Justitie

Cum lua spaga nevasta lui Cordos Alexandru, candidatul PSD Cluj la Judet, negociind posturi in invatamant fix in biroul lui Vali Cuibus, candidatul PSD Cluj la Primarie! Asa vrea Stanga sa castige Clujul, cu doi politicieni cu sechele penale?

Suntem în anul 2020, iar clișeul „la vremuri noi, tot noi” este mai valabil ca niciodată. PSD Cluj propune în poziții fruntașe pe listele electorale doi candidați cu sechele penale. Pentru șefia Consiliului Județean Cluj, respectiv primăria și Consiliul Local din Cluj-Napoca: Alexandru Cordoș și Valentin Cuibus. 
Nu cu mult timp în urmă, Alexandru Cordoș era senator al României, fiind ales la alegerile din 2012, iar Valentin Cuibus era pus șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj, tot datorită PSD. Doi ani mai târziu se întâmpla un serial de corupție ai cărui protagoniști erau senatorul Cordoș și soția acestuia, pe care o numim noi mai în glumă mai în serios: adevăratul politician. De ce? Pentru că negocia în draci orice post, ba prin forțe proprii de măsluire a concursurilor, ba prin vizitele de mare influență pe care i le comanda soțului senator.
„-Ce avem dimineață la micul dejun? 
-Vizită cu x la Cuibus, să îi rezolvăm postul de profesor”.

Suntem deci în 2014, când DNA Cluj primește aprobarea de a o fila pe Mihaiela Cordoș, care avea calitatea de referent la Serviciul Resurse Umane, Normare, Organizare, Salarizare (R.U.N.O.S.) din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj. Însă femeia era o adevărată ”manager” peste mai multe instituții din județ, folosindu-se de calitatea de senator a soțului, care se prezenta pe la prietenii din PSD care erau puși politic de către partid. Femeia încasa zeci de mii de lei pentru influență, aceeași infracțiune pentru care a și fost condamnată. Influență pentru posturi în cadrul SCJU Cluj, dar influență și prin soțul care trebuia ”să îi rezolve” pe cei de la care Mihaiela lua împrumuturi. Așa se face că DNA Cluj a descoperit cum s-a prezentat Alexandru Cordoș la Valentin Cuibus, ex inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj pentru ca să fie rezolvat un nepot de-al unei femei, care a împrumutat-o pe Mihaiela Cordoș cu 40.000 de lei, cu un post de profesor de educație fizică. 
Vă vine să credeți că Valentin Cuibus, chemat la DNA Cluj în calitate de martor în dosar, îl dă în gât pe Cordoș și le spune achetatorilor că senatorul i-a dat ordin unui inspector școlar din subordinea sa ”să aibă grijă de românul nostru” făcând referire la un maghiar pentru care senatorul trebuia să obțină postul de profesor de sport în Cluj-Napoca, iar acum amândoi deschid listele electorale pentru alegerile locale, din partea aceluiași partid, pentru același județ. Cu o mică mențiune: cumva, după acel dosar Cordoș nu a mai prins un mandat de parlamentar, iar Cuibus a fost înlăturat de la conducerea ISJ Cluj. 
Deci, la vremuri noi, tot noi? 

40.000, împrumutul cu obligații

În 2010 o femeie își vindea un teren și le dădea soților Cordoș suma de 40.000 de lei, cu titlu de împrumut fără dobândă, pentru trei zile. Mihaiela Cordoș, cea care și-a luat angajamentul pentru plata împrumutului, nu doar că nu a restituit banii, ci în 2014 încă mai plătea sume între 500 și 2.000 de lei către cea care a ajutat-o, simțind nevoia să propage că între timp soțul a ajuns senator și că poate să rezolve de toate pentru toți. 

„În cursul anului 2010, inculpata Bidian Irina i-a remis cu titlu de împrumut fără dobândă, pentru o perioadă de trei zile, inculpatei Cordoș Mihaiela Lucia, referent la Serviciull Resurse Umane, Normare, Organizare, Salarizare (Serviciul R.U.N.O.S.) din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj suma de 40.000 lei, sumă pe care susnumita nu a restituit-o la termenul convenit, ci i-a remis-o în parte, în rate, în anii următori, invocând dificultăți financiare. În prezent a rămas de restituit suma de 3.000 lei. 

În toamna anului 2014, pentru sprijinul oferit, respectiv acordarea cu împrumut a sumei de 40.000 de lei, inculpata Bidian Irina i-a solicitat inculpatei Cordoș Mihaiela Lucia ca prin influența pe care aceasta a pretins că o are direct și prin intermediul soțului său, inculpatul Cordoș alexandru, la inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj să îi obțină suspectului Chidean Alpar Gyozo un post de profesor suplinitor pentru catedra de educație fizică pe raza municipiului Cluj-Napoca. 
Solicitarea din partea inculpatei Bidian Irina a survenit în contextul în care, pe de o parte, inculpata Cordoș Mihaiela Lucia, ulterior primirii împrumutului, nerestituit conform înțelegerii, s-a oferit să o ajute pe aceasta în situația în care ar avea nevoie de vreun serviciu și, pe de altă parte, a afirmat că soțul acesteia, senatorul Alexandru Cordoș se bucură de influență asupra inspectorului școlar general de la ISJ Cluj, Cuibus Valentin și că va interveni personal la acesta pentru a-i obține locul de muncă promis suspectului Chidean Alpar Gyozo”, arată reprezentantul DNA Cluj, procurorul Ionuț Vasile. 

Cuibus, prieten până la audieri

Dat fiind că întreaga schemă de a rezolva postul de profesor trebuia făcută prin intervenție la colegul de partid, pe atunci șeful ISJ Cluj, DNA a simțit nevoia să îl cheme pe acesta la audieri. Cuibus nu doar că a răspuns întrebărilor procurorilor, ci le-a dat un indiciu: Sandu Cordoș ordona unui angajat ISJ să aibă grijă de protejatul său care își căuta un loc de muncă. 

„Fiind audiat în calitate de martor, inspectorul școlar general Cuibus Valentin a declarat că a fost căutat la sediul Inspectoratului Școlar Județean de către inculpatul Cordoș Alexandru, care s-a interesat de modul în care poate fi angajată o persoană în calitate de profesor de educație fizică. În timpul discuției pe care a avut-o cu inculpatul Cordoș Alexandru, acesta i-a prezentat o persoană cu privire la care i-a spus că este interesată pentru ocuparea unui loc de muncă, și „întâmplător”, la ieșire, s-au întâlnit cu inspectorul Potoră Cristian, căruia senatorul i-a spus ceva de genul să aibă grijă de românul Gyozo”, arată cei de la DNA Cluj. 

Cum lucrurile nu se rezolvau și soții Cordoș erau presați de Irina, mătușa lui Gyozo și cea care i-a împrumutat cu aproape 10.000 de euro, Valentin Cuibus a fost abordat și la București pentru ca să ”rezolve treaba”. Lunile au trecut iar Gyozo și mătușa Irina începeau să se prindă că sunt duși de nas, așa că i-au cerut restul de bani pe care Mihaiela îi datora, aspect care a făcut-o pe aceasta să pună presiune pe soțul ei să rezolve cu Valentin Cuibus postul de profesor, inclusiv ca Alexandru Cordoș să rezolve pe la ”minister” deblocarea de posturi în favoarea ”promisiunii”. 

Ultima discuție din rechizitoriu, referitoare la această telenovelă de trafic de influență era în martie 2015 și făcea referirie la data examenului la care trebuia să se prezinte Gyozo, nepoțelul pentru care se făceau eforturi supraomenești ca să ajungă profesoraș la Cluj-Napoca. Însă discuția nu s-a mai materializat pentru că Mihaiela Cordoș a fost săltată de DNA Cluj și arestată. 

„În 20 martie Chidean a contactat-o pe Cordoş Mihaiela Lucia pe telefonul mobil al acesteia, însă susnumita nu a dorit să vorbească cu acesta de pe telefonul său, sunându-l ea de pe telefonul mamei sale Bara Nastasia. Cu acea ocazie, Cordoş Mihaiela Lucia i-a transmis lui Chidean Alpar Gyozo că trebuie să mai depună o dată dosarul pentru definitivat şi să meargă la inspectorat că o să-i spună „ domnul inspector, sau ăsta, generalul”. De asemenea i-a transmis că poate fi definitivat chiar dacă nu a avut catedră deoarece a mai lucrat ca suplinitor înainte.

(„…CORDOŞ MIHAIELA LUCIA: Alo. Geza. Stai numai un pic.  Ă, eu nu neapărat am vrut să mă întâlnesc cu tine, numai am vrut să-ţi spun că având în vedere că tu nu ai fost din septembrie încoace, ştii? Ei o zis că oricum depun dosarul pentru definitivat. Dar te roagă frumos să te uiţi, tu nu te-ai uitat un pic pe sit să vezi…de fapt el o zis să te duci până la domnul inspector. Săptămâna viitoare, să vezi ce trebuie să faci ca să …deci trebuie să mai depunem o dată ăla. Ştii? O zis că chiar dacă nu ai avut catedră, ei îţi trimit …o să-ţi spună domnul inspector, sau ăsta, generalul. O zis că o să-ţi trimită o comisie dar la o şcoală anume, nu neapărat acolo, sau acolo, sau acolo. Ştii?
GEZA: Am înţeles.
CORDOŞ MIHAIELA LUCIA: Nu te-ai uitat?
GEZA: Nu m-am uitat, că ….
CORDOŞ MIHAIELA LUCIA: No, te rog frumos să te uiţi GEZA , să vezi, ca nu cumva să treacă luna martie şi să ne trezim iară nu ştiu când. Că el o plecat la Bucureşti şi duminică mi-o spus. De aia ţi-am zis eu că luni am vrut să-ţi spun.
GEZA: Ce să fac?
CORDOŞ MIHAIELA LUCIA: Deci să te uiţi un pic pe sit, să vezi până când se depun dosarele de definitivat.
GEZA: O, alea se pun până în octombrie. Septembrie.
CORDOŞ MIHAIELA LUCIA: Cum să le fie, că anul trecut s-o depus…păi cum să fie, că în 27 iunie îi.
GEZA: No bine.
CORDOŞ MIHAIELA LUCIA: Deci în 27 iunie îi examenul.
GEZA: Pentru def sau pentru…
CORDOŞ MIHAIELA LUCIA: Da, pentru definitivat…..”)”, se mai arată la dosar. 

Politicienii care pică în picioare… 

Pe tot parcursul procesului penal, Mihaiela Cordoș a declarat că soțul ei nu știa niciodată de promisiunile pe care ea le făcea diferitor persoane, contra unor sume de bani, pentru ca senatorul ”să le rezolve problemele”. În vreme ce pentru Alexandru Cordoș lucrurile s-au stricat în 2016, când a expirat mandatul de senator și era cercetat în alte două dosare ale DNA Cluj, tot pentru trafic de influență, Valentin Cuibus a mai rezistat anul acesta, când PNL și-a dat seama că are controlul absolul și că la ISJ e un pesedist. Cordoș a candidat în 2016 din parte altei formațiuni politice de stânga și a obținut un scor redus dat fiind condamnarea soției pentru trafic de influență și a faptului că partidul ales de acesta era nou. Azi, lucrurile s-au regrupat, iar Alexandru Cordoș și Valentin Cuibus deschid, din partea PSD, cele mai importante liste electorale din Transilvania: cele pentru șefia Consiliului Județean Cluj, respectiv primăria și Consiliul Local din Cluj-Napoca.

Deci, la vremuri noi, tot noi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *