Din oras

Cum s-au simțit animalele de companie în timpul pandemiei? Întâlnirile „Despre oameni și animale” ne răspund la această întrebare

Fabrica de Pensule a lansat o serie de discuții pe marginea comportamentului omului față de animale, în contextul epidemiei de coronavirus. Întâlnirile vor să exploreze modul în care s-au alterat relațiile dintre oameni, în ultima vreme.

„Nu vrem să facem asta prin studii sociologice, ci mai degrabă, să privim la cum ne-am comportat cu cei mai vulnerabili dintre noi și anume, animalele. Să vedem dacă le-am neglijat, le-am neîngrijit, ce am făcut?”, a declarat Szakats Istvan, moderator al evenimentului.

Prima întâlnire din cele patru programate în această perioadă a avut deja loc în Parcul Feroviarilor, locul în care se vor desfășura și celelalte trei întâlniri.

La eveniment au participat trei dintre cei mai apreciați medici veterinari din Cluj: Madaras Peter, Sultan Kassabachi și Szentkuti Farkas. Cei trei, alături de moderatorii Bogdan Radu, Vlad Vancia și Szakats istvan, au abordat discuții despre cum ar trebui să se desfășoare relația dintre om și animal.

„Evenimentul a fost fain, cu toate că ne-a plouat crâncen. Pentru mine a fost o foarte mare surpriză. Inițial, am crezut că în timpul pandemiei animalele au fost neglijate și lumea și-a bătut joc de ele. Veterinarii, însă, spun că a fost exact invers. Au avut mai multe vizite cu animalele la cabinet, oameni care erau mai preocupați de animale. Asta din două motive. Unul, pentru că abia așteptau să scape de acasă și atunci mai mergeau și pe la veterinar, și doi, că stând mai mult pe acasă, au putut să își obsereve mai bine animalele,” a mai declarat Szakats Istvan.

O altă discuție abordată a fost despre cum oamenii au tendința să umanizeze animalele, o abordare greșită pentru că e mult mai ușor ca stăpânii de patrupede să învețe limbajul animalelor de companie, în loc să aibă pretenția de la ele să se comporte ca niște oameni.

„Să nu uităm că animalul e animal. Câinele e animal de haită, haita are nevoie de un boss, masculul alfa, femela alfa, aceste concepte funcționează la ei. Iar noi, când ignorăm aceste lucruri, nu înțelegem de ce nu se comportă ca un om. Păi, e animal”, a concluzionat Szakats Istvan.

Cel de-al doilea eveniment din seria celor patru va avea loc vineri de la ora 20:00, în Parcul feroviarilor. Întâlnirea își propune să abordeze tema: „despre comunicare”. La eveniment va participa și Paula Buru, un groomer apreciat în întreaga țară și care are cele mai multe atestate din România.

Cea de-a 3-a întâlnire îi va avea în centrul discuției pe cei care iau animale de companie în foster, urmând ca ultimul eveniment să se axeze în special pe ONG-urile de Protecție a Animalelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *