Sex

Cum vorbim despre iubire

Descoperirea limbajului principal al iubirii partenerului este o etapa esentiala daca doresti sa ii pastrezi rezervorul de iubire plin. Dar, mai intai, asigura-te ca-ti cunosti propriul limbaj al iubirii.

Dupa ce ai aflat care sunt cele cinci limbaje primare ale iubirii afective (Cuvintele de incurajare, Timpul acordat, Primirea de daruri, Serviciile si Mangaierile fizice) unii isi vor da seama instantaneu care dintre acestea le apartine, dar si care este cel al partenerului. Pentru altii nu va fi atat de usor.

Nevoia afectiva de a te simti iubit/iubita

Majoritatea problemelor sexuale in casnicie nu pornesc de la latura fizica, ci de la satisfacerea nevoilor afective. Pentru femeie, dorinta sexuala izvoraste din emotii si nu din latura fiziologica. Nu exista nimic fizic care sa o impinga la relatii sexuale. Dorinta ei se bazeaza pe sentimente. Daca se simte iubita si admirata si apreciata de sotul ei, atunci doreste sa se afle intr-o relatie intima cu el. Dar fara o apropiere afectiva, va avea o foarte mica dorinta in aceasta directie.

Pentru ca barbatul este impins din punct de vedere fizic spre o eliberare de energie oarecum regulata, el poate presupune in mod automat ca aceasta este limbajul sau principal de iubire. Dar daca nu-l intereseaza atingerea fizica si in alte momente ale relatiei, respectiv cea fara conotatii explicit sexuale, s-ar putea sa nu fie acesta principalul sau limbaj de iubire. Dorinta sexuala este destul de diferita de nevoia afectiva de a te simti iubit. Asta nu inseamna ca relatia sexuala este lipsita de importanta pentru el – ba chiar este extrem de importanta -, dar actul sexual in sine nu satisface nevoia sa de a se simti iubit.

Sotia trebuie sa vorbeasca acelasi limbaj al iubirii afective. Cand realmente sotia sa vorbeste limbajul iubirii lui si rezervorul lui de iubire este plin si atunci cand el vorbeste limbajul sotiei, iar rezervorul ei este plin, aspectul sexual al relatiei lor este de la sine neproblematic.

Utilizarea negativa a limbajului iubirii

Care este limbajul tau de iubire? Ce te face sa te simti mai iubit de partener? Ce-ti doresti mai presus de toate? Daca raspunsul la aceste intrebari nu-ti trece prin minte imediat, poate ca ar fi bine sa analizezi si utilizarea negativa a limbajului iubirii. Din ceea ce face sau spune partenerul sau din ceea ce face si nu spune, ce te jigneste profund? Daca, de exemplu, cea mai mare suferinta o resimti atunci cand esti criticat sau judecat de partener, probabil ca limbajul iubirii ar fi “cuvintele de incurajare”. Daca limbajul principal al iubirii este folosit in mod negativ de catre partener – adica face exact contrariul -, vei suferi mai tare decat oricine altcineva nu numai pentru ca te neglijeaza si nu-ti vorbeste in limbajul tau, ci si pentru ca il foloseste ca pe un cutit infipt in inima.

Modalitati de a descoperi limbajul principal al iubirii

Daca te mahneste profund faptul ca partenerul rareori iti face vreun cadou, atunci probabil ca principalul tau limbaj al iubirii este cel al “darurilor”, Daca cel mai tare te doare ca partenerul tau doar rareori isi petrece timpul alaturi de tine, probabil ca acesta este limbajul iubirii in cazul tau, respectiv cel al “timpului acordat”. Sau, faptul ca partenerul nu te ajuta in casa, poate reprezenta un indiciu privitor la limbajul iubirii in cazul partenerei – “serviciile”.

Un alt mod de a descoperi care este pentru tine limbajul principal al iubirii este sa-ti privesti retrospectiv casnicia si sa te intrebi: “Oare ce i-am cerut cel mai des partenerului?” Ceea ce i-ai cerut cel mai des probabil ca reprezinta limbajul tau de iubire. Aceste rugaminti s-ar putea sa fi fost interpretate de partener drept mofturi. Ele au reprezentat insa efortul de a-ti asigura iubirea afectiva a partenerului.

Verificarea “rezervorului” de iubire

Dupa aceasta prezentare, va sugeram ceva: cheltuiti ceva timp notandu-va ceea ce considerati ca ar fi pentru dvs. limbajul principal de iubire (vedeti lista la inceput!). Apoi intocmiti o lista cu celelalte patru in ordinea importantei. Mai notati si care credeti ca este principalul limbaj de iubire al partenerului. Puteti, de asemenea, sa intocmiti o lista in ordinea importantei si in ceea ce il priveste pe celalalt, daca doriti. Stati si discutati cu partenerul in legatura cu ceea ce presupuneti ca ar fi limbajul sau principal de iubire. Apoi, spuneti-va unul altuia care considerati ca ar fi limbajul vostru de iubire.

Dupa ce v-ati impartasit aceasta informatie, va sugeram un joc pe care sa-l faceti de trei ori pe saptamana vreme de trei saptamani. El se numeste “verificarea rezervorului” si se joaca astfel: cand va intoarceti acasa unul dintre dvs. va spune: “Daca ar fi sa masuram pe o scara de la zero la zece, la ce nivel s-ar afla rezervorul de iubire in asta seara?”

Zero inseamna gol si zece inseamna “sunt plin de iubire de nici nu mai rezist”. Dupa care citesti nivelul afectiv al rezervorului – 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 sau 0. Partenerul iti spune: “Cum te-as putea ajuta sa-l umpli?” Dupa care ii faci o sugestie – ceva ce ti-ar placea ca partenerul tau sa spuna in aceea seara. El iti va raspunde pe cat poate el mai bine. Apoi vei repeta procedeul in ordine inversa, astfel incat amandoi sa aveti ocazia sa cititi nivelul iubirii din rezervor si sa sugerati o posibilitate de a-l umple. Daca practicati acest joc trei saptamani, veti deveni dependenti de el si va fi un mod distractiv de stimularea a exprimarii iubirii in casnicia dvs.

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version