Din oras

Cursuri de inot subacvatic pentru sugari, tinute in premiera la Cluj-Napoca

Copiii pot invata sa umble mai repede daca urmeaza, in prealabil, cursuri de inot. Primul instructor de inot pentru sugari din Cluj-Napoca a explicat, pentru Ziar de Cluj, care sunt beneficiile acestui sport pentru micuti. Kinetoterapeutul Venczel Anna-Maria, instructorul de inot pentru bebelusi, spune ca gratie miscarii acvatice, micutii se pot dezvolta armonios, iar inotul poate preveni o serie de boli.

Micutii pot invata sa inoate chiar de la varsta de doua saptamani, arata primul instructor de inot pentru sugari din Cluj-Napoca. La Baby Swim, micutii fac exercitii in apa, incepand de la 4 luni, intr-un bazin special pentru bebelusi si unde sugarii sunt  ajutati sa se dezvolte armonios.

“E recomandat sa se inceapa de la o varsta foarte frageda. Copiii pana la varsta de 6, 7, 8 luni au inca reflexul de imersie care dispare cu timpul. Noi trebuie sa contientizam miscarea. Daca vin copiii o data pe saptamana isi contientizeaza miscarea. Dupa un timp vezi ca copilul inoata sub apa fara reflex si nu mai are probleme cu apa”, explica kinetoterapeutul Venczel Anna-Maria, de la Baby Swim.

Inotul are un dublu efect asupra micutilor: corpul se dezvolta foarte armonios. Copiii fac foarte multa miscare in apa, iar apa ii maseaza. In cadrul sedintelor in bazin, micutii fac o incalzire de 15 minute, dupa care urmeaza exercitiile pe pluta mica, iar, in timp, sugarul invata sa inoate sub apa.

“Invatam usor si treptat sa plutim pe pluta. La inceput parintele prinde pluta si copilul si dupa aceea, prinde numai pluta iar apoi incercam sa lasam copiii sa pluteasca pe pluta. Pe urma, dupa un timp le pun si bastonase sub bazin si e intr-un fel si un curs de inot. Ajungem in acel punct in care copiii invata cateva tehnici de inot. Avem si pestisori, un fel de colac sub brau si facem aceleasi exercitii: mergem serpuind pe spate, pe burtica, ne leganam si usor – usor, cu pestisorul invatam sa plutim singuri. Asta ajuta si la dezvoltarea echilibrului, un lucru foarte important pentru bebelusi”, arata primul instructor de inot pentru sugari din Cluj-Napoca.

Inainte de inotul efectiv in bazinul mare, care este recomandat sa se inceapa de la 4 luni, dupa ce sugarii au primit vaccinul, parintii pot sa-i ajute pe sugari sa se acomodeze cu apa printr-un program derulat de Baby Swim care poate incepe inca de la varsta de doar doua saptamani. De la 2 saptamani se practica acasa, la domiciliu, inot in vana, pentru 5 minute saptamanal. Include inotul in vana, masajul si exercitiile pe uscat.

“Programul e recomandat de la varsta de 2 saptamani, dupa ce ombilicul s-a vindecat. Se poate incepe cu acest program, pentru ca miscarea nu strica niciodata. Mamicilor le arat si masajul parintilor, si dupa aceea, ei il executa acasa”, explica kinoterapeutul care a urmat o calificare speciala in strainatate pentru a-i putea invata pe sugari sa inoate.

O sedinta dureaza 60 de minute, iar bazinul este dedicat, exclusiv, bebelusilor.

“Bazinul este special pentru bebelusi. Programele din UE cer ca bebelusii sa nu intre in apa unde toata lumea face baie. Piscina aceasta e dedicata numai bebelusilor. Altcineva nu intra in apa. In apa nu este clor, ci doar sare, prin electroliza salina. Nu recomand ca micutii sub 3 ani sa intre in apa cu clor. Dupa ceea imunitatea creste si putem intra si in bazinele cu clor”, arata instructorul de inot din Cluj-Napoca.

Kinetoterapeutul clujean recomanda o sedinta pe saptamana si spune ca daca activitatea este intrerupta o luna, micutii uita miscarile.

Inotul ajuta la dezvoltarea musculaturii si a sistemului imunitar

Micutii trebuie sa poarte un scutec special, impermeabil si sa faca dus cu gel de dus inainte de intrarea in bazin. Apa din piscina are 32 de grade, iar in incapere sunt dezumidificatoare, dus si foehn-uri. Fiecare obiect este sterilizat dupa o sesiune de inot.

“Eu cer si adeverinte medicale si ca atat parintele care intra in apa cu copilul cat si copilul sa fie clinic sanatosi, iar pentru mamica cer examen ginecologic. Oricum pe acela trebuie sa-l facem regulat, anual. (…) La bazin nu vin parinti si copii bolnavi, pentru ca semneaza pe propria raspundere”, a continuat Venczel.

Medicii recomanda inotul pentru imbunatatirea imunitatii.

Cei mici care au probleme cu musculatura pot sa se dezvolte armonios. In cazul unor boli innascute sau genetice, de tipul scoliozei sau cifozei, inotul de la varste fragede, previne simptomele afectiunilor.

“Sunt copii hipotoni, care au musculatura flasca, sau copii care vin la bazin dupa recomandarea medicilor. Vin si copii cu diferite probleme si dizabilitati. Inotul si activitatile acvatice ajuta. Daca sunt hipotoni, apa ne maseaza cand ne miscam: oasele si muschii se intaresc si e foarte important si pentru coloana vertebrala. Miscarea in apa inseamna coordonarea miscarilor si a deprinderilor, se dezvolta simtul de echilibru, care e foarte foarte important ulterior, in deprinderea mersului. Oricum invatam sa mergem, dar copiii care vin la bazin au un altfel de tonus: sunt mai armoniosi si se dezvolta simtul echilibrului. De obicei, copiii de 4 luni nu se pot misca pe sol, dar in apa dau din picioare si din maini si se simt in siguranta.

12 sedinte individuale plus una gratuita costa 600 de lei.

Foto: babyswim.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *