Sanatate

Cum puteți primi consultație la medicul de familie în timpul stării de alertă

În perioada stării de urgență, aproape toate cabinetele medicilor de familie au fost deschise, dar cea mai mare parte din consultații s-au acordat prin telefon. De altfel, la nivel național, numărul de consultații din aprilie anul acesta au scăzut cu 80% față de aceeași perioadă a anului precedent. Odată cu instituirea stării de alertă, medicii de familie vor oferi consultații în același mod ca în ultimele două luni.

„În principiu vom respecta aceleași reguli de distanțare socială, de programare la distanță, va continua și teleconsultația în perioada următoare. Cardul de sănătate nu se va folosi pentru că este un vector de transmisie și încercăm să împiedicăm pe cât putem răspândirea virusului. Noi ne vom ocupa în continuare de vaccinări, de bolnavii cronici, de gravide, de acutizările bolilor cronice, iar infecțiile respiratorii le vom trata prin consiliere telefonică, iar apoi dacă este nevoie va fi îndrumat spre centrul de triaj COVID sau vom programa o consultație la domiciliu, respectând toate regulile de igienă”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Emiliana Costiug, medic de familie în Cluj-Napoca și președintele Asociației Medicilor de Familie Cluj.

Cei mai mulți medici de familie români (98.4%) au luat măsurile recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru asigurarea triajului epidemiologic și pentru a evita staționarea pacienților în spațiile închise din zonele de așteptare de la nivelul cabinetelor, arată rezultatele unui studiu realizat de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie la nivel național. De asemenea majoritatea cabinetelor au rămas deschise pe durata stării de urgenţă (99.6%) iar cele mai multe au extins intervalul orar în care au preluat apeluri telefonice prin numerele de telefon pentru programări (52.6%). Un procent semnificativ (29%) au preluat apeluri telefonice inclusiv în weekend.

Medicii de familie și asistenții medicali au informat pacienții despre contextul epidemiologic deosebit și le-au recomandat, conform dispozițiilor autorităților, amânarea consultaţiilor de rutină, a internărilor și investigaţiilor paraclinice în măsura în care acestea nu au fost absolut necesare și au putut fi amânate fără a periclita starea de sănătate (99.7%).

În același timp, 96.3% dintre cabinetele de medicina familiei au acordat consultaţii care anterior erau solicitate și accesate de pacienţi la alte niveluri de asistenţă medicală (ambulator/ policlinică/ spital).

Consultaţiile la distanţă, nou introduse de Casa Națională de Asigurări de Sănătate din data de 30 martie, au fost oferite de majoritatea cabinetelor de medicina familiei (99.1%).

Conform aceluiași studiu, numărul total al consultaţiilor acordate în luna aprilie 2020 de cabinetele de medicina familiei, comparativ cu luna aprilie 2019, a fost scăzut (79.4%) sau s-a menținut la același nivel (14.9%). Un procent mic dintre respondenți a observat o creștere a numărului total de consultații, comparat cu aceeași perioadă a anului trecut (5.7%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *