In vizor

Cum poți să mori cu asigurarea medicală la zi în Cluj-Napoca: „Am ajuns să îmi moară mama în brațe, în fața unui spital”

Un incident revoltător, dar care prezintă de fapt realitatea urâtă a sistemului medical din România a avut loc în Cluj-Napoca. O femeie căruia i s-a făcut rău a murit la câțiva pași de o unitate sanitară unde nu a fost nimeni disponibil pentru a-i oferi primul ajutor. Fiica femeii care a asistat neputincioasă la moartea mamei ei a povestit întreaga întâmplare pentru Ziar de Cluj.

Mama mea avea programare la Interservisan, cu plată bineînțeles la un ecodopleu, o radiografie la picior. În momentul când noi am ajuns acolo, mamei i s-a făcut rău și a căzut jos. Am ținut-o ca să nu se lovească la cap. În acel moment l-am lăsat pe tati cu ea în brațe să nu cadă și să se lovească de beton. Am început să strig după ajutor. Am urlat pur și simplu ca disperata: Vă rog să mă ajute cineva! În momentul acela doamna de la farmacie a sunat imediat la 112. Am zis doamna lăsați ambulanța, suntem într-un spital, într-o unitate sanitară. Vă rog frumos chemați pe cineva să ne acorde primul ajutor. Să ne ajute. Mama a căzut jos. Nu e nimeni aici mi-a spus. Doamnă, vă rog frumos, nu e timp de așa ceva. Mama sufla din ce în ce mai rar. La un moment dat a ieșit o doamnă și ne-a spus că ea nu ne poate ajuta, nu poate să îi facă nimic. I-a adus un pahar cu apă. Nu a ieșit nimeni să ne ajute. Urlam, vă rog să mă credeți, că nu am mai avut voce: vă rog să mă ajutați. Au trecut vreo 20 de minute până ce a ajuns ambulanța chemată de farmacistă. Probabil că nu a fost destul de explicită doamna ca să explice ce s-a întâmplat și a venit o ambulanță care nu era dotată cu ce a trebuit. Neavând oxigen au chemat altă ambulanță și am mai așteptat încă o dată până a venit a doua ambulanță. Mama a murit în fața unei unități sanitare din care nu a ieșit nimeni să ne ajute. Mama a fost un cetățean al Clujului, atâta drept nu a avut? Ajungem să îmi moară mama în brațe în fața unui spital? Este inadmisibil așa ceva. Nu merită să mai aibă ușile deschise. Știu că nimic nu o mai aduce pe mami înapoi, dar măcar să nu mai moară și alții. Nu o să am liniște până nu o să fie închisă clinica.  

Interservisan este o clinică privată, însă chiar și acolo ar fi trebuit să existe un medic care să poată să-i dea femeii primul ajutor până la sosirea ambulanței. Clinica se laudă că are dotpri moderne și specialiști, însă la câțiva pași o femeie care venea să acceseze tocmai aceste servicii ale clinicii moare în urma unui stop cardiorespirator. Carențele grave ale sistemului de sănătate românesc s-au văzut apoi și din faptul că din nou, a fost trimisă la intervenție o ambulanță care nu era dotată corespunzător. A sosit apoi cea de-a doua ambulanță, însă era mult prea târziu pentru femeia respectivă. Este un scenariu urât care se tot repetă. Este sistemul sanitar care nu reușește să își trateze cetățenii: de la indiferență, la ambulanțe care nu sunt dotate, la infecții nosocomiale sau incendii. Din păcate acest incident nu va fi ultimul, sistemul de sănătate românesc va continua să poarte vina pentru decesul cetățenilor.

Ziar de Cluj a contactat reprezentanții Clinicii Intervisan pentru un punct de vedere vizavi de acest incident. Vom reveni cu poziția clinicii de îndată ce aceștia o vor transmite. Multumesc. 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *