Diete

Cura cu legume verzi si salate

Calificativul de legume verzi este atribuit doar legumelor fara amidon, in sensul biochimic al termenuluiL usturoi, sparanghel, patlagica vanata, broccoli, telina (radacina si frunze), varza, gulie, castravete, dovleac, creson, spanac, fasole verde, ceapa, macris, ardei, patrunjel, praz, ridichi, rubarba. La acestea se adauga salatele verzi: laptuca, cicoare, ghizdei, andiva, papadie, spanac, etc.

Curele de legume verzi la domiciliu sunt cure de substante biologice active (acizi organici, substante aromatice etc.) dintre care cele vitale sunt vitaminele si sarurile minerale, oligoelementele, necesare pentru inlaturarea bolilor degenerative, pentru dezintoxicarea treptata printr-o revenire reala la natura si binefacerile sale si, in acelasi timp, pentru mentinerea rezervelor energetice prin reducerea la minimum a deseurilor toxice.

Fiind foarte bine asimilate de organismul uman, legumele verzi ajuta la relaxarea tubului digestiv, puternic afectat de digestiile indelungate si nepotrivite si la tonifierea celulelor, insufletite de aporturile regulate de vitamine, saruri minerale, oligoelemente absolute necesare pentru echilibrul lor.

Cura de legume verzi ofera mai multe posibilitati:
–    cura cu legume verzi si salate;
–    monodieta cu o singura legume;
–    cura cu suc de legume.

Cura cu legume verzi si salate. Durata: o saptamana. Recomandari:
–    Mananca numai legumele verzi si salatele verzi, crude, fierte in aburi la temperature scazute si sub forma de suc;
–    Ideal ar fi sa alegi aceeasi legume sub cele trei forme, apoi sa schimbi la masa urmatoare;
–    Nu se va adauga nici un fel de grasime: trebuie mancate ca atare, garnisite totusi cu plante aromatice, de preferinte proaspete – busuioc, cimbrisor, rozmarin, menta, tarhon, arpagic si mult patrunjel taiat marunt.

Cura propriu-zisa:
–    Pe stomacul gol: un pahar mare cu suc de legume: o singura legume sau un amestec de doua legume. Exemple: 2/3 morcovi – 1/3 creson; 2/3 morcovi – 1/3 patlagele vinete; 2/3 morcovi – 1/3 ardei; 1/3 patlagele vinete – 2/3 ardei; 2/3 dovlecei – 1/3 fasole verde. Nu se recomanda consumarea pe stomacul gol a unui suc de legume continand usturoi sau ceapa.

–    Micul dejun: Supa de creson – doua boluri mari – sau fiertura de legume verzi, realizata prin fierberea la foc mic, fara a da in clocot, timp de 10 minute, a unui amestec de morcovi, dovlecei, patlagele, vinete, ceapa, usturoi, ardei, laptuca, macris, fasole verde, cimbrisor. Se strecoara si se bea caldut.

–    Dimineata (gustare): Un pahar mare de suc de legume. O singura leguma sau un amestec de doua legume, la alegere, dintre legumele de vara.

–    Pranzul: Un pahar mare cu suc de legume; 1/3 cruditati: dovlecei, patlagele, vinete, marar, laptuca; 2/3 legume fierte in aburi la temperatura scazuta.

–    Gustarea: un pahaar mare cu suc de legume – altele decat celelalte sucuri consumate in timpul zilei. Ideal ar fi sa se consume toate legumele in fiecare zi.

–    Cina: un pahar mare cu suc de legumne; 1/3 cruditati; 2/3 legume fierte in aburi la temperatura scazuta.

Pentru a ajuta la restabilirea si reglarea functiilor importante ale organismului, cura va fi insotita de urmatoarea infuzie: luminarica – 10 g; nalba-mare – 10 g; tataneasa – 20 g; sclipeti – 20 g; cretusca – 20 g; menta – 20 g. Adauga doua linguri la un litru de apa rece. Se aduce la punctul de fierbere si se lasa la infuzat cinci minute la foc mic. Se strecoara si se bea pe tot parcursul zilei, intre mese, fara zahar. Ultima infuzie se bea inainte de culcare.


Avertizare:
Nu depasi 2 kg de legume sau salate verzi si 1 l de infuzie pe zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *