Din oras

Cursurile de dans, din ce in ce mai cautate la Palatul Copiilor din Cluj-Napoca

Fie ca e vorba de dans modern, de gimnastica artistica, de gimnastica ritmica sau dans contemporan sau balet, cursurile de acest fel cunosc un interes care creste vertiginos de la an la an in cadrul institutiei clujene. E vremea serbarilor de iarna la Palatul Copiilor, apoi al taberelor de la Baisoara, dupa care multe activitati intra in “hibernare”.

Palatul se afla in plin sezon al serbarilor de iarna: patru sunt programate in aceste zile la Sala CFR, iar vineri cei de de la Arte Plastice au vernisajul expozitiei in Sala festiva a cladirii. 

“Exista cercuri, cum ar fi cele tehnice, unde copiii nu au posibilitatea desfasurarii in activitati de tip spectacol, ci doar participa la concursuri. Organizam si tabere, le-am afisat, am facut inscrierile, asteptam zapada la Baisoara. Avem si tunuri, dar e nevoie de cel putin minus patru grade. Am construit si un mic lac pentru a furniza apa necesara tuncurilor de zapada. Am facut in urma cu cativa ani un baraj si un soi de covata de plastic mare in care strangem apa, un lac de acumulare ”, precizeaza Mona Horodinca, directoarea unitatii. 

Tot vineri este si randul celor de la Design vestimentar si Design ambiental sa isi prezinte creatiile.

In acest moment, la Palatul Copiilor din Cluj-Napoca sunt inscrisi in jur de 4.300 de copii. 

“Forma noastra de functionare este de doua ore pe saptamana. Unii le fac legat, altii in doua zile. Grupele de performanta fac patru ore pe saptamana”. 

Institutia are amenajat la etajul superior si o mica pensiune, numita “Excelenta”. Are 34 de locuri, doua camere cu cate patru locuri trei cu trei locuri, iar restul cu doua locuri sau unul. Camera cu paturi separate costa 120 de lei pe noapte si 100 de lei cea cu pat matrimonial sau in regim de single. Cand este inchiriata toata pensiunea, pretul este de 50 de lei pe noapte pentru fiecare loc. 

“A fost plin la Untold. Chiar si acum suna lumea sa faca rezervari pentru editia de anul viitor. Vom face in ianuarie un fel de analiza, nu facem de pe acum. Mai vin la noi grupuri, persoane care vin in cadrul unor proiecte la scoli din Cluj. Mai vin la concursuri, cum ar fi cel de karate. In plus, se cazeaza la noi apartinatori, persoane care au in grija bolnavi de la spitalele din apropiere. Altii fac tratamente la Oncologie. Sunt oameni care fac chimioterapie. Se cazeaza la noi, merg la 6 sa isi ia numar de ordine, apoi stau la noi cateva ore pana le vine randul. Cam acestia sunt clientii ai pensiunii. Acum, pe iarna, inchidem in fiecare an, in perioada sarbatorilor, daca nu avem mai mult de jumatate ocupat”, a precizat directoarea.

La inot, cursurile se vor intrerupe o data cu venirea vacantei de iarna a scolarilor. Ultimele sunt programate sambata, 19 decembrie. 

“Iarna inchidem inotul, pentru ca foarte putini mai sunt dispusi sa vina, de frica racelilor. O sa redeschidem in 15 februarie, cand incepe semestrul II. Din acest an, am avut si o oferta pentru clase. Aveau doua ore de sport a clasele I-IV pe care le fac in doua zile ale saptamanii si s-a decis ca se poate face si inot in cele doua ore una dupa alta. Vin multi de la scolile maghiare, sunt foarte organizati. Altii s-au impartit: unii la inot, ceilalti la sala de sport”. 

Institutia inregistreaza din ce in ce mai multe cereri pentru activitati care implica miscare. 

“Nu puteam face trei grupe de dans modern, pentru ca nu avem asta in schema. Am organizat atunci totul pe grupe de dans modern, gimnastica artistica, gimnastica ritmica, dans contemporan, balet… Grupele se mai intrepatrund, multi copii trec pe la mai multe cercuri de-a lungul. Antrenoarea are la activ sport de performanta”, a precizat directoarea. 

Cladirea se “resimte” inca dupa inundatia devastatoare din urma cu aproximativ un an. 

Institutia are in dotare sala de sport si bazin, realizata din bani de la buget, insa costurile de intretinere sunt acoperite din veniturile obtinute prin autofinantare.  De asemenea, in spatele curtii functioneaza si o sera, unde micutii de la Floricultura afla cum sa isi cultive plantute. 

“Aici invatam cum sa cultivam si cum sa iubim florile. Vin copiii de la 4 ani in sus, am si fete de liceu care vin de multi ani la noi. Au fiecare gradinuta sa. Isi scriu numele pe ghivece si urmaresc cum cresc plantele. Colaboram cu Gradina Botanica, cu magazine care ne dau plante a caror plante au trecut de faza decorativa. Inmultim si conifere, plante de exterior”, spune Lenuta Chis, profesoara de specialitate si, totodata, director adjunct al institutiei. 

La bazinul de inot vin copii intre 6 si 17 ani, grupati in functie de varsta, conditie fizica sau nivel de cunostinte. Exista o sala de asteptare, destinata parintilor. 

“Avem un uscator de par aici, l-am montat doar pentru cazurile in care parintii considera ca nu s-au uscat bine copiii lor. Se urmeaza un circuit al pasilor uscati, avem vestiar pentru baieti si pentru fete, cu dusuri si uscatoare. Dusul este obligatoriu”, precizeaza directoarea. 

Sala are un geam prevazut cu o cortina. 

“La sfarsitul cursului cortina se ridica si parintii pot sa vada ce fac copiii. De asta am acoperit si jumatate din peretele dinspre curte. Parintii stateau acolo toti si copiii erau atenti la ei in loc sa vada ce le spune antrenorul. Aici, daca ia niste guri de apa nu e chiar ca pe terenul de sport, cand se impiedica si se julesc. Am vrut ca parintii sa inteleaga ca e in defavoarea copiilor lor sa le tot faca semne pe geam”, a punctat directoarea. 

La iesire, copiii urmeaza un circuit al pasilor umezi, pana la uscatoare si apoi din nou vestiare.

“E tot un du-te vino de parini si copii. Daca 90% din parinti sunt multumiti de conditiile pe care le oferim, imi asum nemultumirile unui procent care ar vrea sa fie sala lor personala ”, a spus Horodinca. 

O alta problema este cea a lipsei locurilor de parcare pentru parintii care isi aduc copiii aici. 

“Nu avem ce sa facem. Daca avem 50 de profesori e normal ca ei au prioritate, plus cateva masini pentru cei cazati la pensiune. Oricum, nu e departe parcarea primariei, si nici scumpa. Ne-ar placea sa avem trei nivele de parcare si sa nu fie probleme, dar nu avem aceasta posibilitate. Din aceasta cauza mai pierdem din cursantii la inot. E mai ieftin la noi, dar parintii prefera sa ii mute la Babes, ca sa aiba loc de parcare, desi e ceva de mers pe jos de la parcare pana la bazin. 

Palatul Copiilor mai are o filiala in Marasti, cu o sala de judo si karate, plus inca o sala de calculatoare si una de pictura, iar la etaj functioneaza trei sali, una de dans si doua de limbi straine. Profesorii care predau in cadrul institutiei sunt toti angajati ai acesteia. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *