Din oras

Cum se vede Capitala Tineretului 2015 in strainatate

2015 este anul in care tot continentul ar trebui sa vorbeasca despre evenimentele inedite organizate in Capitala Europeana a Tineretului, anul in care si cei care nu stiau ca exista Clujul pe harta sa isi doreasca sa il viziteze. A trecut aproape jumatate din anul in care Cluj-Napoca detine acest titlu. Cum se vede Capitala Tineretului in exterior? La o simpla cautare pe Internet cele mai vizibile referiri la “Cluj-Napoca Youth Capital” sunt, pe langa postarile in engleza de pe site-uri romanesti sau dari de seama ale unor organizatii, fotografia cu origami-urile din Day 15 de pe 9gag, ofertele de cazare de pe Airbnb si un articol cuprinzator despre oras preluat de Euronews.

La cautarea sintagmei “Cluj-Napoca Youth Capital” primul rezultat este site-ul oficial al Capitalei, unde curiosii pot gasi informatii limbile romana, maghiara, engleza si franceza. Tot printre primele rezultate gasim un articol de pe Euronews, publicat in luna martie a acestui an, preluare de pe blogul One Europe.

“European Youth Capital, Cluj Napoca – the best city you’ve never heard of” este articolul semnat de Catalina Ghelan, care descrie orasul si evenimentele deja consacrate, dar vorbeste si despre evenimentele care vor avea loc anul acesta in Capitala Tineretului.

“Fie ca vii pentru muzica, pentru festivalurile de film sau pentru viata de noapte, iti promit ca nu vei fi dezamagit. Electric Castle, Jazz in the Park, TIFF, Comedy Cluj, Cluj Shorts, The Untold Festival, Temps D’Images si Photo Romania Festival sunt doar cateva dintre evenimentele mai mari din acest an, dar mai sunt multe evenimente mai mici despre care poti afla din calendarul nostru. Si nu uita localurile multe – se spune ca in Cluj este o petrecere in fiecare pivnita, pentru ca atat de multe din localuri se afla la subsolurile cladirilor din centru”, se arata in articol.

Un eveniment care a trecut virtual peste granitele tarii a fost Day 15 din februarie, printre cele mai reusite evenimente ale Capitalei. Fotografia cu un peretele gri de pe strada Constanta animat cu mii de origami a facut furori pe 9gag. Denumita “Literally puking rainbows. Cluj-Napoca, Romania, the European Youth Capital 2015”, postarea a strans aproape 16.000 de aprecieri si 200 de comentarii.

“Capitala Europeana a Tineretului? Nu am auzit niciodata si sunt european…se pare ca am inca un loc pe care sa il adaug pe lista de vizitat”, se arata intr-un comentariu.

“E un fel de titlu prea putin important al EU. Precum Capitala Culturala Europeana. Milano? Desigur. Barcelona? Da. Dar dupa un timp toate orasele au primit acest titlu, iar acum Leeuwarden va deveni prin 2020 sau ceva. Ce naiba e Leeuwarden? Poftim”, l-a lamurit un internaut.

Nu lipsesc nici comentariile in care se deapana amintiri din Cluj.

“Am fost la Cluj intr-un program de schimb educational acum 13 ani. A fost destul de dragut, dar cam prafuit. Un euro era 135.000 de lei. Singurul cuvant pe care mi-l amintesc este poponare, care cred ca inseamna homosexual. Vremuri bune”, a scris unul dintre comentatori.

“Am fost la Cluj acum trei luni. Oras foarte dezvoltat, ieftin, oamenii sunt amabili si aproape toata lumea vorbeste engleza, mancare grozava si un loc frumos. Singura parte negativa a fost un student musulman care m-a atacat intr-o noapte intr-un mic magazin pentru ca spunea ca aratam ca un evreu. Asta e si rasism si prostie. De asemenea sunt negru…Per ansamblu, un oras minunat!”, a scris un altul.

Apoi Capitala este “promovata” si in comunitatea Airbnb, cea mai cunoscuta comunitate online care ofera locuri de cazare in intreaga lume.

De asemenea, un scurt interviu video cu o reprezentanta a Capitalei Tineretului in 2015 este publicat pe platforma IntoConnections.

In postarea “Why You Should Visit the European Youth Capital” Andra Magda vorbeste despre evenimentele care vor avea loc in Cluj, in principal despre Untold Festival.

Capitala Europeana a Tineretului este titlul acordat unui oras european pe o perioada de un an, in timpul caruia se va acorda sansa de a prezenta printr-un program multilateral viata si dezvoltarea culturala, sociala, politica si economica legate de tineret. Desemnarea municipiului Cluj-Napoca pe post de Capitala Europeana a Tineretului 2015 a fost luata la Maribor, in Slovenia, de catre Forumul European al Tineretului (European Youth Forum, EYF) care coordoneaza si promoveaza acest proiect.

Foto: transilvaniareporter.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *