Diete

Cura de dezintoxicare specifica toamnei

Dezintoxicare – remineralizare – dinamizare sunt cuvintele-cheie ale toamnei. Important sezon de tranzitie, toamna are rolul de a determina organismul sa se detaseze incet-incet de caldura estivala, pentru a accepta mai bine instalarea frigului, care se poate realiza treptat sau brusc, in functie de zona geografica.

Perioada ideala se situeaza in preajma echinoctiului de toamna, intre 20 si 30 septembrie. Alege de preferinta o perioada de odihna sau de vacanta, cel putin pentru primele zile de cura, pentru a permite organismului sa realizeze procesul de eliminare in cele mai bune conditii.

Durata: sase zile. Faze:

Dezintoxicarea. In primele trei zile de cura mananca doar fructe semiacide (smochine, caise, prune, mere, piersici, pere) sau dulci (smochine uscate, banana, curmala, stafide si struguri proaspete, alte fructe uscate) de toamna si legume verzi si salate de toamna (crude, fierte si sub forma de suc), repartizate dupa cum urmeaza:

Pe stomacul gol – un pahar mare de struguri (ori de afine, dude sau prune). Este obligatoriu sa alegi un singur fruct, nu sa faci cocteil de fructe, iar a doua zi alege alte doua fructe diferite. Adauga 1/3 pahar cu apa minerala. Bea cu inghitituri mici, mestecand sucul ca si cand ar fi un aliment solid, fara sa adaugi zahar.
Micul dejun – ideal ar fi sa mananci, intreg, acelasi fruct pe care l-ai consumat sub forma de suc: 250 g boabe de struguri sau 250 g afine ori dude.
Gustarea de dimineata – un pahar mare de suc dintr-un fruct de toamna, altul decat cel ales dimineata.
Pranzul – 1/3 legume de toamna crude; 2/3 legume de toamna fierte in aburi, la temperatura scazuta, cu mirodenii proaspete.
Gustarea de dupa-amiaza – un pahar mare cu suc dintr-un fruct semi-acid sau dulce de toamna, cu 1/3 apa minerala.
Cina – 1/3 legume de toamna crude; 2/3 legume fierte in aburi, la temperatura scazuta, cu mirodenii proaspete.

In timpul cat consumi sucurile de fructe si legume, bea o infuzie stimulatoare pe baza de scortisoara, ghimbir, cuisoare, nuscsoara, ginseng siberian. Scortisoara revigoreaza stomacurile sensibile si, se pare, este un bun afrodiziac. Ghimbirul stimuleaza stomacul, reda apetitul persoanelor ce sufera de anorexie, faciliteaza digestia grasimilor. Cuisoarele stimuleaza apetitul si ajuta in general la digestie. Nucsoara participa la digestia substantelor feculente, iar ginsengul siberian reduce frecventa bolilor cauzate de frig, sporeste capacitatile fizice si intelectuale prin stimularea sistemului nervos central, actionand astfel impotriva oboselii si a stresului.

Epurarea.Dupa aceste trei zile, organismul a inregistrat mesajul de dezintoxicare: urmatoarele trei zile vor declansa procesul de epurare – iar pentru accentuarea eliminarii se recomanda odihna:
La trezire – un bol mare de infuzie calduta de cimbrisor, fara zahar.
micul dejun – un pahar mare de suc de fructe semiacide sau dulci. Deosebit de active sunt sucurile de struguri, affine, prune, dude. Adauga 1/3 apa minerala, fara zahar.
Gustarea de dimineta – un pahar mare de suc de fructe semiacide sau dulci, de preferinta aceleasi ca la micul dejun.
Pranzul – un pahar mare de suc proaspat de legume verzi de toamna: se recomanda morcovii, ridichile, napii, la care se adauga 1/3 apa minerala; mesteca bine sucul, ca sic and ar fi un aliment solid. Atentie: nu mesteca mai mult de 2-3 sucuri de legume odata si schimba in fiecare zi.
Gustarea de dupa-amiaza – un pahar mare de suc de fructe semiacide sau dulci de toamna, la care se adauga 1/3 apa minerala, fara zahar.
Cina – la fel ca la pranz.

Este esential sa bei sucurile de fructe si legume la orele indicate si sa nu le amesteci intre ele, deoarece ar putea provoca flatuente.

In aceasta perioada, bea zilnic aceeasi infuzie ca in primele trei zile: cantitatea de lichide ingerate pe parcursul zilei nu va depasi 1-2,5 litri.

Reteta pentru gurmanzi: Ratatouille de padure. Curata 100 g napi si morcovi, pe care-i tai cubulete. Curata un dovlecel si taie-l in rondele subtiri. La fel si o patlagica vanata, dupa ce ai spalat-o in prealabil sub jet de apa rece. Desfa cu grija cateva buchete albe dintr-o conopida si spala-le sub un jet de apa rece. Ia un praz intreg, spala-l si taie-l felii subtiri. Curata o ceapa mare si fa din ea un piure, pe care pune-l intr-un ceaun. Adauga o frunza de dafin, putina sare, o ligurita de floare de cimbrisor, un varf de cutit de hrean si ghimbir, si amesteca bine. Pune deasupra toate legumele, adauga un pahar cu apa si tine la cuptor, 30-40 minute. Intre timp, amesteca legumele, turnand peste ele in mod repetat sucul ce se lasa in ceaun. Se serveste calda.

Dinamizarea. In faza a treia reia treptat alimentatia normala si tine o cura de suplimente alimentare specifice toamnei. Incepe cu o mineralizare asociata unei cure de vitamine din grupa B, timp de o luna, fara intrerupere. Este potrivita si o cura de carbune vegetal timp de 30 de zile sau una de cimbrisor ori ghimbir, in functie de organismul fiecaruia.


 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *