Sistemul de curierat din capitala Ardealului merge ca pe roate – atunci cand se face pe doua roti. Cativa baieti tineri au dat drumul, in Cluj, unui sistem de curierat pe bicicleta: VeloExpres. Si, pentru ca bicicleta bate masina la viteza de deplasare cand vine vorba de trafic, afacerea a devenit populara destul de repede. Am aflat de la ei cum se fac livrarile, in cat timp si cati bani faci dintr-o afacere care nu mareste tarifele atunci cand se scumpeste benzina.
Afacerea a pornit in primavara aceasta. Zoltan Kalman, fondatorul VeloExpres s-a gandit ca ar functiona si in Cluj un serviciu care merge de mult timp prin New York ori Londra. Asa ca a pus la punct actele, si-a intregit echipa si a inceput sa caute comenzi. Lucreaza alaturi de fratii sai mai mari si de prietena sa, care il mai ajuta cand comenzile se aglomereaza.
“In momentul de fata avem cam patru-cinci comenzi pe zi, in medie”, spune Zoltan.
A inceput cu livrari simple: telefoane mobile, cumparaturi din supermarketuri. Acum lucreaza cu firme care prefera sa-si trimita actele cu bicicleta catre curieri sau parteneri si negociaza cu o clinica de analize medicale care cocheteaza cu ideea de a trimite rezultatele pacientilor pe doua roti.
“Deocamdata suntem la inceput. Chiar cred ca lucrurile o sa mearga mai bine odata ce lumea o sa capete incredere in noi si o sa se convinga de serviciile noastre”, mai spune Zoltan.
Au un tarif unic pentru livrare, in maximum 99 de minute de la plasarea comenzii. In cele 99 de minute este inclusa ridicarea coletului, dar si livrarea acestuia.Tariful este de 9.90 lei pe livrare, indiferent de distanta, in zona metropolitana Cluj. Asta inseamna ca se pot trimite colete din Gheorgheni in Floresti sau din Baciu in Manastur.
Flori si ciocolata pe bicicleta
Baietii de la VeloExpres mai au un serviciu aparte: flori, ciocolata si felicitari pentru oricine si orice fel de sarbatoare. Cei care vor sa faca o surpriza placuta cuiva drag, fie ca e vorba de un buchet de flori, o cutie de ciocolata, o simpla felicitare, sau toate combinate, pot apela la curierii pe bicicleta.
Tanarul de 25 de ani care a pornit afacerea inedita la Cluj spune ca veniturile din afacerea pe doua roti nu sunt deloc de neglijat:
„Inainte eram manager la un magazin din mall. Nu castig chiar cat castigam acolo, dar macar fac ce imi place. Si deocamdata suntem doar la inceput. Sunt convins ca o sa fie mai bine pe viitor”.
Moda bicicletei a revenit, nu doar in randul pasionatilor care se plimba prin parc sau a sportivilor care participa la maratoane. Vehicului cu doua roti este din ce in ce mai folosit si pe plan profesional. Unele firme le pun la dispozitie angajatilor biciclete in loc de masini.