Sanatate

Cum se formeaza burta

Daca exista totusi o anumita parte a corpului despre care atat femeile, cat si barbatii au aceeasi parere, este cu siguranta vorba despre abdomen: cu totii visam un abdomen perfect, plat, neted, cu muschii bine conturati.

 

 

Factorii care determina aparitia acestei rotunjimi localizate sunt diferiti. In cazul barbatilor, ei sunt de obicei de origine alimentara (tesut adipos bine dezvoltat la nivelul abdomenului), in timp ce la femei sunt deseori de origine hormonala sau digestiva (balonari inconfortabile).

 

 

Cum se formeaza burta? Exista o multime de factori care duc la aparitia unui abdomen mai mult sau mai putin proeminent si, la fel ca in cazul altor modificari ale corpului, acestia sunt stransi legati intre ei.

 

 

Bineinteles ca regasim aici si factori de ordin alimentar, fie excesele (mai ales in cazurile barbatilor), fie dezechilibrele (caracteristice femeilor), cum ar fi consumul exagerat de dulciuri, mese sarite sau uitate, chiar daca ratia calorica zilnica este intru totul corespunzatoare, ba chiar – pentru unii – inferioara nevoilor.

 

 

Astfel, o igiena alimentara incorecta este responsabila de o luare in greutate localizata, de o usoara crestere a tesutului adipos la nivelul abdomenului, fin motive genetice.

Un alt factor este relaxarea musculaturii la nivelul abdomenului, caracteristica unui stil de viata sedentar si insotita in general de dureri lombare. Aceasta slabire apare mai ales in jurul varstei de 30 de ani, atunci cand exercitiile fizice sunt neglijate in favoarea “odihnei in fata televizorului” (mai nou a calculatorului) sau a unui fel de mancare bine garnisit. In plus, cum masa musculara se atrofiaza o data cu varsta, mai ales daca nu mai e solicitata prin exercitii fizice, incep sa se arda mai putine calorii, chiar si in stare de repaus.

 

 

Aceasta manifestare musculara “spontana” si scaderea numarului de calorii consumate se fac de obicei simtite la nivelul abdomenului: intr-adevar, relaxarea tesuturilor face chinga abdominala mai putin flexibila si intestinele “profita” de acest lucru pentru a se intinde.

 

 

Stresul cotidian, angoasele repetate, dificultatile curente sunt deseori responsabile la nivelul taliei si abdomenului:

fie de o acumulare de grasime, cauzata mai ales de un exces de dulciuri care ne ajuta sa ne calmam sau de o masa sarita (lipsa poftei de mancare), compensata printr-un consum necontrolat la masa urmatoare;

fie de o “bula” nervoasa, situata de obicei la nivelul partii inferioare a abdomenului, sub buric. Aceasta manifestare inestetica se explica prin faptul ca tubul digestiv este controlat de un sistem nervos autonom, astfel toate perturbatiile “emotionale” au involuntar repercursiuni asupra tesuturilor, sporind in special miscarile peretilor si creand o forma de aerofagie intestinala (colonul).

 

 

Toate aceste tulburari sunt deseori legate de o alimentatie haotica: mese servite in graba, dezechilibrate, cu un consum prea mare de cruditati (insotite de cele mai bune intentii – pentru a slabi), exces de fibre iritante, consum excesiv de dulciuri care pot fermenta in tubul digestiv etc.

 

 

Intalnim din nou printre factori dezechilibrele hormonale, exclusiv feminine. Intr-adevar, multe perioade din viata unei femei sunt susceptibile sa provoace o anumita ingrasare localizata si « dizgratioasa » la nivelul abdomenului.

 

 

In primul rand, mentionam ciclul de ovulatie, cu manifestarile ce preceda menstruatia, perioada in care cresterea cantitatii de estrogeni poate nu numai sa determine retinerea de apa la nivelul abdomenului, dar si sa reduca tonicitatea muschilor intestinali, sa provoace constipatie si balonari.

 

 

Apoi dereglarile hormonale provocate de una sau mai multe sarcini pot duce la relaxarea tesutului abdominal si la intensificarea fenomenului de depozitare a grasimilor suplimentare.

 

 

In fine, menopauza si scaderea brusca a secretiei anumitor hormoni cauzeaza o dereglare metabolica in repartizarea grasimilor depozitate in mod natural. Astfel, aceste grasimi se depun mai ales la nivelul abdomenului, si nu pe fese sau pulpe.

 

 

Dupa cum se poate constata, desi acesti factori au origini foarte diferite, ei raman totusi strans legati intre ei.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *