Politica

Cum să faci sub 1% în 27 de județe, dar să ajungi în Parlamentul European? UDMR știe cum

UDMR a reușit, in-extremis, să facă pragul electoral pentru alegerile din 26 mai. Partidul lui Kelemen Hunor a trăit, probabil, cea mai dificilă perioada din istoria sa recentă, fiind la un pas să rateze un loc la masa bogaților.

Preambul: PSD? Nem kel!

Cu trei zile înainte de alegerile europarlamentare, UDMR a rupt protocolul de colaborare cu PSD. Sondajele de opinie erau dezastroase pentru UDMR, principalele motive fiind modul în care Liviu Dragnea era perceput de societate, dar și alianța dubioasă cu FIDESZ-ul lui Viktor Orban. La Orban au avut cum renunța, având nevoie de fondurile guvernului maghiar, însă un mic pumn aplicat PSD-ului nu strică nimănui. 

Urmarea: UDMR face miraculos pragul, deși obține sub 1% în 27 de județe

Surprinzător, UDMR a reușit să facă pragul electoral de 5%, deși în județele Argeș, Botoșani, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și în București au obținut numere „fabuloase”, de sub 1%. 

De votat, i-au votat masiv cetățenii maghiari din Harghita (83.24% și 103.359 voturi), Covasna (69.01%, 51.817 voturi), Mureș (33% și 75.539 voturi), Bihor (19.34% și 49.919 voturi) și Cluj (9.96% și 36.159 voturi). Iar județe ca Alba, Arad, Bacău, Brașov, Maramureș, Sălaj, Sibiu sau Timiș au contribuit și ele cu câteva mii de voturi. Nimic ieșit din comun până în acest moment.

PSD întinde o mână de ajutor „fraților” maghiari 

Doar că, la o analiză mai profundă, județele „roșii” ale PSD au contribuit decisiv la trimiterea UDMR-ului în Parlamentul European. De exemplu, județe ca Botoșani, Dâmbovița, Brăila, Buzău, Giurgiu, Ialomița, Olt, Teleorman, Vaslui, Vrancea au contribuit cu un număr incredibil de voturi, raportat la câți cetățeni maghiari trăiesc în zonă (vorbim de cifre de până la 37 de ori mai mari față de numărul locuitorilor de etnie maghiară). 

Conform publicației maghiare Magyar Hang, totul a făcut parte dintr-un mare plan gândit de Kelemen Hunor și reprezentanții PSD. Partidul de guvernământ s-a angajat să ajute UDMR-ul să facă pragul electoral, în schimbul susținerii necondiționate pe plan politic. Astfel, s-a ajuns în situația în care comunități din Apuseni, unde nu exista maghiari, UDMR a primit voturi. Vorbim despre localități ca Avram IAncu, Vadu Moților, Râmeț, Câmpeni, Vidra, Bucium. Localități fără niciun maghiar, unde UDMR a primit între 1 vot și 19 voturi (la Câmpeni).

Cei de la Magyar Hang citează o sursă anonimă care spune cum a obținut UDMR voturi în satele din Constanța:

”Am observat 38 de secții de vot din județul Constanța. A fost ciudat că UDMR a putut lua voturi peste tot, chiar și în sate mici precum Vadu, Fântânele, Tariverde, Coslugea, unde nu există nici cetățeni de etnie maghiară, nici organizații ale UDMR. După câteva întrebări, s-a dovedit că delegații UDMR din secții erau de fapt membri PSD de încredere”.

Concret, UDMR a primit voturi, atâtea câte au fost nevoie, în acele secții unde PSD a avut reprezentanți în comisie. O și mai notabilă coincidență e că în aceleași zone, unde nu a fost membru de comisie, UDMR nu a luat voturi. Fie că membrii comisiei din partea PSD, vopsiți în culori UDMR, au votat singuri, fie că și-au rugat și familia să voteze UDMR, cert e că formațiunea condusă de Kelemen Hunor are de plătit acum o datorie față de PSD, partid care s-a ținut de cuvânt și a trimis-o în Parlamentul European.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *