Diete

Cura de varza, “alimentul rege” al iernii

Iarna, avem nevoie de vitamina C mai mult decat in celelalte anotimpuri. Curele de vitamina C sunt foarte utile, cu conditia ca alimentele folosite sa fie ecologice. Dupa citrice, care contin mari cantitati de vitamina C, varza are una dintre cele mai mari concentratii de vitamina C. Varza verde este un aliment extraordinar atat pe plan curativ, cat si preventiv. Exista numeroase varietati pe care le gasim pe parcursul tuturor lunilor de iarna.

Unii afirma ca varza se digera greu; este cazul verzelor provenind din culturile industrializate, pentru care s-au folosit pesticide si ingrasaminte cu concentratii mari de nitrati. Echilibrul vitaminelor, mineralelor si oligoelementelor este astfel distrus. De aceea consuma varza cultivata in conditii ecologice, pentru a putea beneficia din plin de proprietatile sale. Alta precautie obligatorie: varza nu trebuie sa fie spalata cu multa apa si cu atat mai putin sa fie lasata in apa cu care a fost spalata.

Daca o consumi cruda, vei beneficia de toate calitatile ei. Prin fierbere se pierd o mare parte din componentele ei, iar varza devine toxica si greu de digerat. Putem observa usor acest lucru: sa nu uitam de mirosul dezagreabil al verzei fierte.

Trebuie respectate o serie de reguli:

–    Nu condimenta salatele de varza cu suc de lamaie sau otet.
–    Daca ai probleme digestive, mananca la inceput mai putin – eventual, urmeaza o cura cu suc de varza, cu doua pahare de suc inainte de masa de pranz si de cina -, apoi, treptat, din ce in ce mai multa varza cruda; actiunea sa puternic regeneratoare la nivelul mucoasei intestinale poate provoca o agravare a simptomelor la inceputul curei.

Dintre toate varietatile “alimentului-rege”, varza verde are, fara indoiala, cea mai mare concentratie de vitamina C: 200 mg la 100 g varza. Ea contine, de asemenea, vitamina A, care contribuie la hranirea celulara si incetinirea procesului de imbatranire. Datorita continutului ridicat de vitamina B1, are o actiune echilibrata asupra sistemului nervos. Astfel, este favorizata absorbtia oxigenului de catre celule, aceasta participand la metabolismul glucidelor. Respiratia celulara, deficitara pe timpul iernii, este imbogatita datorita vitaminei B2. Varza contine si vitaminele B3 (PP), B5 si B6. Concentratia sulfului este de 70 mg la 100 g varza, cu actiune tonifianta si dezinfectanta, care combate infectiile pulmonare si respiratorii si protejeaza pielea de secretiile seboreice si de eczema.

Concentratia calciului este ridicata – 429 mg la 100 g varza-, la fel ca si cea a potasiului – 420 mg la 100 g. Varza mai contine magneziu, clor, sodium, cupru, zinc, mangan si iod.

Varza are actiune antianemica datorita continutului mare de clorofila, ce favorizeaza producerea hemoglobinei, potentate datorita cantitatii mari de fier si de cupru.

Varza contine proteine si glucide cu proprietati regenerante si reparatorii. Are o actiune autoimunizanta, datorita prezentei unei substante bactericide si dezinfectante. Este recomandata diabeticilor. Femeile insarcinate, persoanele in varsta sau astenice, precum si cele care sufera de colita, litiaza sau artrita se vor simti mult mai bine dupa o cura de varza. Ea ajuta la cicatrizarea plagilor ulceroase si la descongestionarea ficatului si a vezicii biliare, combate insomnia si durerile de cap.

In general, consumul de varza are ca efect o ameliorare vizibila a starii generale si revitalizarea organismului.

Pentru a beneficia din plin de proprietatile verzei, este indicat sa o consumati cruda si sa beti suc de varza. Cei carora gustul sucului li se pare dezagreabil pot adauga suc de morcovi sau de sfecla in sucul de varza.

Efectuarea curei. Durata: 15 zile.

Inainte de masa de pranz si de cina, bea un pahar mare de suc de varza (simplu sau amestecat cu suc de morcov ori de sfecla).
Incepe masa cu o salata ”crocanta” din mai multe varietati de varza (vezi reteta mai jos!).

Observatie. Poti face o cura doar cu suc de varza. Aceasta va fi mai eficienta daca se va efectua pe parcursul unei luni.

Varza acra – varza lacto-fermentata – are aceleasi proprietati ca varza cruda, in special continutul mare de vitamina C. Aceasta are un rol important in ameliorarea tulburarilor digestive, mai ales in cazul hiperaciditatii si ulcerului. Se poate consuma si suc de varza acra.

Reteta pentru gurmanzi: “Salata crocanta”. Prepara aceasta salata chiar inainte de a o consuma: da pe razatoare varza rosie, varza verde si varza alba sub forma unor lame fine, pe care aseaza-le pe cateva foi de salata verde sau de fetica. Prepara un sos amestecand in cantitati egale ulei de masline si ulei de floarea-soarelui (nerafinat), cateva condimente, o jumatate de lingurita de seminte de chimen, o jumatate de lingurita de shoyau (sos de soia si grau fermentat), si adauga varza. Presara peste ea patrunjel taiat marunt. Mesteca bine varza inainte de a o inghiti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *