Analiza

Cum se explică fenomenul chiriilor mari din Cluj

Scris de 3,525

O analiză imobiliară recentă arată că prețul mediu la o chirie în Cluj-Napoca a ajuns la 220 de euro/lună, pentru o garsonieră. Un apartament cu două camere sare de 300 de euro/lună. Piața imobiliară locală a ajuns la un apogeu. Față de 2013, tarifele de închiriere sunt cu 35-40% mai mari. Clujul a depășit Capitala, cererea și oferta locală fac să bubuie piața. Chiar și locuințele noi se închiriază foarte repede. Cum explică agenții imobiliari și economiștii fenomenul și la ce ne putem aștepta în viitor? Vor crește tarifele de la an la an?

Chiriile din Cluj-Napoca sunt mai scumpe decât în București, conform datelor furnizate de portalul imobiliare.ro. Cele mai multe contracte de închiriere sunt intermediate de agenții și dacă în București se cere în medie 321 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere, în Cluj-Napoca media este de 360 de euro.

Uneori facilitățile oferite de proprietar se reflectă în prețul chiriei, alteori nu. Dar clienții care dau o căruță de bani pe chirii au pretenții. Finisajele trebuie să fie puse la punct, mobila nouă, locuința să fie cât mai aproape de centru sau de facultăți. În aceste condiții, proprietarii sunt dispuși să ofere ce vrea clientul, dar mențin și prețul ridicat. 

Agenții imobiliari clujeni spun că sunt două explicații pentru faptul că am ajuns să avem chirii mai scumpe decât Bucureștiul. În primul rând, este vorba despre forța de muncă ce vine în oraș și despre studenții care rămân după absolvire în Cluj-Napoca. Ei sunt printre cei care întrețin acest fenomen. Nu negociază prețul, sunt dispuși să dea cât cere proprietarul.

În al doilea rând, Clujul a ajuns un oraș foarte atractiv din punct de vedere economic, dar nu se mai poate extinde geografic. Din această cauză, cei care au un apartament sau o garsonieră profită. Din 2014 încoace au crescut chiriile cu cel puțin 10% pe an. 

“De ce suntem scumpi? Clujul a devenit un oraș foarte, foarte atractiv, nivelul de trai a crescut în ultima perioadă. Avem foarte mulți studenți care preferă să nu stea în cămin. Dar principala cauză pentru care sunt cereri foarte mari la închiriere și prețurile solicitate sunt mari, e datorită forței de muncă care vine în Cluj. În București, arealul e foarte mare și asta se vede și în prețurile apartamentelor, nu numai al chiriilor. Clujul e foarte mic, restrâns administrativ. Dacă vorbim strict de limitele Clujului, el nu prea mai are unde să se dezvolte. Practic, avem o cerere foarte mare și rămânem cu ceea ce avem în actualele limite. Se construiește în ritm alert, bineînțeles, dar încă nici cererea pe cumpărare, nici cererea pe închiriere nu e satisfăcută. De asta avem aceste prețuri și bătaia pe chirii”, explică Tudor Marc.

Economiștii clujeni pun accent pe cea mai veche regulă a comerțului: legea cererii și a ofertei. Ea este explicația principală pentru ce se întâmplă acum pe piața imobiliară. Radu Nechita subliniază faptul că cererea și oferta diferă nu numai de la oraș la oraș, ci și de la un cartier la altul și e firesc să fie așa.

 „Este o situație clasică: legea cererii și a ofertei care operează peste tot, în orice perioadă. Este mai implacabilă ca legea gravitației. Legea cererii și a ofertei opera inclusiv în lagăre și gulaguri. Sunt piețe imobiliare diferite, nu este o piață locală națională. Chiriile sunt mari în Cluj și sunt foarte mici în Valea  Jiului. Cererea și oferta sunt diferite de la un loc la altul. Nu e nimic ciudat sau de neînțeles. Dacă chiriile sunt mari, înseamnă că sunt oameni care plătesc aceste chirii. Pe partea de ofertă trebuie lucrat. Trebuie să înțelegem că avem o piață imobiliară în Florești, avem o piață în Bună Ziua, o alta în Mănăștur. Lumea vede doar că există niște chirii foarte ridicate”, afirmă economistul Radu Nechita.

Dezavantajul major al Clujului față de București, pe piața imobiliară, este această limitare geografică – economiștii și agenții imobiliari sunt de aceeași părere. Avantajul nostru este că nivelul de trai a ajuns la fel de bun ca în București, dacă nu chiar mai bun în anumite cartiere din oraș; ceea ce influențează și prețurile la chirii.

„La București sunt foarte multe firme care raportează profit, ceea ce distorsionează statistica PIB pe cap de locuitor. Dacă la București e mai mare decât la Cluj, nu înseamnă că toate veniturile din oraș sunt mai mari decât în Cluj. Bucureștiul e extraordinar de mare, există posibilitatea de a te extinde în toate direcțiile; ceea ce la Cluj e un pic mai greu pentru că suntem prinși între dealuri”, afirmă Radu Nechita.

chirii bloc

În viitor, chiriile vor mai crește, după estimările specialiștilor. De trei ani, proprietarii de apartamente au cerere peste cerere, chiar dacă în fiecare an a crescut și prețul chiriei. Nici măcar crizele economice nu zdruncină piața imobiliară la capitolul închirieri.

„Nu știu să spun până unde se va merge exact, pe piața chiriilor, dar nici când a fost criza nu a fost un șoc major. Adică, nu au rămas mulți cu apartamentele neînchiriate. Nivelul de vânzări și închirieri e foarte ridicat. Din 2014 avem o creștere constantă, de cel puțin 10% pe an. Deja sunt cu 35-40% mai mari prețurile decât în 2013. Nu aș vrea să anticipez până unde o să meargă. La începutul anului, am anticipat o creștere de cel puțin 10% care se va înregistra cu siguranță până la sfârșitul anului” , crede agentul imobiliar Tudor Marc.

Economistul Radu Nechita spune că sunt șanse să se reducă chiriile, doar dacă Clujul se transformă într-un oraș slab sau mediocru din punct de vedere economic și educațional. Persoanele care închiriază sau cei care își caută o chirie trebuie să știe cum să jongleze cu legea cererii și a ofertei în avantajul lor, și nu să lupte împotriva ei.

„Am putea să transformăm Clujul în Valea Jiului și atunci chiriile vor fi mai reduse. Dacă pleacă toată lumea, îngrozită de politici stupide, putem să facem Clujul mai neatractiv și bineînțeles, prețurile vor scădea. Nu putem aduce chiriile la nivelul anilor 1990. Ceea ce este important, pe viitor, este că nu se poate lupta împotriva legii cererii și ofertei”, conchide Radu Nechita.



ULTIMA ORĂ

 • Acum 10 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 12 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 14 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 15 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 15 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 17 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 17 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 19 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 20 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE