Uncategorized

Cum le sugereaza seful Curtii de Apel Cluj colegilor sai sa respecte legea

13 curti de apel din totalul de 16 au votat pentru revocarea judecatoarei Alina Ghica din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), procedura initiata de Curtea de Apel Cluj in 10 ianuarie. Numai ca hotararile nu contineau si motivele pentru care magistratii au decis astfel, ceea ce, conform legii, inseamna ca acestea sunt nule.

Astfel ca presedintele Curtii de Apel Cluj,Valentin Mitea, le-a solicitat celorlalte curti sa transmita procesele verbale, sau un extras al acestora, care sa contina si motivele in detaliu, scrie Romania Libera. Totul pentru a asigura valabilitatea hotararilor curtilor de apel. Solicitarea a fost trimisa prin mail de catre primgrefierul curtii clujene, Magdalena Toda, cu greselile gramaticale de rigoare si a fost publicata si de Evenimentul Zilei.

“Domnul Valentin Mitea, presedintele Curtii de Apel Cluj, va roaga sa ne transmiteti fie procesul-verbal, fie doar un extras din acesta, de unde rezulta motivele pentru care a-ţi convocat şi votat revocarea”, se arata in mailul ajuns pe mana presei.

Reprezentantii Curtii de Apel Cluj au precizat la cererea Ziar de Cluj ca solicitarea trimisa prin e-mail vine doar pentru a completa documentatia necesara din grija instantei pentru desfasurarea in conditii de deplina legalitate a procedurilor.

“Nu s-a solicitat o modificare a proceselor-verbale ci doar comunicarea acestora integral sau in extras, asa cum au fost ele intocmite ca urmare a intrunirii adunarilor generale. Intreaga documentatie constituita in cadrul procedurii de revocare va fi inaintată Consiliului Superior al Magistraturii, ca organ abilitat sa aprecieze asupra efectelor juridice ale acesteia la o data ce va fi adusa la cunostinta opiniei publice”, se arata in raspunsul furnizat de purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Cluj, judecatorul Claudia Ilies.

Potrivit legii, prima instanta care cere revocarea are obligatia sa centralizeze hotararile si sa le transmita CSM, care are 15 zile la dispozitie de la data primirii solicitarii pentru a lua o decizie finala. Reprezentantii CSM asteapta decizia Inspectiei Judiciare in acest caz.

“Consiliul Superior al Magistraturii a luat act de acest articol de presa, ramane la latitudinea Inspectiei Judiciare daca se autosesizeaza sau nu. Abia dupa aceea, CSM poate lua o pozitie fata de aceste aspecte. In ceea ce priveste hotararile curtilor de apel, legea spune clar ce trebuie sa contina o hotarare pentru a fi valabila. Verdictul final de revocare sau nu ii apartine plenului, care are 15 zile la dispozitie dupa ce primeste solicitarea”, a precizat Monica Prejmereanu, purtatorul de cuvant al CSM.

La Inspectia Judiciara nu s-a luat inca o hotarare in acest caz.

“Deocamdata nu s-a luat nicio decizie. Cazul se prezinta conducerii, care va analiza si va decide ce masuri se impun”, a precizat inspectorul Tamara Manea, purtatorul de cuvant al Inspectiei Judiciare.

 

Foto: citynews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version