Din oras

Cum s-a inmuiat indignarea Primariei in cazul cladirii demolate ilegal pe Avram Iancu

Fermitatea autoritatilor locale din luna iunie, cand o casa, propusa spre calsificare drept monument istoric, a fost demolata partial de proprietar, s-a inmuiat rapid. Desi reprezentantii Primariei sustineau sus si tare ca vor depune plangere penala pentru ca demolarea s-a facut ilegal, in ciuda faptului ca inspectorii politiei locale din subordinea institutiei au dispus oprirea lucrarilor la stadiul desfiintarii acoperisului. In realitate, insa, nu s-a intamplat nimic. Doar Directia Judeteana de Cultura a sesizat o contraventie la Politie. Intre timp a ramas doar un zid din constructie.

“Pentru efectuarea unei anchete penale se impune intocmirea unei constatari specifice de catre organele abilitate ale Serviciului Control Urbanism si Disciplina in Constructii, precum si punerea la dispozitie a organelor judiciare. Pana la acest moment doar Directia Judeteana de Cultura a sesizat politia cu privire la o contraventie stipulata in articolul 55 al Legii 422/2001, insa aplicarea acesteia apartine de organul deconcentrat al Ministerului Culturii, deci tot de Directia de Cultura”, a aratat Simona Virci, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Cluj.

Legea 422/2001 prevede in articolul citat ca “este contraventie executarea de lucrari asupra unui imobil dupa declansarea procedurii de clasare sau asupra unui monument istoric, fara avizul Ministerului Culturii si Cultelor”.

In luna iunie autoritatile locale nu-si mai incapeau in piele de indignare, cand proprietarul cladirii le-a nesocotit ordinele si a demolat jumatate de cladire.

“Sunt indignata de situatie, nu poate fi sub nicio forma un precedent. Tocmai de aceea trebuie sa intervenim la modul cel mai strict in limitele legii, ceea ce inseamna ca atat Primaria, care a impus suspendarea imediata a lucrarilor, cat si Comisia Zonala a Monumentelor Istorice trebuie sa faca o plangere penala, iar dupa aceea justitia sa isi faca treaba. Daca nu, maine, poimaine oricine poate face ce vrea. Asa nu putem fi Capitala Culturala Europeana. Trebuie sa colaboram, nu este treaba unei singure institutii, trebuie sa colaboram ca sa statuam un exemplu si sa putem spune “Pana aici!”, a declarat atunci viceprimarul Anna Horvath.

Numai ca dupa aceea nu s-a mai intamplat nimic din partea Primariei in acest caz. Reprezentantii institutiei au impus o solicitare scrisa din partea Ziar de Cluj pentru a explica motivele pentru care nu au inregistrat o plangere penala in acest caz.

Pe locul casei demolate ar urma sa se contruiasca un hotel de 100 de camere, apartinand omului de afaceri Dumitru Ghise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *