor DNA, considerând că principala probă: Raportul tehnico-științific de specialitate efectuat de experţii DNA, care a stat la baza acuzării lui Ruga, este ulterioară momentului punerii în acuzare a acestuia.  Acuzațiile că Ruga ar fi comis infracțiunile de abuz în serviciu, de care se leagă existența tuturor celorlalte infracțiuni ce i se impută, se sprijină, în exclusivitate, pe concluziile din raportul DNA, finalizat după momentul punerii sub învinuire a lui Ruga. Instanța s-a desesizat și a dispus restituirea cauzei către DNA, Serviciul Teritorial Cluj în vederea refacerii actului de sesizare.

Procurorii au formulat recurs, cerând casarea hotărârii mai sus amintite și trimiterea cauzei în instanță în vederea judecării pe fond. Pe 25 octombrie 2011, Cutea de Apel Cluj a casat hotărârea contestată și a dispus continuarea judecării cauzei de către Tribunalul Cluj, moment în care procesul s-a reluat pe fond. De atunci au fost audiați în fața instanței principalii inculpați ai dosarului, dar și alți martori, relevanţi în opinia instanţei. Inculpații nu au recunoscut faptele imputate, dar  declarațiile anumitor martori nasc semne de întrebare, contrazicând afirmații ale învinuiţilor.

Tribunalul Cluj a dispus în anul 2015 condamnarea a trei persoane din acest dosar la câte trei ani de închisoare şi trei ani interzicerea unor drepturi pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice şi pe una la cinci ani de închisoare şi cinci ani interzicerea unor drepturi pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu.

Procurorii DNA Cluj au acuzat că, în perioada septembrie – octombrie 2003, Ruga Gabriel Michael, în calitate de director general al S.C. FDEE Transilvania Nord, primit de la Croitoru Vasile, folosind drept paravan firma lui Ruga Gabriel Traian , fiul lui Ruga Gabriel, şi pe cea a lui Costel Croitoru, fiul lui Croitoru Vasile, suma totală de 550.000 de lei, pentru ca, în schimb, instituţia publică pe care o conducea să cumpere produse electrice în condiţii păgubitoare, prin încălcarea legii şi a atribuţiilor de serviciu. După nenumărate amânări, la zece ani de la începerea urmăririi penale, procesul pare să fie într-un punct mort: se așteaptă o expertiză.

Potrivit procurorilor DNA, faptele la care se referă urmărirea penală au fost comise în perioada 2002-2003. Directorul general de atunci al companiei Electrica Transilvania, Gabriel Ruga, este acuzat că ar fi primit 550.000 de lei de la omul de afaceri Vasile Croitoru, pentru a cumpăra de la firma acestuia, SC Electro El Group SRL,  produse electrice chinezeşti, inscripționate cu marca Siemens.

Procurorii DNA susțin că pentru transferul banilor s-au folosit două firme-paravan ale unor apropiaţi, mai exact, firma fiului lui Ruga,respectiv firma fiului lui Croitoru, dar şi o fundaţie creștină ce o implica pe fiica lui Petru Morar, şeful compartimentului  Aprovizionare al companiei Electrica Transilvania. Atât părinţii, iniţiatori ai infracţiunilor, cât şi copiii, care i-au ajutat să-şi acopere urmele, sunt inculpaţi în dosar. În urma controlului DGFP Cluj a rezultat că în urma operațiunilor comerciale s-a adus un prejudiciu societății Electrica de 2.5 milioane de lei.

Foto: Gabriel Ruga, Gazeta de ClujULTIMA ORĂ

 • Acum 12 hours Politica
  Șeful SRI, Eduard Hellvig, despre legile securității: “Societatea românească și decidenții politici să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informații. Nu putem fi în același timp un fel de pompieri chemați să stingă incendiile provocate de alții și apoi acuzați că le-am stins”
 • Acum 13 hours Eveniment
  AȚI VĂZUT-O, SUNAŢI LA 112! MINORĂ de 14 ani, dispărută dintr-un centru de minori din Cluj
 • Acum 13 hours Politica
  De unde OSĂ scoată Boc banii? Camera Deputaților: Primăriile trebuie să aloce cel puţin 30% din buget pentru activităţi sportive pentru copii şi juniori
 • Acum 13 hours General
  După cele 600 de BMW-uri, Poliția ar putea cumpăra și 75 motociclete de viteză de la firma prietenului președintelui Iohannis
 • Acum 14 hours Politica
  MAI SUNT CEVA LIPITORI DE AFIŞE ŞI AMANTE DE ANGAJAT ÎN PITA PUBLICĂ: Deputații votează o nouă excepție. Se pot organiza concursuri pentru posturile vacante din Parlament, deși angajările la stat sunt înghețate
 • Acum 15 hours Din oras
  Emil Boc susţine că OSĂ intre în programul “o masă caldă” şi alte şcoli
 • Acum 18 hours In vizor
  În ședinta de Consiliu Local din 7 octombrie 2022, lidera femeilor PNL din Cluj își primește blocul de 5 etaje cu vedere și acces la parc. Îi face Boc și ”priveliște” de 5 stele, pe banii clujenilor, la blocul care răsare ca o sulă între case
 • Acum 18 hours General
  După păruiala cu Șoșoacă din Capitală, George Simion vine să se cațere pe Tricolor și la Cluj
 • Acum 19 hours Politica
  Numai marinar n-am mai avut la Educație: Ligia Deca își anunță obiectivul: ”O reformă în educație, incluzivă şi fără agendă prestabilită, bazată pe studii şi pe acord social”
 • Acum 20 hours Din oras
  Da, și? Aproape 70% dintre IT-iştii din România lucrează în București, Cluj și Timișoara, dar Cluj-Napoca tot la poveștile despre cum OSĂ facă Boc digitalizare rămâne
 • Acum 20 hours Eveniment
  Senatul a decis: Șoferii de mopede și motociclete nu mai sunt obligați să aibă trusa de prim-ajutor la ei, ca răspuns la o metodă prin care aceștia erau amendați de către polițiștii din Cluj
 • Acum 20 hours Din oras
  BEAT LA VOLAN AR TREBUI SĂ ÎNSEMNE TENTATIVĂ DE OMOR CU PREMEDITARE: Un bărbat beat conducea pe B-dul 21 Decembrie 1989. Mai mulți șoferi, prinși la volan beți sau drogați în Cluj
 • Acum 21 hours Politica
  TEME-TE CÂND POLITICIENII ANUNȚĂ CĂ NU SE MAI FAC ANGAJĂRI LA STAT: ANAF vrea să scoată la concurs mii de posturi vacante. Nu mai are cine fugări în teritoriu babele care vând lobodă neaccizată?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE