In aceasta perioada, angajatii firmei Diferit, contractata de Primaria Cluj-Napoca pentru reabilitarea strazilor dintre blocuri, lucreaza la refacerea aleii Splaiul Independentei. Locatarii blocului de la numarul 2 s-au trezit cu subsolul indundat de apa menajera, din cauza lucrarilor de infrastructura. In timpul acelorasi lucrari, angajatii Diferit au spart si o conducta de apa. Asocierea Diferit-Kiat incaseaza, anual, aproximativ 29 milioane de euro pentru reabilitarea strazilor din Cluj-Napoca.
“De cand au sapat si au inceput sa lucreze, a refulat canalizarea in subsol!”, isi pune mainile in cap una dintre locatarele de pe Splaiul Independentei. In timp ce utilajele firmei Diferit lucreaza la pietruirea aleii, locuitorii de la numarul 2 s-au trezit cu rahatul la subsolul blocului. Apa menajera care a refulat a ajuns pana la scarile de acces, iar cei care locuiesc la adresa au fost nevoiti sa cheme un echipaj, pentru vidanjare.
Si ca si cum nu era de ajuns, intr-una din zilele trecute, locatarii au ramas si fara apa. In timpul lucrarilor de refacere a aleii, angajatii firmei Diferit au spart o conducta de apa.
“Atunci am sunat la Compania de Apa, stiau de incident si s-a reparat conducta”, spune Anca Vaida, una dintre locatare. Tot in timpul lucrarilor, din cauza trepidatiilor, zidurile exterioare ale blocului au inceput sa se fisureze.
Clujenii au sesizat Primaria Cluj-Napoca cu privire la aceste probleme, respectiv Directia Tehnica – Serviciul de administrare cai publice.
“Raspunsul verbal al Domnului Gurzau a fost unul halucinant, anume ca primaria nu are cunostinta de lucrarile de pe Aleea Splaiul Independentei, doar de cele de pe Uzinei Electrice. Pe site-ul Primariei, la <
>, intr-adevar nu apare strada noastra… Am depus, prin presedintele Asociatiei de proprietari, o sesizare scrisa catre serviciul mai sus mentionat, sesizare la care inca nu am primit raspuns”, spune Anca Vaida.
Asocierea Diferit-Kiat are unul dintre cele mai banoase contracte incheiate cu municipalitatea clujeana, insa nu de putine ori au fost sesizate lucrari realizate de mantuiala. Daca in acest caz a ajuns rahatul in subsolul blocului, in alte cazuri, angajatii au turnat borduri in fata garajelor dintre blocuri, restrictionand accesul masinilor.
Reabilitarea aleilor din Cluj-Napoca face parte din programul “300 de strazi si alei intre blocuri” desfasurat de municipalitatea in perioada 2011 – 2013 si care, alaturi de programul “120 de strazi” derulat in paralel, beneficiaza de un buget de 130 de milioane de lei pe an, adica aproximativ 29 de milioane de euro. Intregul contract a fost evaluat la 600 de milioane de lei (130 milioane de euro).
Contractul este mostenit de asocierea Diferit-Kiat pe vremea fostei conduceri ale Primariei clujene si vizeaza refacerea a 115 kilometri de strazi din Cluj-Napoca. Asocierea SC Kiat cu SC Diferit a incasat, pentru aceste lucrari, 21 de milioane de euro in 2012. Contractul pentru intretinerea drumurilor se incheie in decembrie 2014.
De altfel, numele firmei Kiat SRL a capatat notorietate la nivel national dupa ce in presa a aparut informatia ca una dintre actionarele firmei, Liliana Calin, ar fi o apropiata a lui Emil Boc. Mustafa Bekar, actionarul Kiat Group, invinuit pentru dare de mita in dosarul arestarii lui Sorin Apostu, s-a bucurat inca din 2004 de gratiile autoritatilor clujene, obtinand pana acum contracte publice de cateva sute de milioane de euro. In 2008-2009, totalul contractelor dintre Kiat si Primaria Cluj-Napoca s-a ridicat la 5,8 milioane de lei. In 2009, Kiat a primit, prin incredintare directa, contractul pentru asfaltarea strazii Dorobantilor, in valoare de 4 milioane de lei. Pe langa cel de intretinere a drumurilor din Cluj-Napoca, in valoare de 600 de milioane de lei, a semnat si cu Consiliul Judetean Cluj – prin asociere cu SC Tehnic Asist si SC Damar Consult – un contract de 281 de milioane de lei, pentru reabilitarea a 423 de kilometri de drumuri judetene.