In vizor

Cum vrea RADP să rezolve problemele de trafic din municipiu

Scris de 54

Regia Autonomă a Domeniului Public are în execuție o serie de investiții în ceea ce privește managementul traficului rutier, având ca obiectiv final creșterea siguranței rutiere și a fluenței circulației.  

Regia Autonomă a Domenul Public este conștientă de probleme de trafic cu care se confruntă municipiul, astfel că va achiziționa echipamente de samaforizare în valoare de 2,8 milioane de lei cu scopul de a crește fluența circulației. Desigur că aceste investiții nu vor putea rezolva problemele de trafi cauzate de lipsa centurilor, lipsa locurilor de parcare și numărului foarte mare de mașini, dar ar putea îmbunătăți cât de cât circulația pe principalele artere din oraș.

În lipsa centurilor care se tot realizează dar nu se mai finalizează, tot traficul, inclusiv cel de tranzit ajunge în municipiu. Clujul are nevoie disperată de acea centură metropolitană, măcar cei care vor doar să tranziteze orașul să nu mai ajungă în oraș. 

Care sunt principalele disfuncționalități în ceea ce privește infrastructura rutieră

 • Capacitatea insuficientă a infrastructurii rutiere pe anumite tronsoane, în condițiile creșterii continue a gradului de motorizare și a volumelor de vehicule. Situația conduce la congestii de circulație în orele de vârf. 
 • Imposibilitatea lărgii drumurilor pentru creșterea capacității de circulație, ceea ce propune adoptarea unor soluții cum ar fi sistemele inteligente de transport.  
 • Pătrunderea traficului de tranzit în interiorul orașului, în condițiile absenței unor alternative rezonabile. Problema apare în principal pe cele două axe principale est-vest. 
 • Perturbarea traficului din cauza parcărilor,  a activităților de încărcare/descărcare, în spcial în zona centrelor comerciale, al nodurilor de transport în comun și al zonei centrale.  

RADP dorește să extindă Sistemul de Management al Traficului care are ca și scop creșterea fluenței circulației, creșterea atractivității și eficienței transportului în comun, obținerea unor situații statistice asupra traficului de tranzit și posibilitatea adoptării unor politici pentru devierea acestuia, controlul și restricționarea accesului vehiculelor de trafic greu sau agabaritic în interiorul orașului, creșterea siguranței pietonilor și a bicicliștilor.  

În acest sens, RADP a lansat o licitație în valoare de 2,8 milioane de lei privind furnizarea de echipamente de semaforizare. RADP dorește achiziționarea unor echipamente de software compatibile cu Sistemul de Management al Traficului astfel: 

 • Automate de dirijare a traficului rutier (ADC) integrabile în Sistemul de Managementul Traficului existent. 
 • Interfața de comunicație dintre ADC cu platformele software OMNIA/UTOPIA, cu licența software inclusă.  

În prezent structura de Management al Traficului din municipiu o reprezintă platforma OMNIA. În acest sistem de management sunt integrate 88 de intersecții echipate cu automate de dirijare a traficului, având posibilitatea funcționării după o bază de timp comună, permițând astfel sincronizarea intersecțiilor de pe o arteră.  

Intersecțiile sunt echipate cu senzori de trafic care permit interogări periodice lansate de postul central către ADC-ul din intersecție.  

Prin achiziționarea echipamentelor se intenționează înlocuirea și modernizarea semafoarelor existente în prezent montate la intersecțiile de străzi și treceri de pietoni.  ULTIMA ORĂ

 • Acum 11 hours General
  Primăria Cluj-Napoca vine cu precizări la articolul nostru: ”Alianța Vestului n-a fost decât un mare fâs electoral (…)”: ”nu a achitat nici o sumă în contul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ALIANȚA VESTULUI”. În rest rămâne cum am scris: UN MARE FÂS ELECTORAL CU ZERO REALIZĂRI
 • Acum 16 hours General
  Copilă de 15 ani din Florești, căutată de familie. Dacă aveți informații sunați la 112
 • Acum 18 hours Din oras
  FIRMA CARE AMENAJEAZĂ MALURILE SOMEȘULUI a izbutit o nouă poluare cu ulei a apei în Cluj-Napoca. ABAST tace chitic, ei au problemele lor: cu numiri politice, cu sechestrări de persoane, cu mușamalizări de poluare voluntară…
 • Acum 18 hours Politica
  Marcel Ciolacu denunţă specula băieţilor deştepţi din energie: “România și-a vândut toată producția de energie pe 2022 (…) S-a dat la 200 -300 de lei!”
 • Acum 19 hours Politica
  Marcel Ciolacu anunță remanierea miniștrilor: “Se va face! Voi avea o discuție cu premierul”. Ciolacu nu a negat că vizați ar fi miniștrii Virgil Popescu sau Vasile Dîncu
 • Acum 19 hours Sanatate
  Sunt cu peste 5.000 de cazuri de COVID-19 mai multe decât în ziua anterioară. Clujul e în top
 • Acum 20 hours Politica
  Vasile Dîncu, despre posibila sa remaniere: “Fals!”
 • Acum 20 hours In vizor
  LĂCOMIA BĂNCILOR CRITICATĂ DUR de către Mugur Isărescu: “Au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au suprareacționat”
 • Acum 21 hours Editorial
  Alianța Vestului n-a fost altceva decât un mare fâs electoral cu ZERO realizări. Dar foame bolnăvicioasă de imagine a lui Emil Boc ne-a costat 165.000 EUR/an? Ne-a costat
 • Acum 22 hours General
  FURĂ ŞI FUGI: 27.000 de lei, în 25 de minute, atât a crezut că face un tânăr care a dat o spargere în Cluj. Visul s-a terminat cu cătuşe
 • Acum 22 hours General
  Peste 90% dintre clujeni s-au recenzat. Să vedem cu câţi poliţişti locali rămâne Emil Boc, să le dea SPOR DE OSÂNZĂ
 • Acum 1 day Eveniment
  Un camion a luat foc în Dumbrava, pe cel mai periculos drum din Cluj, DN1E60
 • Acum 1 day In vizor
  De ce îndeamnă Rafila ”pe toată lumea” să își ridice pastilele de iod de la farmacie. Că a dat o ”comandă” de 30 de milioane de euro la Antibiotice Iași și nu are cum să o distribuie populației
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE