In vizor

Cum se ocupa posturile pe pile la Radio Cluj. Plangere penala pentru abuz in serviciu, hartuire si discriminare

Scris de 2,421

Conducerea Radio Cluj si a Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR) sunt acuzate, intr-o plangere penala adresata de un angajat al studioului clujean Parchetului si Directiei Nationale Anticoruptie, de abuz in serviciu, discriminare si deturnare de fonduri. De fapt este vorba despre angajarea protejatei UDMR, Debreczeni Hajnalka, la Radio Cluj ilegal. Vasile Luca, angajat de 25 de ani la Radio Cluj, prezinta in plangerea sa documente prin care se aproba prelungirea detasarii lui Debreczeni cu inca trei luni la Radio Cluj, in conditiile in care, spune acesta, acest fapt contravine legii 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune.

“Conform art. 13 “(1) Personalul de specialitate prevazut la art. 11 nu poate face parte din partide sau din alte formatiuni politice si este obligat sa pastreze echidistanta politica in intreaga sa activitate profesionala, asigurând respectarea diversitatii de opinii. 2) Salariatii prevazuti la alin. (1) nu pot face parte din conducerea altor societati de radiodifuziune sau de televiziune si nici nu pot cumula functii de executie in cadrul acestora”, se arata in plangere.

Cu toate acestea Debreczeni Hajnal este consilierul de presa al presedintelui UDMR si face parte din Consiliul de Administratie al TVR din 1 aprilie 2014, fiind propunerea Uniunii, dupa ce sotul ei, Nagy Zoltan, seful de cabinet al lui Kelemen Hunor a ajuns secretar de stat.

Conducerea Radio Cluj a solicitat prelungirea detasarii acesteia cu inca trei luni, pana in 12 iunie 2015, dupa ce detasarea anterioara, cu acelasi termen, incheiata in 11 decembrie 2014, a expirat in 11 martie 2015.

“Debreczeni Hajnalka va realiza legatura intre redactiile de minoritati de la studiourile regionale, sarcina pe care a avut-o si pana in prezent. De asemenea, se va implica in realizarea emisiunilor de profil la Studioul Regional Radio Romania Cluj”, se arata in memorandumul adresat SRR, semnat de Bogdan Rosca Zasmencu, managerul Radio Cluj. Solicitarea acestuia a fost aprobata in 12 martie.

“Din documentele prezentate rezulta ca a “lucrat” ca realizator doar 4 luni, dar conform unor informatii neverificate este de mai multi ani platita de SRR cu 9.000 lei lunar.  Am dialogat pe aceasta tema cu 20 de colegi si niciunul nu a auzit, nu a vazut personajul mentionat si nici nu a auzit vocea acesteia pe postul de radio. Practic, aceasta plata este o forma mascata prin care SRR, in speta dl Ovidiu Miculescu, Florin Brusten si Bogdan Rosca contribuie financiar la sustinerea/finantarea nelegala a UDMR, salariul platit fiind o forma mascata prin care banii, fie ajung in pusculita Uniunii, fie SRR plateste astfel salariile unor angajati UDMR. Conform ROI – SRR, salariatilor din radioul public li se interzice sa faca politica , sa fie inscrisi pe listele partidelor politice. UDMR este partid politic. SRR este post public de radio si nu este legal si moral ca platitorii de abonamente radio sa sustina partide politice. Bogdan Rosca Zasmencu si apropiatii lui au nevoie de sustinere politica pentru a ramane in functii de conducere si din acest motiv accepta si propuerile lui Kelemen Hunor sau poate este doar o banala deturnare de fonduri. Conform reglementarilor in vigoare Radio Cluj este obligat sa pastreze inregistrarea tuturor emisiunilor timp de 30 de zile. La secretariat exista lista de pontaj care este semnata zilnic, iar doamna Debreczeni nu este trecuta”, se mai arata in plangere.

De altfel in ultima declaratie de avere a acesteia, depusa in iunie 2014, se arata ca in 2013 a incasat un salariu anual de aproape 44.000 de lei de la SRR pentru functia de realizator-coordonator cu norma intreaga, la care s-a alaturat un venit de 12.622 de lei de la UDMR pentru functia de consilier. Potrivit aceluiasi document Debreczeni detine impreuna cu familia trei terenuri, doua apartamente, dintre care unul in Cluj-Napoca si o casa de 205 metri patrati construita in 2014 impreuna cu sotul, tot la Cluj-Napoca.

Contactata telefonic, Debreczeni Hajnal nu a dorit sa comenteze acest subiect.

“Va rog sa va adresati SRR. La revedere!”, a spus ea inainte sa inchida telefonul.

Bogdan Rosca Zasmencu, managerul Radio Cluj, a refuzat sa stea de vorba cu reporterul Ziar de Cluj.

“De unde ma deranjati? De la Ziar de Cluj? Nu, multumesc”, a spus acesta.

De altfel Ziar de Cluj a relatat pe larg despre scandalul de plagiat in care a fost implicat managerul Radio Cluj.  Redactorul care semneaza plangerea penala spune ca pentru faptul ca a sesizat aceasta abatere a lui Rosca Zasmencu este hartuit si intimidat constant de acesta.

“In data de 24 . 01.2014 m-am adresat, in scris, Comisiei de Etica a UBB iar la data de 06.02.2014 Comisia de Etica a emis hotararea cu nr. 2280 prin care se constata existenta plagiatului din partea dlui Mihai Bogdan Rosca, prin preluarea aproape integral a lucrarii d-lui Miclaus. Documentul este semnat de 11 membri ai comisiei amintite (fila 7-9). Din acel moment a inceput seria abuzurilor la adresa mea iar Rosca a declarat ca nu se va opri pana cand nu voi fi dat afara din institutie. Tot in acea perioada se organiza la SRR Bucuresti concurs pentru ocuparea postului de manager la Radio Romania Cluj. Am comunicat in scris d-lui Ovidiu Miculescu ca Bogdan Rosca Zasmencu si-a plagiat licenta dar nu au fost luate masuri. Bogdan Rosca a ajuns manager, pe rolul instantei exista 2 procese prin care se contesta modul partinitor in care a fost organizat concursul”, se mai arata in plangerea lui Luca.

De asemenea acesta semai plange de mai multe actiuni abuzive la care a fost supus, spre exemplu excluderea lui de la sedintele de redactie, nepublicarea materialelor realizate si cercetarea disciplinara a sa fara un temei.

Foto: Facebook, turdalive.roULTIMA ORĂ

 • Acum 12 hours Eveniment
  Un cutremur de magnitudine 5,3 a avut loc în județul Arad, la adâncimea de 6,4 km. S-a resimțit în România, Croația, Ungaria și Serbia
 • Acum 13 hours In vizor
  Cum se subminează Educația? Prin prostia disperată a slugoilor puși miniștri. Mediile vor putea fi încheiate cu doar două note pe disciplină – proiect
 • Acum 17 hours General
  SE MIȘCĂ ȘI SĂNĂTATEA: Grevă japoneză și miting de protest în Piața Victoriei
 • Acum 17 hours Vocea ta
  Szakats Istvan: ”Dragi bieți useriști. Îmi pare rău că mă repet, dar mă doare. Vă bateți joc de Cluj și de clujeni”
 • Acum 18 hours Politica
  GUVERNUL E DISPUS SĂ FACĂ ORICE, NUMAI SĂ NU DEA SALARII DECENTE PROFESORILOR: Probele de competență de la BAC ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului, dacă orele nu încep până la finalul săptămânii – a anunțat ministrul Educației
 • Acum 18 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Purtătorul de cuvânt al BOR: ”O țară în care profesorii sunt timp de decenii subsalarizați, ignorați și chiar batjocoriți este una care se autosabotează”
 • Acum 20 hours Eveniment
  POATE, DE DATA ACEASTA, VEȚI FI INTERESAȚI: Municipalitatea lansează în consultare publică stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2024
 • Acum 20 hours General
  Se fac înscrieri pentru Evaluarea Națională deși calendarul exemenelor ar putea fi afectat de greva din școli
 • Acum 21 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: ”Un plan de guvernare care a întârziat 10 ani. Să fie primit!”
 • Acum 21 hours Vocea ta
  MUNICIPIUL CARE NU E ÎN CENTRU, NU EXISTĂ! Hai, Măiestrică, într-un exercițiu de PR, de data aceasta util comunității, pune mâna pe coasă (sau pe par) și rezolvă situația
 • Acum 22 hours Politica
  Gabriela Firea anunţă o HG pentru combaterea hărțuirii la locul de muncă: Se întâmplă cazuri revoltătoare
 • Acum 22 hours In vizor
  Banii pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice în Regiunea Nord-Vest s-au terminat în 3 minute
 • Acum 22 hours General
  O maşină hibrid a luat foc în Leghia, judeţul Cluj. În interior a fost găsit un corp carbonizat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE