Analiza

Cum se implica bisericile in comunitatea clujeana

In Cluj sunt peste 800 de lacasuri de cult, insa despre ele cunoastem foarte putine in ceea ce priveste activitatile comunitare pe care le desfasoara. Calitatea de institutie religioasa a bisericii face ca implicarea in comunitate sa devina una dintre responsabilitatile principale ale acesteia. Tocmai de aceea, majoritatea parohiilor din oras au diverse programe prin care incearca sa-i sprijine pe cei care au nevoie de ajutor. Cu toate acestea, programele comunitare ale bisericilor nu sunt suficient promovate. Foarte putine isi prezinta activitatea si in mediul online, iar altele nici nu au site de prezentare. 

Exista un site al Secretariatului de Stat pentru Culte, unde figureaza toate bisericile, cultele si asociatiile religioase care functioneaza la nivel national. In ceea ce priveste strict activitatea desfasurata la Cluj, nu toate site-urile bisericilor ofera informatii cu privire la implicarea in comunitate a acestora. Lipsa de promovare face ca ele sa fie  necunoscute de majoritatea oamenilor, iar cei care doresc sa se implice afla despre ele doar in cadrul predicii de duminica sau la biroul de asistenta sociala a acestora. 

In ceea ce priveste activitatea Mitropoliei Ortodoxe din Cluj, aceasta se extinde in afara bisericii pe mai multe paliere. Cei care doresc informatii despre cum pot ajuta sau cum pot sa obtina ajutor social din partea Mitropoliei le pot accesa atat pe site-ul acestora, cat si la biroul lor de asistenta sociala. Dintre cele mai cunoscute proiecte cu care vin in ajutorul comunitatii se numara proiectul ,,Pentru viata”, de informare si consiliere pre si post avort, au programul ,,Sfantul Dimitrie Basarabov”, de informare si consiliere in adictii sau centru de ingrijire si asistenta sociala pentru cei varstnici, totodata au si policlinica gratuita pentru cei saraci din cartierul Manastur, strada Ion Mester.

,,Avem in Cluj cantina sociala, avem policlinica gratuita pentru cei saraci, in centru este Scoala pentru Copii cu abandon scolar, scoala Christiana unde sunt mai multe proiecte, centrul de zi pentru copii, gradinita sociala, avem centrul Sfantul Nectarie, brutarie care functioneaza ca structura de economie sociala. Mai sunt proiecte care se desfasoara la nivelul parohiilor. In primul rand noi avem un birou de asistenta sociala care e permanent deschis si unde se acorda si ajutoare, dar si asistenta si indrumare in functie de nevoi. Avem un proiect destinat femeilor abuzate in abandon, recuperari din alcoolism, dar si servicii de ingrijire la domiciliu”, spune purtatorul de cuvant a Mitropoliei Ortodoxe din Cluj, Bogdan Ivanov.

De asemenea, in legatura cu modul in care parohiile din oras colaboreaza in planul activitatilor dedicate comunitatii, Ivanov informeaza ca nu e vorba de o colaborare institutionala, cat de una tacita, intrucat oamenii care au nevoie de serviciile bisericilor nu sunt refuzati pe criterii de confesiune.

Biserica Romano Catolica Cluj (sau biserica piaristilor) detine si un domeniu online numit Biserica Rom-Cat ,,Sfanta Treime”. Datele lor sunt actualizate constant, ultimele informatii fiind de saptamana trecuta in legatura cu intalnirea tinerilor de la Cracovia pentru o noua Zi Mondiala a Tineretului. Principalul punct legat de implicarea in cazurile sociale il reprezinta Asociatia Caritas din Cluj-Napoca, un departament socio-educativ. Pe langa acestea, spune unul dintre reprezentantii bisericii, au loc si diverse evenimente culturale.

„Avem grupuri ale tineretului care are activitate anume special dedicata pentru tineret, nu mai vorbim de Caritas care se ocupa cu partea sociala care pe de o parte se implica si in imbunatatirea vietii oamenilor strazilor, organizam si evenimente culturale depinde si de anumite aniversari, iubitori de carti”, informeaza acesta.

Biserica Evanghelica-Luterana din oras are un site tradus in limbile maghiara, germana si engleza, insa nu este actualizat si nu ofera informatii cu privire la activitatile comunitare ale acesteia. Cu toate astea, secretarul eparhial, Oliver Fejer, informeaza ca saptamanal biserica strange bani pentru cei saraci, iar la sarbatorile mari se pregatesc chiar si pachete pentru acestia.

,,In fiecare duminica are loc o strangere de bani, o colectare si cu banii respectivi incercam sa ajutam saracii. Dar nu doar saracii, ci si bolnavii din comunitatea noastra. Deci, daca au nevoie de medicamente si nu au destule fonduri pentru medicamente, atunci ii ajutam noi din fondul acesta. In afara acestui lucru, in fiecare sarbatoare mai mare, precum Pastele, Craciunul, Rusaliile avem un pachet de diaconie care contine ulei, faina, zahar, mancaruri care nu se strica si astea le impartim tot in comunitate pentru saraci. Mancarurile acestea le aduc tot din comunitate oamenii care au posibilitati financiare, pentru a-i ajuta pe cei saraci. Cand nu este destula, atunci cumpara comunitatea. Avem un fond pentru lucrul acesta. Daca, de exemplu, este cineva bolnav in spital atunci, un pastor de la noi intotdeauna merge sa-l consulte, sa-l asculte”, informeaza acesta.

Sursa Foto: parohiaandreimuresanu.ro

De asemenea, Parohia Romana unita cu Roma, Greco-Catolica Andrei Muresanu din oras are un site pe care sa gasesc informatii despre activitatile sale comunitare. Cu toate ca site-ul nu a mai fost actualizat de la inceputul anului trecut, el contine descrierile proiectelor sociale cu traditie, pe care le desfasoara la nivelul orasului. Au trei pastoratii clasificate in functie de varsta: pastoratia copiilor, pastoratia tinerilor si a adultilor. De exemplu, in cazul primeia biserica organizeaza meditatii si cursuri de limbi straine precum limba engleza, franceza, italiana si germana. Totodata, ei pun la dispozitia copiilor si cercuri de dans. Pastoratia adultilor incearca sa promoveze si dimensiunea culturala a bisercii greco-catolice prin organizarea de concerte de muzica sacra sau seri spiritual-culturale si lansari de carte. In ceea ce priveste activitatile social-caritative, parohia are si un club de zi pentru batrani unde ofera asistenta spirituala si materiala pentru persoanele in varsta si singure, dar si un centru socio-pastoral pentru copii si tineri. In cadrul celui din urma organizeaza programe de after school incare sunt incluse ore de educatie muzicala, abilitati de interpretare, club de creativitate, ateliere de pictura pe sticla, cercuri de limbi straine, meditatii, dansuri si obiceiuri populare romanesti, dar si concursuri. De asemenea au un centru de ingrijire a persoanelor de varsta a III-a, centru care functioneaza in regim de azil.

De cealalta parte, Organizatia Religioasa Martorii lui Iehova are un site care functioneaza mai mult sub forma de blog. Acesta contine articole scurte cu invataturile lor, invataturi promovate si in pliantele pe care le impart pe strada. De asemenea, nu exista nicio precizare legata de modul in care ei se implica in comunitate sau de activitatile lor, altele in afara de predicatul in strada.

Printre bisericile fara site se numara cea Unitariana si cea Reformata, despre ale caror activitati de implicare in comunitatea clujeana nu se gasesc informatii in mediul online. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *