Politica

Cum specula Ziar de Cluj, PNL testează piața: Emil Boc și Eduard Hellvig ar deschide lista la europarlamentare. Rareș Bogdan, sub semnul întrebării

Cum pronostica Ziar de Cluj: „Emil Boc, la fel ca vechii săi colegi de PDL: fostul primar de la Alba, Mircea Hava, fostul primar de la Arad, Gheorghe Falcă, fostul vameş şi tarore de Bihor, Vasile Blaga, doreşte să scape de oboseala administrării bocăriei Cluj-Napoca şi să se odihnească într-o funcție bine remunerată la nivelul structurilor Uniunii Europene. Dacă comisar nu se poate, măcar o candidatură pentru un mandat de eurodeputat ar fi bună.”

PNL testează piaţa şi aruncă pe surse primele nume care ar putea deschide lista de candidaţi la europarlamentare: primarul Cluj-Napoca, Emil Boc, şi fostul director al SRI, Eduard Hellvig. De asemenea, o variantă de lucru este aceea în care Luminiţa Odobescu (ministrul de Externe) să fie susţinută pentru un post de comisar european, dar aceasta depinde de negocierile de la Bruxelles pentru împărţirea funcţiilor în viitoarea Comisie Europeană, susţin surse liberale pentru News.ro.

”În acest moment, variantele pentru a fi cap de listă la europarlamentare sunt Emil Boc şi Eduard Hellvig. Boc stă foarte bine în sondaje. (…) Vor fi pe locuri eligibile Adina Vălean, Siegfried Mureşan şi, posibil, Cristian Buşoi. Daniel Buda depinde de candidatura lui Emil Boc, fiind amândoi din filiala Cluj, iar Dan Motreanu şi Rareş Bogdan sunt sub semnul întrebării, în sensul că ar putea candida pentru Parlamentul naţional. Restul vor fi aşezaţi în funcţie de negocieri”, susţin surse din conducerea PNL.

PNL mizează pe 7 locuri eligibile la alegerile pentru Parlamentul European, ceea ce ar presupune ca partidul să reuşească un scor de cel puţin 20% la euroalegeri.

La scrutinul din 2019, PNL a obţinut 10 mandate pe fondul unor proteste masive anti-Dragnea.

”Dintre actualii eurodeputaţi, Marian-Jean Marinescu se retrage, Vlad Nistor ar urma să fie susţinut de partid pentru un post de diplomat, iar Vasile Blaga şi Mircea Hava sunt luaţi în calcul la alegerile parlamentare, pentru Senat şi pentru Camera Deputaţilor.

Situaţia lui Falcă e deocamdată incertă. El are o situaţie dificilă în propria filială: e în relaţii reci cu primarul din Arad, Călin Bibarţ.

Dan Motreanu şi Rareş Bogdan ar putea candida la europarlamentare, dar în toamnă să fie pe listă şi la alegerile parlamentare. Asta ar însemna să demisioneze în decembrie din Parlamentul European, să vină în România şi la Bruxelles să urce următorii doi din listă. Deci lupta pentru Parlamentul European e, de fapt, tot pe vreo 10 locuri eligibile”, susţin sursele citate.

În interiorul partidului, şi-au mai arătat intenţia de a candida pentru Bruxelles mai mulţi miniştri, printre care: Alina Gorghiu (Justiţie), Raluca Turcan (Cultură), Cătălin Predoiu (Interne) şi Luminiţa Odobescu (Externe).

”În cazul în care Klaus Iohannis nu va obţine funcţia de Înalt Reprezentant al UE pentru politică externă sau funcţia de preşedinte al Consiliului European, Luminiţa Odobescu va fi susţinută de partid pentru un portofoliu de comisar european.

Momentan se discută despre portofoliul privind politica de extindere a UE”, susţine unul dintre vicepreşedinţii partidului, referindu-se la informaţiile vehiculate potrivit cărora preşedintele Iohannis ar fi interesat de una dintre cele două funcţii.

Rareş Bogdan a anunţat, în weekend, că va candida pentru un nou mandat în Parlamentul European, în ciuda opoziţiei unor colegi de partid. ”Vreau eu să vin la Bruxelles şi o să vin la Bruxelles. Voi fi pe listă pentru că au nevoie de mine, nu pentru că m-ar iubi toţi”, a spus Rareş Bogdan.

Prim-vicepreşedintele PNL a fost întrebat dacă Eduard Hellvig va fi pe lista PNL pentru europarlamentare.

”De unde să ştiu ce vrea Edi? Oricând e binevenit în PNL. Are uşile deschise oricând la PNL. Oricând. Nu rupe partidul. Edi a luptat să adune liberalii, niciodată să-i despartă. E un om foarte raţional, foarte echilibrat, care a scos SRI din zona judiciară şi din zona economică şi i-a băgat din nou în cazărmi. E un om care a reformat sistemul”, a spus Rareş Bogdan.

Şi preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, în urmă cu o săptămână, că a lucrat foarte bine cu Eduard Hellvig, că îl apreciază foarte mult pentru ceea ce a făcut în politică şi la conducerea SRI şi că este oricând binevenit în PNL.

În rest ar fi de râs că Rareş Bogdan în care tocmai ce s-a umflat orezul ar fi pe tuşă. Ceva ne face să credem că el este „unul dintre vicepreşedinţii partidului” care s-a scăpat „pe surse” în mass media pentru a încerca cu degetul marea (confruntare de la anul).

CITEŞTE ŞI:

S-a umflat orezul în „europarlavramentarul” Rareş Bogdan: „Nu, domnule! Vreau eu să vin la Bruxelles și o să vin la Bruxelles”

Sau să asistăm la un scenariu de endorsare a lui Eduard Hellvig?

CITEŞTE ŞI:

EXCLUSIV: Grupul de la Cluj prepara exit-ul lui Ciolacu. Hellvig a fost la film. Santajul lui Tolontan. Premierul nu vorbeste despre pacanelele din Loteria Romana

„Si asta mai inseamna ceva: ca Boc a renuntat la ideea de candidatura la Cotroceni si ca e gata sa il sustina pe Hellvig in acest sens (sigur, mai trebuie sa “vrea” si partidul). Boc si-a negociat deja o pozitie excelenta in angrenajul european de la Bruxelles, dar nu il va lasa in loc la Cluj pe Alin Tise, actualul presedinte al Consiliului Judetean Cluj, ci pe Ovidiu Campean, pe care Boc l-a crescut cu indarjire (in plus, Boc considera in particular ca Tise ar avea mult prea multa putere ca primar si ca nu ar putea-o gestiona datorita caracterului sau impulsiv si razbunator).”