Din oras

Cum se colecteaza gunoiul selectiv in privat versus cum colecteaza primariile

Despre circulatia deseurilor in natura se pot spune multe. Din casele noastre, ambalajele consumabilelor ajung de cele mai multe ori intr-o groapa imensa, unde se asteapta ca ele sa se descompuna usor si sigur. Unele componente ale bidoanelor de plastic nu se descompun niciodata. In aceeasi situatie e si sticla, pe cand, aluminiul si pungile de plastic au nevoie intre 15 si 1000 de ani pentru a disparea. Desigur, a disparea e mult spus pentru ca de cele mai multe ori, substantele din componenta materialelor respective ajunge in sol. Din sol in apa freatica si din apa freatica direct inapoi la noi. Ce s-ar intampla daca am decide de maine sa nu mai aruncam deseurile in gropile de gunoi comune si ne-am implica cu totii in reciclare? In primul rand cantitatea de gunoi ajunsa la gropile de gunoi care de cele mai multe ori sunt neconforme si afecteaza mediul, s-ar reduce cu 70%. Exact, 70% de materie pe care noi o putem refolosi. Bun, dar cum o refolosim? Ce facem cu ea? De exemplu, daca de maine am incepe sa reciclam tot ce consumam, primele efecte ar fi urmatoarele: s-ar reduce productia de petrol al Globului cu 8% ceea ce ar insemna o poluare mai redusa. S-ar reduce generarea de CO2 de 2,5 ori. S-ar salva milioane de copaci anual, etc. Pentru fiecare tona de deseu reciclat se economisesc 800 de tone de petrol brut, se reduc emisiile de gaze naturale cu 86% si iar poluarea apei cu 76%. Fiecare tona de hartie reciclata salveaza 17 copaci iar exemplele pot continua. Despre avantajele financiare nici nu mai vorbim. Apropo, stiati ca din 10 pet-uri reciclate se poate fabrica un tricou? La o simpla socoteala, in societatea de consum in care traim, fiecare dintre noi foloseste cel putin un pet pe zi. Asta inseamna ca tot la 10 zile ai putea avea un articol de imbracaminte gratis. Cu toate astea, noi aruncam pet-urile la gunoi. Din inconstienta sau din nepasare? Cel mai probabil, ambele.

Procesul de colectare selectiva a deseurilor a inceput la Cluj acum cativa ani. A inceput timid si la fel de timid a si continuat. Germanii au inceput colectarea selectiva inca de pe vremea celui de-Al Doilea Razboi Mondial. De atunci au trecut multi ani, iar noi inca ne mai aruncam gunoaiele in gropi de gunoi. La inceput, in zone bine alese au fost pozitionate ghene de diferite culori. Asta a fost acum aproximativ 10 ani. Cand eram mici, adunam hartia si o duceam la scoala. Se facea concurs de maculatura. Clasa care avea mai multa hartie primea un premiu. Un premiu infim, nici nu mai tinem minte in ce consta. Pentru noi, copii fiind, cuvantul „competitie” era suficient. Vroiam sa fim cei mai tari. Ulterior, pe strazi au aparut timid si ghenele de culori diferite. Galben, verde, albastru. Plastic, hartie, sticla. Constiinciosi, strangeam toate pet-urile, hartiile, sticlele, in pungi separate. Pana intr-o zi, cand visul nostru s-a naruit si am vazut ca aceeasi masina care strangea gunoiul menajer, baga la gramada si peturile pe care le amestecau cu hartia si sticla. Dezamagiti, am inceput sa nu mai strangem selectiv. De ce sa o facem daca totul se opreste aici? Ulterior, Primaria a iesit in fata si a spus ca toata campania asta de incurajare a cetatenilor sa stranga selectiv a fost un esec. Nimeni n-a spus nimic. Nu era cine sa spuna. A fost un esec al populatiei sau mai degraba a administratiei? O intrebare retorica, avand in vedere ca cei care ne conduc au dat cu piciorul la un proiect care a inceput atat de frumos. Recent, primarul Emil Boc se mandrea cu prima statie de colectare selectiva „desteapta”. Atunci a reinceput nebunia. Oamenii, cu o idee mai implicati decat acum 10 ani, au intrebat: „cum vor fi ridicate aceste deseuri?”

Raspunsul a fost halucinant. Primarul a declarat la vremea aceea ca deseurile vor fi intr-adevar ridicate de aceeasi masina, dar fiecare categorie in parte, in zile diferite. Toate bune si frumoase, doar ca in momentul in care arunci hartie intr-o masina in care inainte ai aruncat resturi menajere sau alt tip de deseu, hartia aia e numai buna de aruncat pentru ca isi pierde din calitate si nu mai poate fi reciclata. De aceea, e necesar ca atunci cand aduni deseuri sa le aduni in masini speciale. Pentru hartie, plastic, sticla, menajer. Nu folosesti aceeasi masina pentru deseuri diferite asa cum nu folosesti chiuveta de la baie in loc de wc sau wc-ul in loc de chiuveta sa te speli. Dar cine sa gandeasca? Asistam la un nou esec in materie de recilare? Mai mult ca sigur. Deseurile, indiferent ca sunt colectate selectiv sau nu, ajung tot la rampa de depozitare (aia pe care Clujul nu o are). De acolo, vor mai trece mii de ani pana cand gunoaiele se vor dezintegra. In loc sa le dam mai departe la reciclat, sa cream un circuit frumos si profitabil economic.

Despre reciclare, se mai pot spune multe. In Cluj exista firme care se ocupa cu reciclarea selectiva de zeci de ani. Una dintre ele este Diren Exim, o firma de traditie, cunoscuta in special in randul firmelor din Cluj care au ales sa colecteze selectiv. Si nu sunt putine la numar. Am discutat despre procesul de selectie, colectare, depozitare, reciclare, cu gestionarul Vassy Attila.

„Noi colectam aproape tot ce este reciclabil, avem material textil si acum asteptam autorizatia pentru deseuri de sticla si pentru uleiuri uzate. In rest, ce avem pana acuma sunt cartoane, hartie, pet, folie, plastic tare de macinat.”

De la cine colecteaza cum si cand?

„Cu Asociatii de Proprietari avem prea putine colaborari pentru ca nu e nimeni dispus la asa ceva. Un singur bloc am in Grigorescu, un bloc mare unde am facut si pubele special pentru ei. In rest nu prea se cere. Avem patru centre de colectare in oras si mai mult colaboram cu firme. La firme mergem la sediu si ridicam de acolo. Punem la dispozitie recipiente sau saci de un metru cub, fiecare ce doreste. Cerere pentru recipiente avem mai putin dar sunt.”

Cum se ridica deseurile in cadrul firmei, versus cum se ridica deseurile in cadrul Primariei? Daca Primaria pune la gramada gunoaiele intr-o singura masina, in cadrul firmei Diren Exim, ele sunt puse in aceeasi masina dar in recipiente separate. Deseurile de feluri diferite nu au voie sa se atinga sub niciun fel, altfel se contamineaza si se pierd.

„Toate deseurile sunt ridicate cu o singura masina pentru ca deseurile sunt deja sortate ori in recipienti, ori in saci si atunci noi punem separat sacii in masina si separat le descarcatm, deci nu le amestecam. Pe cat se poate vrem sa luam de la toti cat mai sortat posibil pentru ca nu prea am oameni cine sa ni le sorteze. Dupa ce le aducem la sediu, le mai sortam noi inca o data pentru ca nu avem cum sa le explicam oamenilor ca hartia e de 5 feluri etc. Dupa ce sunt colectate si sortate, deseurile sunt balotate, puse in presa, stranse in asa fel incat sa pot incarca minim 20 de tone de material iar apoi se trimite inapoi la fabrici, direct la reciclatorii finali din tara si din strainatate.”

Cine recicleaza mai mult? Romania sau tarile vecine? Intrebare retorica in conditiile in care in portul Constanta stau la coada vapoarele chinezesti care cumpara plasticuri de a noi la preturi infime pentru ca apoi sa le duca la ei in tara si sa le transforme in articole de imbracaminte care, culmea, ajung tot in Romania sub diferite branduri. Iar noi dam bani. Bani multi. Cat putem fi de incompetenti?

„Referitor la fabricile din Romania, mai sunt dispuse dintre ele sa ia deseuri reciclabile si vor, numai ca la noi este blocajul acesta financiar ca nu prea se plateste. Practic noi exportam gunoiul in majoritatea timpului.”

De colectat se colecteaza de peste tot. Chiar si de la oamenii strazii care aduna cartoane. Ii stim cu totii, ii vedem pe strada si ii privim cu dezgust sau cu empatie, fara sa stim ca de cele mai multe ori ei castiga de zeci de ori mai mult decat noi. Si asta tot datorita indolentei noastre.

„Colaboram cu toti cei care strang cartoane pe strada, mai ales cu cei care au carucioare mari.”

In mod normal, o Primarie interesata de un astfel de proiect ar investi si s-ar implica mai mult. Dar cand de zeci de ani ai cativa rechini care prind constant monopol asupra gunoiului din oras, nu prea mai e loc si de altii. Firma Diren Exim s-a aratat mai mult decat dispusa sa colaboreze cu Primaria pentru a incuraja lumea sa colecteze selectiv si mai ales pentru a aduna asa cum trebuie acele deseuri. Trebuie doar sa vrem. Ramane de vazut daca Primaria e dispusa sa initieze o astfel de colaborare sau are de gand sa distruga din fasa pentru a nu stiu cata oara un astfel de proiect. Speram sa nu asistam la un nou esec. Pe principiul, daca tot zici ca vine lupul de prea multe ori, cand vine lupul nu te mai crede nimeni. Asa sunt si oamenii. Daca le tot promiti ca o sa te ocupi, numai ei sa colecteze selectiv, iar ei vad ca nu se intampla nimic, la un moment dat, orice ai face ei nu vor mai colecta si atunci ne vom trezi in urma cu 100 de ani.

„In ce priveste colaborarea cu Primariile, noi suntem dispusi. Singura problema e ca nu prea ne deplasam afara din Cluj cu masinile. Efectiv, pana acuma nu s-a meritat si atat de mult e de lucru in Cluj incat nu se merita sa te deplasezi in afara orasului. Bine, daca e o primarie in apropiere, Floresti, Gilau, sigur ca da, daca au posibilitate sa ne garanteze o cantitate marisoara, atunci sigur ne deplasam. In Cluj sunt deseuri multe. Sincer sa fiu, nici nu ma intereseaza sa iau de pe rampa sau deseurile reciclabile selectate din gunoiul menajer. Astea din start pica, nici nu ma intereseaza. Sunt de o calitate foarte inferioara si mi-am facut un standard sub care nu prea vreau sa cobor.

„Da, Primaria ia deseurile colectate selectiv in aceeasi masina care de cele mai multe ori e masina pentru gunoiul menajer si atunci se pierde din calitatea materialelor. Ma intereseaza o colaborare cu Primaria, putem noi sa luam acele deseuri ce se afla in recipientele de colectare selectiva. Asa s-ar usura si munca Primariei si lumea ar fi mai incurajata sa colecteze selectiv.”

„Nu am fost niciodata contactat de Primarie. Pe mine nu, poate pe seful mare da, dar eu nu am auzit de asa ceva.”

„Asociatiile incep sa functioneze, intradevar ne-au contactat un singur bloc din Grigorescu, dar functioneaza foarte bine sistemul. Ei sustin ca volumul gunoiului menajer a scazut cu 70%. Practic, a ramas 30% gunoi menajer. 70% e reciclabil ce luam noi. E foarte mult. Noi cunoastem ce este pe piata si stim ce e pe teren. Deci e foarte multa marfa reciclabila. Numai ca pe nimeni nu intereseaza si nimeni nu pune accent pe ele. Campanii de promovare a colectarii selective, am incercat in randul asociatiilor de proprietari, dar cand nu ai in mod repetat raspunsuri pozitive, am lasat-o balta deocamdata. Da, e problema si de mentalitate plus ca sunt descurajati cand vad ca aceeasi masina strange toate deseurile pe care ei le-au selectat. Firmele sunt obligate de mediu sa vina sa sorteze selectiv, altfel nu ar colecta. Fiecare firma e obligata ca in fiecare luna sa recicleze ceva si sa faca dovada ca au reciclat. Inclusiv hartia de birou nu au voie sa o arunce la gunoi. Pentru ca sunt obligati, ei vin. Pana nu au fost obligati, nu a interesat pe nimeni. La noi, deocamdata, cam asa functioneaza problema. De buna voie nu functioneaza, numai obligat. La persoane fizice ar trebui sa pornim cu obligativitatea de la asociatiile de proprietari/locatari. Pe la case inca nu prea ai locuri speciale sa faci selectiv dar de la Asociatiile de Proprietari ar trebui pornita problema” – a declarat pentru Ziar de Cluj gestionarul firmei de deseuri.

In final, pentru a accentua deschiderea spre colaborare cu Primaria Cluj-Napoca, gestionarul a declarat hotarat:

„Sper intr-o colaborare cat mai buna. Chiar sper sa reusim.”

Sincer, si noi speram. Pentru ca lucrurile trebuie sa inceapa sa se miste intr-o directie ecologica si profitabila atat moral cat si economic. Ramane de vazut daca Primaria e dispusa spre o astfel de colaborare sau va lasa din nou lucrurile in aer. In conditiile in care noi ne fastacim ca nu avem rampe temporare de gunoi, uite ca exista si firme dispuse sa colaboreze, dar nimeni nu le baga in seama. Pe aceasta cale, adresam Primariei Municipiului Cluj Napoca o serie de intrebari la care asteptam raspuns in temeiul legal prevazut de legea 544. Ne intrebam de ce Primaria nu a facut din timp colaborari cu firmele de colectare selectiva pentru implementarea cu succes a proiectului de constientizare a populatiei cu privire la reciclarea deseurilor? Ne mai intrebam cand are de gand sa faca lucrurille acestea si daca sunt dispusi la o prima colaborare cu firma Diren Exim, sau firme similare? Vrem sa stim daca si cand vom avea recipiente de colectare selectiva in tot orasul si cand vor fi obligate Asociatiile de Proprietari sa colecteze selectiv si in plus cand vor fi obligate firmele de salubrizare sa adune deseurile cu masini dedicate pentru fiecare deseu colectat selectiv?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *