
Pe măsură ce avansezi într-un turneu de poker, cu atât crește și presiunea. Intrarea în bani aduce un pic de relaxare, dar, odată ajuns la masa finală, simți deja cum se reinstalează presiunea. Turneele de poker au mai multe etape și este bine să le pregătești pe fiecare în așa fel încât să fii într-o poziție cât mai avantajoasă când intri în cursa pentru marile premii puse în joc.
În momentul în care începi un MTT, relaxarea este destul de mare, mai ales dacă nu ai achitat un buy-in considerabil. Iar pe site-urile de jocuri poker găsești o mulțime de turnee cu buy-in mic, în așa fel încât să poți juca relaxat, dar, în același timp, să lupți și pentru premii considerabile.
Presiunea o vei simți însă pe măsură ce turneul avansează. Fiecare turneu are propria structură de premiere, dar apropierea de zona în care vei intra în bani generează un plus de presiune. Asta deoarece toți jucătorii își doresc să ajungă în acest punct, în care fiecare greșeală te poate aduce mai aproape de eliminare.
Așadar, s-ar putea ca în faza de Bubble (faza în care se intră în bani) să simți ceva presiune. Dacă ai depășit această etapă și ai intrat în bani, există posibilitatea să simți puțină relaxare. Asta deoarece premiile vor crește destul de puțin de la un loc la altul, ba chiar, în unele situații, sunt egale. Lucrurile se schimbă însă, dacă vei continua să avansezi și vei ajunge la masa finală. Premiile mari acolo sunt.
Așadar, dacă ai ajuns la masa finală, vei simți din nou presiunea. Ce poți face pentru a fi cât mai pregătit de masa finală? Poți pregăti terenul imediat după faza Bubble. De aici, gândul tău ar trebui să fie să îți construiești un stack consistent cât mai repede posibil. Să începi să riști mai mult, cu prețul de a fi eliminat din turneu. Cu cât ești mai pregătit de faza Post-Bubble, cu atât șansele tale pentru un loc la masa finală, într-o poziție avantajoasă, vor crește.
Strategia Post-Bubble
Dacă ai puține jetoane, nu are niciun rost să fii conservator în această etapă. Ai intrat deja în bani, iar în cel mai rău caz vei părăsi turneul cu ceva bani în cont. Însă strategia optimă este să începi să fii cât mai agresiv posibil. Ok, nu e cazul să îți asumi riscuri inutile și să începi să joci haotic, dar nici să fii pasiv. Continuă fiecare mână în care ai încredere și încearcă să profiți de fiecare scăpare a adversarilor tăi.
Strategia la masa finală la MTT-uri
Să luăm un caz fericit, în care lucrurile au funcționat așa cum îți dorești și ai ajuns la masa finală. Vei resimți din nou presiunea. În această situație, premiile cresc considerabil. Una este să termini pe locul 8 și alta este să închei pe prima poziție.
Cu cât diferențele sunt mai mari, cu atât va conta să ai un stack cât mai consistent. Ține cont că există și turnee de genul „câștigătorul ia tot”, care se vor juca exact ca un joc de cash, indiferent de nivel. Dar, la cele mai multe turnee, premiile sunt împărțite de mai mulți jucători.
În cazul în care ești unul dintre jucătorii cu puține fise de la masă, atunci strategia este clară: încearcă să fii cât mai agresiv și să profiți. Oricum, blindurile sunt destul de mari în acest punct și va trebui să riști la un moment dat. În cazul în care ai un stack mediu, poți juca o vreme mai tight, în speranța că cei cu mai puține fise vor fi eliminați.
Sfaturi psihologice pentru masa finală de la MTT-uri
Pe măsură ce presiunea apare, e indicat să ai un mental cât mai puternic. Să te concentrezi doar pe mâna prezentă, nu pe cea care a fost. Da, sub presiune s-ar putea să iei decizii proaste. Nu e nicio problemă, se mai întâmplă. Nu e cazul să te enervezi inutil doar pentru că ai luat anumite decizii proaste. Ba chiar vei continua să iei și altele, dacă nu reușești să treci peste acel moment. Încearcă să te concentrezi doar pe ceea ce se întâmplă în prezent și să nu lași trecutul să te afecteze.
De asemenea, e absolut firesc să simți emoții. Acestea sunt normale și vei vedea că, pe măsură ce capeți mai multă experiență, îți va fi mai ușor să gestionezi situațiile de acest gen în viitor. Nu uita să te bucuri de fiecare clipă petrecută la masa de poker și să înveți atât din deciziile bune, cât și din cele mai puțin bune.