Cooltura

Cum s-a adaptat la pandemie una dintre cele mai mari școli de salsa din Cluj

Comunitatea de salsa, bachata, kizomba înseamnă, în Cluj, mii de dansatori pasionați, cărora pandemia de coronavirus le-a oprit pașii de dans, atât la cursuri, cât și la party-urile care se desfășurau seara, cât era săptămâna de lungă.

„More than salsa”, marile școli de dans din Cluj sunt recunoscute la nivel național și european, organizând festivaluri de amploare, participând, cu rezultate notabile, la concursuri, integrându-se perfect în marea familie internațională a celor îndrăgostiți de arta de a dansa.

La începutul pandemiei, cluburile de dans au fost obligate să își înceteze total activitatea. Ulterior, acestea au încercat inițierea unor cursuri online și chiar a unor evenimente. Acum, cursurile au reînceput și fizic, însă în varianta solo, fără partener.

Bailarte este una dintre cele mai mari și mai cunoscute școli de dans din Cluj. Cum s-a adaptat Bailarte pandemiei?

În 11 martie, Bailarte a anunțat suspendarea cursurilor și anularea petrecerilor și practice-urilor. Două zile mai târziu, fondatorii școlii, Cotiso și Carolina, au lansat primul tutorial video de salsa, tutorialele continuând mai apoi pentru a îi ajuta pe cursanți să își îmbunătățească stilul de dans, chiar și de acasă.

În aprilie, Bailarte propunea un curs online gratuit de salsa&bachata pentru începători. Și fetele de la Zouk au continuat să danseze online, prin Zoom.

În mai, Bailarte a creat trei proiecte online de lady styling – ”Bachata Ladies”, ”Modern Zouk” și ”Afro heels”.

În iunie, Bailarte a lansat programul de vouchere valabile pentru cursurile online și/sau pentru când vor reîncepe și cursurile „cu interacțiune umană fizică inclusă”.

În 31 mai, Bailarte apela la susținerea financiară a „familiei”, la cursanții care au cunoscut pasiunea pentru dans în cadrul școlii:

„În calitate de instructori și deținători de școală, după 3 luni de inactivitate, pierderile deja ne-au depășit așteptările… și buzunarele. Clubul BAILArte, pe care l-am creat cu mâinile noastre în ani de zile (începând din 2007) doar de la o construcție de cărămidă la spațiul cald și încântător care e azi, riscă să nu mai fie… al nostru.

Sprijinul financiar de orice fel ne va ajuta să găsim în continuare cele mai bune soluții pentru toți iubitorii dansurilor latino și ne va ajuta să ne putem întoarce la petrecerile, practice-urile și cursurile din BAILArte CLub si BAILArte Studio”, scriau reprezentanții Bailarte pe pagina de Facebook a școlii.

În iunie, Bailarte a oferit o săptămână de cursuri online live gratuite, drept mulțumire tuturor celor care au contribuit la strângerea de fonduri „și altfel decât doar prin cuvinte”.

În 23 iunie, instructorii Bailarte erau în toiul pregătirilor pentru reînceperea activității:

„Avem pătrățeeeeleee (dreptunghiulaaaree)…de dansat sau de jucat, în limitele impuse de lege!”

În 29 iunie, cursurile Bailarte au reînceput, adaptate pandemiei:

„Așteptarea a fost lungă, dar începem, încet, încet, sa reluăm mult așteptatele evenimente BAILArtice! 

Fiecare activitate va dura 50 minute, cu 20 de minute pauză între activități.

La o activitate vor participa maximum 12 persoane, fiecare persoană avand delimitat un spațiu de 10 metri pătrați pe care va dansa în condiții de siguranță.

Toate activitățile se axează pe dansul INDIVIDUAL/SOLO, iar când legea ne va permite vom reveni la cursurile normale.

Dacă încă nu te simți confortabil/ă să participi la activitățile din sala de dans, ai posibilitatea de a participa de acasă, online, pe ZOOM.

Ne-am gândit la toate măsurile de precauție pentru ca noi toți să fim și să ne simțim în siguranță”, precizau instructorii școlii.

Bailarte continuă și cursurile online și a creat chiar și un prim festival online – ”Romanian Bachata Ladies”.

Ziar de Cluj va continua prezentarea comunității de salsa din Cluj, printr-o serie de articole și de interviuri prin care vă vom introduce în acest stil de viață, nu doar de dans, care tinde să devină un adevărat fenomen social.

Foto: Bailarte Dance School

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *