Analiza

Cum și-a pierdut USR Cluj propriul electorat?

Până și în Cluj, în loc să adune voturi, Uniunea Salvați România a pierdut propriul electorat. La ora 21, după închiderea urnelor, usereul clujean aștepta o minune, fără să-nțeleagă că în intervalul de timp ce s-a scurs din 26 mai, de la alegerile europarlamentare și până în 10 noiembrie, ziua alegerilor prezidențiale, activul de partid userist a fost nici rece, nici fierbinte, ci doar căldicel. Motiv pentru care electoratul propriu l-a abandonat pe „salvatorul” Barna tocmai pentru că acesta s-a limitat la un discurs simplist, reducționist chiar, și cam atât. Barna și partidul său au împrumutat retorica lui Iohannis: „Jos PSD” și nimic mai mult. Ba da, în plus au mai fost ceva detalii în privința unor posibile fapte de fraudare a fondurilor europene. 

Adică, Paleologu, sosit în Cluj-Napoca pentru a lansa o nouă ediție a cărții „Bunul simț ca paradox”, a știut să strecoare în discursul său și detalii în privința necesității modificării Constituției, și în privința rolului pe care trebuie să-l aibă un președinte, și a educației ce n-a obținut niciodată cele 6% promise, dar uzitate electoral, a mai amintit de meritocrație câte ceva, n-a uitat să amintească nici de un „plan” de țară.

Desigur, chestii vagi, dar diverse. 

În vreme ce Barna a fost abandonat ușor de organizația clujeană de partid, iar de acolo, de pe sticlă, Barna a continuat să vorbească cu gura lui Iohannis: „Jos PSD”.

Ați mai văzut partide cu același mesaj? 

Faptul că Theodor Paleologu a obținut un scor de 8,7%, peste Kelemen Hunor – cu 7,8%, n-a putut avea decât urmări previzibile: Barna abia a reușit să adune 20% din voturi. 

Ce a înțeles organizația USR Cluj din aceste rezultate? Prea puțin.

„Indiferent de rezultatul final, nu vom aborda acest rezultat ca pe o înfrângere, ci doar ca pe o provocare și o motivație suplimentară pentru a merge mai departe”, a declarat duminică seară președintele Plus Cluj, Simona Cristea.

Da, adevăr sau provocare? Un fel de alba-neagra cu propriul electorat. Unde vor merge „mai departe”, probabil nici plusiștii clujeni nu au habar. 

Întrebați dacă nu ar fi înregistrat un scor mai bun dacă ar fi optat pentru candidatura lui Cioloș pentru prezidențiale, membrii alianței clujene s-au burzuluit:  nu, cum vă permiteți să gândiți o asemenea rocadă, nu, echipa usere+ încearcă să instituie o altfel de politică, contează echipa, nu doar candidatul, contează echipa care a uitat să facă campanie…

Fals. 

Pentru că în cazul alegerilor prezidențiale imaginea liderului, a candidatului, are o însemnătate covârșitoare: motiv pentru care Diaconu a luat peste 8%, iar Paleologu încă vreo 6%.

Să fi plătit prețul neimplicării, a lâncezelii și habarnismului cu care useriștii nu au vrut să intre la guvernare? Se pare că da. 

În plus, nu poți spune despre Dăncilă că e cel mai slab candidat al PSD, că nu are stofă de candidat, că e o „proastă”, câtă vreme nu ai nimic de spus în plus.

Asta e și explicația: Useriștii s-au limitat la un linșaj mediatic care i-a ajuns din urmă, astfel încât Barna nu a reușit măcar să demonstreze prin voturi că poate ceva mai mult decât Dăncilă.

Ce a înțeles USR Cluj din această înfrângere-provocare?

„Indiferent de rezultatul de astăzi, suntem o opțiune serioasă pentru următoarele cicluri electorale”, a precizat Cătălin Sălăgean, președintele USR Cluj, care părea a nu-nțelege că în loc să-și sporească numărul de susținători și l-au diminuat și pe cel obținut în 26 mai 2019. 

„Că ar fi fost Dacian Cioloș, că ar fi fost Dan Barna, că e un om sau altul contează mai puțin. Foarte mult contează echipa cu care se merge înainte”, a ținut să ne spună Mihai Goțiu. 

În acest caz, nu știm cum se face că echipa USR Cluj l-a sabotat efectiv pe Dan Barna, preferând în schimb să facă agitație electorală pe facebook chiar în ziua votului, cu câteva ore înainte de închiderea urnelor?!

Goțiu a apreciat rezultatele obținute de alianța USR Plus la prezindețiale, în turul 1, similare cu cele din 26 mai 2019, de la europarlamentare. Semn că alianța nu a reușit să obțină și voturi suplimentare, ci s-a limitat la același electorat. 

Ce va reuși USR Cluj la alegerile locale din 2020? Puțin probabil să înțeleagă ce li se întâmplă, vor reuși să obțină câteva locuri de consilieri locali. Dar nu o majoritate.

De ce? 

E simplu. Hipstereala ține până la un punct. Dincolo de acest punct, s-au făcut simțite apatia electoratului, lipsa de convingere și sabotarea propriului candidat de care au dat dovadă useriștii clujeni.

Ce se întâmplă mai departe? 

Usereul pierde până și studenții la locale, o dată din lene organizațională și studențească deopotrivă, plus lipsa formelor legale care să le permită acestora din urmă să voteze. 

Hipsetereala se dezumflă.

„Am văzut că s-au implicat și au votat la alegerile europarlamentare. Am văzut că s-au implicat și votează la alegerile prezidențiale. Aș dori să îi rog să-și facă flotant, să-și facă buletin de Cluj, pentru că e esențial să se implice în continuare în viața orașului”, a adăugat Mihai Goțiu. 

În fond nu e vorba doar de studenți, ci de liste speciale. 

Ei bine, aici lucrurile se complică. 

Ce faci dacă ți-ai pierdut buletinul?

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *