Sanatate

Cum sa ne cultivam increderea in sine?

Totul incepe de la precizarea problemei: aceasta inseamna o buna autocunoastere, a ne privi sincer si obiectiv pe noi insine si a recunoaste ce nu merge, ce ne deranjeaza la propria persoana si la felul nostru de a fi. Recunoasterea este poate pasul cel mai dificil pentru ca nu e usor sa fii sincer si critic cu tine insuti! Dar este si pasul decesiv, pentru ca reprezinta fixarea obiectivului pe care il doresti sa il atingi. Daca obiectivul este gresit, oricat de sofisticata si fara gres este strategia, rezultatul va fi unul nefolositor.

 

 

Iti propun sa faci exercitiul intr-o dupa-amiaza linistita de week-end, cand te poti aseza comod in fotoliul sau canapeaua preferata, ascultand CD-ul preferat, sorbind cafeaua din cana preferata – doar tu si o foaie alba de hartie! Si marea confruntare poate sa inceapa!

 

 

Ia un creion si fa o lista cu ce –ti place la propria persoana: trasaturi de caracter, felul in care arati si o lista cu detalii care iti dau batai de cap, stiluri de a reactiona pe care le urasti, situatii cand ti se pare ca ai actionat jalnic, absolut tot ce te nemultumeste la persoana ta.

 

 

Urmeaza ordonarea prioritatilor: fa o ierarhie a tuturor aspectelor insirate – de la cel mai acut, cel mai grav, care te deranjeaza cel mai mult, la cel pe care il simti ca cel mai putin nociv!

 

 

Odata ordonate, se poate spune ca iti poti incepe planul, strategia de atac pe termen scurt, mediu si lung.

 

 

Strategiile militare ne invata ca pentru a face o bresa intr-un fort bine aparat, trebuie sa pornesti prin a gasi si ataca punctul cel mai slab al acelei fortarete. De aceea, incearca sa incepi cu ultimele puncte din ierarhia ta, cu cele care te deranjeaza mai putin sau ti se par mai usor de depasit. Strategia are un dublu efect: pe de o parte, iti vei exersa intuitia de atacator, iar pe de alta parte, sansele de a reusi asupra inamicului sunt mai mari incepand cu ceva mai simplu. Probabilitatea succesului este mai mare, iar intr-un razboi este intotdeuna un bun stimulent pentru moralul trupelor ca prima lupta sa fie un succes!

 

 

Cat priveste actiunile concrete, aici fiecare situatie isi cere propria tactica, dar ceea ce se poate spune cu certitudine este ca, odata identificat aspectul negativ pe care vrei sa il inlaturi, un prim pas in eradicarea lui este acela de a te informa cat mai bine despre continutul si esenta lui, despre cauzele si motivatiile care il determina si il sustin. In felul acesta vei reusi sa intelegi mecanismele care il provoaca si ii faciliteaza aparitia si, mai ales, ce te face sa te comporti in acest fel.

 

 

Nici unul din comportamentele umane nu este gratuit! Nejustificat din punct de vedere moral, poate, dar niciodata gratuit! In mintea, in fantasmele celui care il afiseaza, el este mereu sustinut si justificat. Identificarea mecanismului de functionare si a cauzelor determinante te face sa intelegi de ce actionezi sau te comporti intr-un anumit fel. Astfel, poti controla mai bine anumite simptome nedorite.

 

 

De exemplu, daca esti timida, asta te impiedica sa te manifesti si sa iti expui punctul de vedere, motiv pentru care pierzi multe oportunitati. Afland mai multe despre ce poate declansa si sustine timiditatea, poti sa depasesti acest sentiment nefast. Care sunt contextele in care timiditatea te face sa gresesti? Odata identificate, poti sa incerci o expunere graduala in fata acestor situatii: incearca sa te afli cat mai des in postura de a face fata acestor situatii stresante si incearca sa iti monitorizezi mai bine reactiile pe parcursul lor. Incearca sa iti faci un carnetel cu instructiuni contra timiditatii si sa le urmezi. Studiaza-te pe tine asa cum ti-ai dori sa te comporti si sa fii, eliminand rand pe rand din proiectiile tale comportamente care te deranjeaza, care te fac sa te simti prost.

 

 

In paralel, incearca sa iti identifici punctele forte. Fii convinsa ca, asa cum nimeni nu este perfect, nimeni nu este nici total lipsit de calitati. Insa trebuie sa ni le cultivam, sa le dezvoltam, sa invatam sa beneficiem de ele. Atunci cand ai desfasurarea unei actiuni viitoare in minte, incearca sa pleci de la exploatarea punctelor forte pe care te poti baza si sa nu mai lasi proiectele negative pe care te centrai pana acum sa infloreasca!

 

 

Vei vedea ca se poate! Greu este doar inceputul, dar vei gasi propriile scheme care sa te ajute sa-ti schimbi optica despre ceea ce poti si cat valorezi. Primele succese, oricat de mici, iti vor da aripi si iti va fi mai usor sa continui.
 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *