Analiza

Cum sprijina orasul sportul de performanta? Arad si Targu-Mures au investit mai mult in sportivii lor decat Clujul

Scris de 280

Investitiile pe care le face Clujul in sportul de performanta sunt mai mici decat cele din Arad sau Targu Mures. In timp ce in Mures, un singur club sportiv s-a bucurat in 2015 din partea bugetului local de suma de 4 milioane de lei, in Cluj 4,5 milioane de lei este suma totala investita in sport.

Inca nu se cunoaste bugetul care va fi alocat sportului in anul 2016, insa in 2015 s-au investit 4,5 milioane de lei, dintre care 2,25 milioane de lei au mers inspre Clubul Universitatea. Cu privire la aceasta situatie, Ovidiu Vasu, presedintele CSU, declara ca si-ar dori cresterea sumei pe care bugetul local o aloca sportului.

“Cresterea bugetului catre sport din partea Consiliului Local si din Partea Consiliului Judetean, asta, intr-adevar, imi doresc in fiecare an. Sa creasca bugetul alocat sportului de performanta”, marturiseste acesta.

Tot anul trecut, din partea Consiliului Judetean clubul Universitatea a primit suma de 150.000 de lei dintr-un total de 1,1 milioane de lei, informeaza Ovidiu Vasu.

O investitie optima pentru Sportul de Performanta clujean ar fi suma de 6,5 milioane de lei, dupa cum declara aici Ovidiu Chifor, directorul Directiei Judetene pentru Sport si Tineret. 

“O suma potrivita, pe care cluburile sportive din municipiul Cluj-Napoca au cerut-o, dar nu anul acesta, pentru ca anul asta nu si-au mai racit gura degeaba, este de 6,5 milioane. In 2014 au cerut suma de 6,5 milioane de lei si nu li s-a dat. Demersurile necesare pentru obtinerea acestei sume au fost facute doi ani la rand. Ceea ce am putut sa fac eu, de cand am venit in 2012, a fost sa urc suma de la 1,8 milioae de lei la 4,5 milioane de lei. Am cerut si in acest an 6,5 milioane, exact cum au cerut cluburile atunci. Ei au depus proiecte de finantare, dar, din pacate doar atat s-a putut anul acesta, cu promisiunea ca la anul suma ceruta se va putea atinge. Anul acesta Clujul a fost Capitala Europeana a Tineretului si primarul ne spunea ca directioneaza banii mai mult spre cultura. Eu spunand ca si sportul ar trebui sa faca parte din planul asta ca si Capitala Culturala Europeana a Tineretului. Din pacate, am fost o voce singulara in Consiliul Local si nu prea am avut deschidere nici la colegii consilieri locali, dar sa speram”, a marturisit Ovidiu Chifor.

De altfel, el vede mica suma de 4,5 milioane de lei in comparatie cu alte orase. 

“Cand am ajuns consilier local erau alocati pentru sport 1,8 milioane si s-a ajuns la 4,5 milioane pe an acum. Deci, un milion de euro e atribuit din bugetul municipiului Cluj-Napoca pentru Sportul de Performanta. E o suma foarte mica in comparatie cu alte orase. Daca ne comparam cu alte orase, ca numar de sportivi legitimati suntem numarul doi dupa Bucuresti, mi se pare o suma foarte mica. Avand in vedere ca alte orase mult mai mici decat noi aloca o suma mai mare din bugetele locale”, a spus directorul Directiei Judetene pentru Sport si Tineret. 

In ceea ce priveste situatia altor orase, conform vestic.ro, Primaria Arad a alocat anul trecut o suma de 4,7 milioane de lei pentru sportul de performanta, o suma nerambursabila, aprobata pe baza de proiecte. Cei mai multi bani,1,7 milioane de lei, au mers la echipa de fotbal ACS UTA, in timp ce echipa de baschet feminin Universitatea Goldis ICIM Arad a primit 950.000 de lei. Alte sume au mers la Raliu Aradul, echipa de polo pe apa AMFEA, echipa de rugby CSU Aurel Vlaicu Arad, Clubul Sportiv Astra si altele.

Impresionanta este si investitia pe care o face Targu-Mures in acest domeniu. Astfel, anul trecut, orasul a investit doar in echipa de baschet BC Mures aproape totalul sumei pe care l-a investit Clujul in sportul de performanta. 4 milioane de lei au fost alocate pentru echipa de baschet, iar echipa de fotbal ASA Targu-Mures, vicecampioana a Romaniei, a beneficiat de o finantare de 6 milioane de lei din partea Consiliului Local. Din punctul acesta de vedere, nu este de mirare ca Targu-Mures a devenit un oras de referinta in ceea ce priveste sportul romanesc.ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours In vizor
  Însuși El, Excelența Sa, Emil Boc, în Marea Înțelepciunea Sa s-a gândit că e frumos să se apuce de modernizări și să pună la pământ statuia lui Iuliu Maniu, fix cu câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet
 • Acum 10 hours PORTRET
  DACĂ ȘI NEA’ CEAȘCĂ TĂIA ACCESUL GRATUIT LA ÎNVĂȚĂMÂNT (care e înscris și acum în Constituție), mai ajungea Dîncu din Runcu Salvei să se joace de-a politicianul? Vicepreședintele PSD susține privatizarea învățământului preuniversitar
 • Acum 10 hours Din oras
  Cu lucrările nerecepționate, dar trecut ca reușită a măreței administrații ”Bociene”, Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, intră în renovare
 • Acum 16 hours Din oras
  Viral pe Tik Tok: O cămilă paște-n Cluj
 • Acum 16 hours Din oras
  URMEAZĂ STAȚIA OSĂ METROUL, PRELUNGIREA LICITAȚIEI cu încă o lună
 • Acum 17 hours In vizor
  NOROI ARENA. Jucătorii Rapidului: ”Un teren jalnic. Aveam noroi până la genunchi”. ”U” Cluj, o remiză jalnică
 • Acum 18 hours FOTOGRAFILA
  ”Strâmtoratul” buget al Clujului își permite aruncarea banilor pe apa Someșului navigabil
 • Acum 1 day Editorial
  Prostoii visează la anticipate. Din 1991 aud cuvântul acesta, dar n-am participat decât la ”anticipăpate”. Care ar fi șansele?
 • Acum 1 day Din oras
  BRAVO, EMIL BOC, PARTIDUL COMUNIST ROMÂN ÎȚI MULȚUMEȘTE: Statuia lui Maniu, dată jos cu excavatorul. Finanţatorul statuii, academicianul Emil Borzo: ”Sunt şocat”
 • Acum 1 day Straineze
  SLUGA MOSKOVEI, Viktor Orban, preia retorica Rusiei: ”Dacă trimiți arme Ucrainei, (…) indiferent ce spui, ești în război”
 • Acum 2 days General
  10 ani cu Ziar de Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ciolacu anunță politica fiscală a PSD: Companiile mari să plătească la fel ca și micile companii un impozit de cel puțin 1% din cifra de afaceri. Impozitul pe dividende e prea mic față de Germania
 • Acum 2 days Din oras
  “Încă o mizerie marca prof. Ștefan Florian” – un neurochirurg din generatia noua il face praf pe “vedeta” Spitalului Transilvania, detinuta de Abu Arif Khaled. Florian, ratatul moral al medicinei clujene
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE