Din oras

Cum s-a facut Mihai Lucan stapan pe terenul Primariei

Municipalitatea a concesionat terenul de 1.000 de metri patrati de pe strada Soimului profesorului Mihai Lucan pentru a-si construi o clinica urologica in 2004. In decurs de numai doi ani seful clinicii s-a facut stapan pe terenul primit pe o suma derizorie, avand drept de asociere fara acordul Consiliului Local si prelungind concesionarea de la 45 de ani la durata de viata a cladirii construite.

Concesionarea terenului s-a aprobat in Consiliul Local de pe vremea primarului Gheorghe Funar in 31 mai 2004, cu trei saptamani inainte de predarea mandatului catre Emil Boc, dar contractul de asociere intre Primarie si Lukmed s-a semnat deja la inceputul primului mandat al noului primar. In referatul din 24 martie intocmit de Directia domeniului public si privat Lukmed se obliga “sa achite Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, suma de 2.000 euro/mp/an”, iar propunerea de asociere se face pe o durata de 49 de ani. O luna mai tarziu, “in urma dezbaterilor care au avut loc si vazand avizul comisiei de specialitate” – dupa cum se arata in Hotararea de Consiliu Local – suma pe care trebuie sa o achite Lukmed scade drastic: 70 de euro pe metru patrat pe toata durata asocierii, adica 70.000 de euro pentru 45 de ani (scade putin si durata asocierii).

Contractul se semneaza in 3 septembrie 2004 si se precizeaza modalitatea de plata a celor 70.000 de euro: 15.000 la data obtinerii autorizatiei de construire si 100 de plati trimestriale a cate 550 de euro, incepand de la data luarii in folosinta a terenului.

Dupa doi ani apar si actele aditionale. In 30 ianuarie 2006 se modifica durata concesionarii de la 45 de ani la “durata existentei constructiei”. De asemenea, prin acelasi act se dispune ca Lukmed sa se poata asocia cu alti agenti economici cu acordul prealabil al Consiliului Local. Nu trec nici doua luni si cu un nou act aditional se sterge necesitatea acordului Consiliului Local pentru asocierile cu alt agenti economici.

Spre deosebire de Lucan, esteticianul Toma Mugea, care si-a ridicat clinica Medestet tot pe un teren de 1.000 de metri patrati ai Primariei, plateste pe langa 70.000 de euro si 9.625 de euro pe an, timp de opt ani. Mai mult, durata de concesionare nu este pentru eternitate ci pe un termen de 49 de ani.

Primaria clujeana a supus dezbaterii publice un proiect prin care concesionarii sa poata cumpara terenurile.

Foto: siatec.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *