Sanatate

Cum se manifesta nevroza?

Nevroza obsesionala se manifesta prin idei, impulsuri si actiuni obsedante. Foarte des, ideile respective sunt lipsite de logica, de multe ori prostesti, chiar pline de cruzime, pentru ca bolnavul nu poate sa le controleze, desi sufera ingrozitor din cauza lor. Ore si chiar zile intregi, una dupa alta, nu face decat sa se gandeasca la acelasi lucru, ca si cand ar fi vorba de un punct esential al existentei sale. Ideile acestea sunt total obsesive si il chinuie pe individ, care nu este in stare sa si le alunge, ca si cand ar fi prizonierul lor.

 

Pulsiunile nevrozei coincid uneori cu ispite grave, cum ar fi aceea de a fura, de a comite acte impotriva naturii sau, de multe ori, chiar de a ucide. Din fericire, astfel de pulsiuni nu ajung mai niciodata sa fie puse in act, pentru ca nevroticul asculta de vocea Supraeului sau, adica a constiintei sale morale, care il infraneaza. Cu toate acestea, complexul sau de culpabilitate nu dispare, caci pulsiunile nesatisfacute fac sa se nasca o angoasa comparabila cu cea pe care o resimte cineva care se lasa in voia lor. Sentimentul de a fi gresit ajunge la o asemenea exarcerbare, incat provoaca la persoana care sufera de nevroza o mare dorinta de a se pedepsi, iar aceasta, la randul ei, ii limiteaza mult libertatea.

 

Si actele obsesionale sunt manifestari ale nevrozei. Ele constau in repetarea unei anumite actiuni sau complicarea unor activitati cotidiene pana cand acestea se transforma in adevarate ritualuri. Sa luam cazul unei persoane care nu poate rezista ispitei de a numara literele unor cuvinte sau de a aduna numerele de telefon sau cele de pe placutele de inmatriculare ale masinilor. Asemenea obiceiuri nu au nici un sens, nici o utilitate, dar, desi isi da seama de stupiditatea lor, nevroticul nu se poate dezbara de ele. Daca nu ar asculta de constrangerea care il obliga sa indeplineasca aceste acte, ar fi atat de angosant, incat n-ar putea face nimic altceva, ca si cand viata lui ar fi in stransa legatura cu realizarea acestor lucruri lipsite de sens.

 

Numeroase persoane care sufera de nevroza isi spun fraze de genul: “Daca nu-mi incrucisez degetele de fiecare data cand vad un barbos, mi se poate intampla ceva”, “ Daca nu numar treptele acestei scari, o sa ma impiedic la ultima dintre ele”, “Daca nu ating a cincea uluca a gardului astuia, familiei mele o sa i se intample o nenorocire” etc.

 

Tendinta de a efectua actiuni repetitive si obsesionale se manifesta adesea in viata de zi cu zi. Iata cateva exemple: parcurgerea unui anumit ritual inainte de a merge la culcare; verificarea de cinci ori la rand daca gazele sunt inchise; pentru unii, e necesar ca sapunul sa fie numai alb; cand se culca verfica de nenumarate ori daca nu e ascuns cineva in sifonier sau sub pat; mania de a cobori dimineata din pat numai cu piciorul drept; mersul cu varful picioarelor indreptate spre exterior; inainte de a manca ceva, inghit trei guri de apa; inainte de a da mana cu cineva, isi incruciseaza degetele etc. Nevroticul stie cat de angosat ar fi daca aceste ritualuri, absurde pentru un om sanatos, nu ar fi respecate intocmai.
Cauza tuturor acestor comportamente, calificate drept “fenomene compulsive” se afla in fenomenele psihice inconstiente. In consecinta, nevroza poate fi definita ca o atitudine obsesional-compulsiva ce ingradeste folosirea timpului, a atentiei, a libertatii de gandire si de actiune a celui suferind.

 

Pacientul atins de nevroza obsesional-compulsiva se afla mereu la capatul puterilor, chiar daca nu sufera de tulburari de natura fizica.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version