In vizor

Cum mimează Emil Boc dezbaterea publică cu arhitecții din Comisia de Urbanism, niște indivizi cu interese majore în Urbanismul de Cumetrie din Cluj. Cum să nu fie aceștia, majoritar, de acord cu măcelărirea copacilor de pe strada Universității?

După așa-zisa dezbatere de luni, măcare primarul Emil Boc s-a ținut de cuvânt și s-a adresat marți Comisiei de Urbansim și le-a cerut arhitecților să își spună punctul de vedere referitor la relocarea arborilor de pe străzile Kogălniceanu și Universității. Trei dintre arhitecți au fost de acord cu relocarea și cu respectarea întocmai a proiectului care a câștigat concursul de soluții: Daniela Maier, președintele Ordinului Arhitecților din România, filiala Cluj, Dan Domșa și Vlad Negru. Voicu Bozac a spus că sunt niște corecturi fine pe care echipa de implementare a proiectului le poate face; adică unii arbori, care nu respectă la milimetru noul aliniament, să fie totuși păstrați. Singura care s-a opus a fost Ligia Subțirică, fostul arhitect șef al municipiului, care a cerut păstrarea arborilor așa cum sunt ei astăzi.

La finalul ședinței, Emil Boc a zis că va mai exista undeva, în săptămâna care vine, ”o dezbatere a specialiștilor exclusiv pe acest proiect. Nu este nicio grabă”.

Este normal să”nu fie nicio grabă”, în fond poate se plictisesc clujenii să se mai lege cu lanțurile de copaci, mai pleacă în concedii, noaptea, ca hoții, copacii de pe strada Universității se pot și sinucide. Poate pleacă singuri, ca clujenii cu vechime, alungați de un primar căruia îi lipsește bunul simț și din care izvorăște numai voință politică, poate se usucă, se strică, se pierd, se fură.

Nu e nicio grabă.

Trist este altceva – cum acești indivizi dintr-o comisie ”tehnică” își acoperă mizeriile că doar, fiecare în parte ajunge la un moment dat cu propriul proiect de Urbanism de Cumetrie în fața colegilor.

Desemnarea membrilor Comisiei se face pe baza unor recomandări ale instituţiilor profesionale (Ordinul Arhitecților din România, Comisia de Monumente, Registrul Urbaniștilor, școli de arhitectură etc). Primăria trimite solicitări la diverse instituţii, care își desemnează unul sau doi candidați sau chiar mai mulți. Este cam anevoios pentru că este o activitate care nu se plătește, care îți ia destul de mult timp, dar depinde cât ești de interesat de ceea ce se întâmplă din punct de vedere urbanistic în oraș. Este foarte mult de muncă, trebuie să fii foarte atent, foarte responsabil și să ai capacitatea de a sintetiza”, a explicat Ligia Subțirică, fost arhitect șef al municipiului și actual membru al Comisiei de Urbanism.

Cum scria Ziar de Cluj, în materialul ”Averile din Urbanism: Legea le permite membrilor Comisiei de Urbanism să nu își publice declarațiile de avere. Dan Domșa, arhitectul care nu este angajat la stat și deține doar o mică firmă de arhitectură”:, publicat în martie 2021:

”Urbanismul reprezintă o avere la Cluj. Pe construirea de blocuri și case, de blocuri între case, se fac averi colosale. În orașul ”smart”, pentru a-și înălța imperiile imobiliare, dezvoltatorii trebuie să obțină mai întâi aprobări de la Comisia de Urbanism. Este interesant ce avere au făcut sau dețin cei care au în pixul lor puterea de a aproba sau respinge proiecte de zeci de milioane de euro. Din Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajare a Teritoriului din Primăria Cluj-Napoca fac parte și arhitecți care au propriile firme de arhitectură, fără să fie angajați la stat. Potrivit legii, în cazul lor, declarațiile de avere nu sunt publice, deși poate nu ar strica să aibă loc o modificare legislativă prin care și ei să își facă publice averile din moment ce sunt membri ai Comisiei de Urbanism.”

”(…) Dan Domșa are o activitate cât se poate de modestă și normală: deține o firmă mică de arhitectură, are diverse proiecte, din care unele inevitabil au ajuns în comisiile de specialitate din Consiliul Județean și Primărie. Pe viitor, sunt șanse foarte mari ca Dan Domșa să ajungă să își voteze singur propriile proiecte. Astfel de situații au apărut în cazul arhitectului Vlad Negru.”

CITEȘTE ȘI:

Arhitectul Vlad Negru are triplu rol și își aprobă singur proiectele imobiliare din Cluj-Napoca. Totul este legal, dar imoral. S-ar impune o modificare a legii

Averile din Urbanism: Ligia Subțirică, fostul arhitect șef al orașului, s-a pensionat în 2014, dar este în continuare membru al Comisiei de Urbanism, funcție pentru care nu este plătită. Cine și cum desemnează componența Comisiei

Averile din urbanism: Daniel Pop, arhitectul șef al municipiului Cluj-Napoca, deține un apartament de numai 43 mp

Averile din Urbanism: Nicolae Burnete, fost ministru al Cercetării și Inovării, actual membru al CTATU

Averile din urbanism: prof.dr.arh. Adrian Iancu, membru în Comisia de Urbanism a Primăriei, are tot atâtea case cât președintele Iohannis

În ședința de martți, acest Dan Domșa a avut o remarcă destul de infantilă cu privire la situația copacilor de pe strada Universității, întrebându-se, chipurile, retoric, ”Când s-au tăiat arbori din jurul bisericii sfântul Mikael, lumea de ce nu a reacționat?”, consemnată ca atare de media9.ro (Lespucea, poate te documentezi altă dată înainte de a emite opinii despre ce anume e ”intersant”, sau nu; că nu e nimic ”interesant”, numai stupiditate în remarca acestui Dan Domșa).

Întâi să-i reamintim atârnătorului ”recomandat” în Comisia tehnică de Urbanims a municipalității de nu știm care voci și talente, că e timpul să mai citească, sau, dacă nu este capabil, să pună să i se citească reacțiile indignate ale clujenilor la uciderea copacilor din jurul  Bisericii Sfântul Mihail:

CITEȘTE: Clujenii revoltați după ce Primăria a permis tăierea copacilor din jurul bisericii Sf. Mihail din centrul Clujului

CITEȘTE: S-au tăiat frumoșii brazi din jurul Bisericii Sfântul Mihail, singura oază de verdeață din centrul Clujului

Apoi: situația de pe strada Universității, care ESTE SPAȚIU PUBLIC, nu se compară cu ce s-a întâmplat la Sfântul Mihail, CARE ESTE SPAȚI PRIVAT.

”În locul arborilor seculari pentru care Primăria a agreat tăierea la inițiativa romano-catolicilor, aceștia urmează să planteze câte doi copaci în locul fiecărui molid sau tuia îndepărtat din jurul bisericii  Sf. Mihail. „Parohia Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” a demarat un proiect de reamenajare a zonei aferente (Piața Unirii nr. 16). Lucrările au loc în zonă privată, aparținând acestei parohii, nu pe domeniul public. În acest sens, parohia a obținut acordul Direcției Silvice Cluj pentru tăierea copacilor aflați în declin fiziologic (tuia și molizi). În locul fiecărui arbore degradat, parohia s-a angajat să planteze câte 2 copaci”, a fost punctul de vedere transmis de Biroul Mass media al Primăriei.

PRIN URMARE, clujenii au fost prezenți, iar situațiile nu sunt comparabile, dar s-a trezit un ”filosof” al Urbanismului de Cumetrie clujean să găinățeze o ”părere”.

O părere a unui individ care, conform CV, este extrem de interesat să nu i se pună lui talpă proiectelor imobiliare pe care și le poate aproba și singur – că în ograda acestei ”comiții” nu funcționează conflictul de interese.

(Dan Domșa) ”Din 2003 este senior arhitect și proprietar al DDL SRL Cluj-Napoca, firmă al cărei obiect de activitate este proiectarea de arhitectură, urbanism, design, amenajări interioare si project management. DDL SRL Cluj-Napoca a fost înființată în 2003, asociații firmei fiind Dan Domșa și Lucia Domșa. Potrivit ultimelor date financiare disponibile, compania a avut, în 2019, o cifră de afaceri de peste 113 mii euro, un profit net de aproximativ 43 mii euro și 3 angajați.

Soții Domșa mai au și firma DDL Studio, al cărei obiect de activitate este activități de arhitectură. În ultimii zece ani, DDL Studio a avut zero cifră de afaceri, zero profit și zero angajați. Firma este considerată inactivă.

Din 2017, Dan Domșa este vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din România, filiala Transilvania.

La fel ca și alți colegi, arhitectul Dan Domșa este implicat în diverse proiecte de construcții, care ajung la dezbatere și aprobare în Comisia de Urbanism din Consiliul Județean sau Comisia de Urbanism din Primăria Cluj-Napoca. De exemplu, în 2019 a fost arhitect urbanist pentru proiectul de construire a unei biserici penticostale în Huedin.”

ÎN CONCLUZIE: Copacii de pe Universității, cu ”specialiștii” lui Emil Boc (o caracatiță de interese personale) și cu mimarea dialogului civic, sunt ca și condamnați, dacă clujenii se culcă din nou pe o ureche.

Triască dalele lui Videanu, betonul și asfaltul, viitorul ”verde” al Clujului lui Boc!

Exit mobile version