Din oras

Cum s-au transformat majoratele in adevarate evenimente dupa modelul My Super Sweet 16

In timp, majoratul a devenit o normalitate si, chiar mai mult, o necesitate. Evident, momentul 18 nu poate trece nemarcat. La fel cum fiecare zi de nastere reprezinta un pas inainte, o evolutie o apropiere de un alt stil de viata. Insa aceste schimbari sunt aproape imperceptibile, motiv pentru care, cumva, societatea a „reinventat” majoratul. Clujul, mai ales, a ajuns sa updateze constant majoratul dupa modelul nuntilor, dar si a petrecerilor de tipul My Super Sweet 16, promovate de MTV.

Sursa Foto: itsprivate.ro

Nici la fel de mari sau scumpe precum o nunta, dar nici mai mici decat un botez, majoratele au devenit deja petreceri standard, necesara pentru marcarea unui moment cheie in viata tinerilor. Devin un soi de confirmare, nu neaparat a responsabilitatilor pe care le au, cat a unui start garantat. Reprezinta intrarea lor oficiala intr-o lume mai larga a petrecerilor. De la locul petrecerii, la meniu, de la imbracaminte pana la DJ, invitati si cadou, majoratele clujene au trecut printr-o serie de update-uri in ultimii cinci ani. Astfel, in urma cu ceva timp reprezentantii restaurantelor nici macar nu-si pregateau salile sau meniurile pentru zile de nastere, mai ales pentru petrecerea de 18 ani. Astazi, insa, fiecare pub, cafenea, restaurant sau club poate fi rezervat pentru un astfel de eveniment. In Cluj se organizeaza majorate oriunde isi doresc sarbatoritii, De la Vila 69 din Hasdeu, la Capricio pe Horea, pana la mai scumpele Golden Tulip, Panoramic Chic sau DaVinci. Oriunde. Preturile difera insa in functie de meniu si de aspiratiile fiecaruia. 

Astfel, vaianta americana a My Super Sweet 16 isi gaseste echivalentul in majoratele romanesti, in dulcile petreceri de 18 ani. Petreceri care nu se organizeaza oricum, care nu se lasa la voia intamplarii. Totul, pana in cele mai mici detaii trebuie gandit si organizat. Daca in urma cu cativa ani o zi de nastere ajungea la 20 de invitati, cel mult, acum, numarul ,,decent” de invitati trebuie sa ajunga macar la 50. O cifra de 40-50 de invitati, spun sursele noastre, sugereaza un majorat mic, pe cand, cele mari, de amploare pot sa ajunga chiar si la peste 150 de persoane. 

Sursa Foto: shootmyparty.ro

Majoratul, o afacere banoasa

Sursele noastre spun ca un majorat mic cu circa 40 de invitati, ceea ce inseamna colegi plus inca cativa prieteni, are un buget de 8.000-9.000 de lei, iar un majorat mai mare se duce lejer pe 10.000 de euro daca vine si o trupa sau un artist. Mai mult, tot in sensul apropierii de nunti, exista si un trend conform caruia invitatii stiu exact suma pe care trebuie sa o puna in plic. Cumva, aproape pe nesimtite, s-a copiat varianta mai restransa a modelului nuptial. Pentru anul 2015, sumele care s-au pus in plic au depasit, uneori, cifra de 50 de lei. Astfel, la un majorat decent, de 50 de persoane si o cheltuiala de 10.000 de lei, se poate iesi usor pe plus cu atat mai mult cu cat, in unele situatii, intervine si factorul „rudei generoase”. Dar, la un calcul simplist, daca din cei 50 de invitati, 30 sunt colegi si prieteni si fiecare pune cate 50 de lei se obtin usor 1.500 de lei.

Majoratele mari aduc inevitabil cu o tenta de extravaganta de hiperexpunere sociala, e o modalitate, pentru cei care isi permit acest lucru, de showing off, de fala, de putere sociala. Pentru parintii care se lasa dusi alaturi de cei tineri de valul afisarii sociale preturile nu sunt tocmai de ignorat. In cazul unui restaurant precum DaVinci din Cluj, pretul minim la care poti sa ajungi cu meniul este de 130 de lei. Unde 72 de lei reprezinta bautura, iar meniul in varianta de bufet suedez, la cel mai mic pret, e in jur de 50 de lei. La un calcul simplu, cei 130 de lei de persoana raportat la 50 de invitati, fac ca rezervarea salii sa ajunga lejer la suma de 6,500 de lei. Un pret care reprezinta doar sala si mancarea. Totodata, avem surse care informeaza ca au fost organizate majorate de peste 150 de persoane inclusiv in cadrul salii de evenimente de la Cluj Arena. Tot acolo ar fi venit ca invitat surpriza artista Corina si trupa ei de dansatori.

Sursa Foto: djcryss.ro

Ingredientele unei petreceri reusite

Astfel un majorat nu se rezuma doar la mancare si locatie. Calitatea unei petreceri depinde enorm de muzica. In ziua de azi, majoritatea prefera sa apeleze la serviciile unui DJ pe umerii caruia sa cada responsabilitatea jocurilor de lumini a fumului si, evident, a muzicii de calitate. Prezenta unui DJ poate adauga cu usurinta un plus de 500 de lei la costul majoratului.

„500 de lei reprezinta o medie. Un Dj poate costa si mai ieftin si mai mult, depinde de cerintele fiecarui sarbatorit. La pretul asta se ajunge daca vrea si lumini, fum si tot felul de efecte”, informeaza unul dintre DJ-ii din oras, care a preferat sa ramana anonim.

Nici imbracamintea sarbatoritilor nu este de ignorat. In situatia in care fetele sunt cele care care isi serbeaza majoratul, rochia, pantofii si machiajul se incadreaza in topul prioritatilor. Nu de putine ori, unele apeleaza chiar la designeri vestimentari. Pretul unei rochii pentru majorat poate ajunge cu usurinta de la 800 de lei la 3.000 de lei, cum e in cazul Salonului Emma din oras.

„Fetele apeleaza la designeri vestimentari pentru unicitate, mai ales. Pentru a se simti ca sunt centrul pamantului. Preturile pe care le avem momentan sunt intre 800 si 3.000 de lei”, explica un reprezentant al Salonului Emma.

De altfel acesta nu este singurul din oras unde au existat cereri de rochii realizate la comanda. Cu toate ca numarul de solicitari nu e foarte frecvent, acestea exista.

Marioara Dranda, reprezentantul Casei de Moda Lany’s explica faptul ca au existat comenzi de rochii pentru banchet si la ei.

„Am avut cereri, dar mai multe au fost in vara. Este mai multa cautare in sezonul cald, dar multe nu spun exact ocazia pentru care au nevoie. Cu siguranta e ceva special sa-ti faci rochia la comanda pentru un banchet, fiecare fata isi doreste ceva personalizat si numai al lui”, a explicat aceasta.

Sursa Foto: itsprivate.ro

Cand vine vorba de majorate, o prioritate o reprezinta si prezenta unui fotograf profesionist. Cei de la It’s Private au fost printre primii in Cluj care au inceput sa ofere astfel de servicii foto contra unui cost, care a devenit, in timp, ceva normal. Ei s-au lansat intr-o perioada in care majoratul nu avea impactul pe care-l are astazi, ci era, mai degraba, o petrecere restransa cu prietenii sau o iesire in club. Nici macar salile restaurantelor nu erau pregatite sa tina in anumite seri petreceri de tipul majoratului de azi.

„Practic, pana la momentul respectiv, orice verisor, tata sau alta ruda care putea sa tina un aparat de fotografiat in mana cand lumea se strangea in jurul tortului era mai mult decat suficient. La momentul acela noi ne-am batut exact de conceptul acesta”, isi aminteste unul dintre initiatorii It’s Private.

Ulterior, pentru a scoate in evidenta ficare moment al majoratului, inclusiv cel al sosirii invitatilor, ei au adus inclusiv cunoscutul covor rosu. Astfel, primirea oaspetilor putea fi consemnata in mod ceva mai oficial, sarbatoritul avand astfel ocazia de a se fotografia cu fiecare proaspat sosit tocmai pe fabulosul covor rosu.

„Elementul acesta a dat tonul, dupa care lucrurile au mers de la sine. Este vorba si de o ambitie a echipei, dar si de un anumit nivel de devotament din partea celor care fac asta, intrucat trebuie sa fii dispus sa pierzi nopti la petreceri pentru a surprinde ce e mai frumos din ele. Iarasi, majoratele reprezinta in viata tinerilor un prim contact cu petreceri de genul acesta, inclusiv cu ideea de a consuma alcool, de a se distra, de a merge in club. Dat fiind faptul ca in ultimul an si parintii au devenit tot mai permisivi cu copiii lor si noile generatii au acces la cluburi, la petreceri adevarate cu mult inainte de varsta de 18 ani, majoratul a devenit un fapt naturala, un loc unde se prezinta cu totii in haine cat mai scumpe, ceasuri cat mai frumoase pe mana, un loc de prezentare, ceva devenit necesar, in clasa sau in colectivul lor. A crescut o cultura general comuna si inrudita cu mersul in club si cu ceea ce mai tarziu inseamna evenimente importante in viata unui om”, a mai adaugat reprezentantul echipei It’s Private.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *