Politica

Cum ne apără scutul de la Deveselu. Ministrul Apărării anunță că nu există informații legate de faptul că s-ar pregăti un atac la adresa României

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, a explicat că scutul de la Deveselu este o componentă militară strict defensivă, deși propaganda rusă a acuzat că ar exista posibilitatea ca acesta să fie transformat într-un scut ofensiv. „Scutul de la Deveselu este un element important pe flancul NATO, dar nu este îndreptat împotriva Rusiei”, a precizat ministrul Apărării. Vasile Dîncu a mai susținut și că spațiul României este apărat și nu există informații legate de faptul că ar fi pregătit un atac la adresa țării noastre.

„Scutul de la Deveselu este un instrument totalmente defensiv. Am fost acuzați de Rusia că ar fi posibilitatea de a-l transforma și în ofensiv. Nu are legătură cu Rusia acest scut. Este un element important pe flancul NATO, dar nu este îndreptat împotriva Rusiei. Din acest punct de vedere, pentru a ne proteja, de exemplu, de posibile agresiuni, avem nevoie de alte baze și forme de scut pe care NATO le are în vedere în strategia aceasta. Mă întreabă jurnaliștii dacă noi suntem pregătiți până vine NATO să ne sprijine. Nu trebuie să vină, NATO este aici, apără flancul estic și din Spania, Mediterană – unde sunt importante forțe NATO.

De asemenea, tot ansamblul care există în Europa se poate concentra, deci nu este nevoie în mod spațial, să concentrăm noi aici bază lângă bază și scut lângă scut. Spațiul României este apărat. Nu există o posibilitate de atac în acest moment. Nu există informații legate de faptul că ar fi pregătit un atac la adresa României. Un atac la adresa României este un atac la adresa NATO, iar așa ceva nu și-ar putea permite nici Putin, nici un regim. Ar fi un dezastru mondial. Nu se poate imagina acest lucru, dar este foarte bine să fii pregătit pentru ce este mai rău. Iluzia lui Putin este reconstrucția Mamei Rusia, a fostului URSS, iar pentru această fază a reușit să își marcheze cumva teritoriul, însă un război asupra NATO, asupra Europei, este foarte complicat, dacă ne uităm și din punct de vedere economic, dar și în alte puncte de vedere”, a declarat Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, la Puterea Știrilor.

În urmă cu un deceniu, România și SUA au semnat un acord în urma căruia baza aeriană de la Deveselu a fost aleasă pentru a începe construirea unui centru de interceptare și distrugere a rachetelor balistice “Aegis Ashore”. Lucrurile au mers bine, iar “Scutul de la Deveselu” este operațional din mai 2016. El face parte dintr-un întreg sistem intitulat “The European Phased Adaptive Approach” (EPAA), care are ca rol apărarea în fața oricărui atac desfășurat asupra Europei cu rachete balistice.

Un alt centru asemănător se află și la Redzikowo, în nordul Poloniei, intitulat European Interceptor Site.

Exit mobile version