Sanatate

Cum scapati de boala mancatului

Din ce in ce mai multe persoane sufera de tulburari grave ale comportamentului alimentar: bulimie sau anorexie. Majoritatea sunt firi depresive si cu greu recunosc boala, fapt ce intarzie tratamentul si le pune in pericol sanatatea si chiar viata.

 

Pofta de mancare e controlata de neurotransmitatorii din hipotalamus. Eficienta acestor substante naturale e inflentata de nivelul zaharului in sange, de acizii grasi si de hormoni, care, la randul lor, sunt afectati de anxietate, depresie si de deficientele de vitamina B sau de zinc.

 

Persoanele care mananca compulsiv (obsesiv) consuma adesea alimente bogate in zaharuri si amidon, care fac sa creasca rapid nivelul zaharului in sange. Pancreasul raspunde producand insulina in exces, care poate face ca nivelul zaharului in sange sa scada prea mult. Aceasta poate duce la o dorinta de a consuma si mai mult zahar si carbohidrati rafinati.

 

Cum ne putem echilibra tulburarile de nutritie? Adoptand urmatoarele masuri:
– cresteti cantitatea de fibre in dieta;
– mentineti stabil nivelul zaharului in sange, mancand  putin si de mai multe ori pe zi, in loc de 2-3 mese mari;
– consumati alimente bogate in crom care regleaza nivelul zaharului in sange;
– reduceti consumul de alcool si bauturi cu cofeina, caci acestea pot produce caderi de energie si incurajeaza dorinta de a manca excesiv;
– identificati sensibilitatea la alimente, care ar putea fi responsabila pentru dorinta de a manca si pentru fluctuatiile in greutate;
– abordati o dieta de eliminare pentru a identifica alimentele care pot fi de vina, dar cereti ajutor specializat, mai ales daca sunteti subponderal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *