Analiza

Cum l-a facut MILIONAR Emil Boc pe inca un om apropiat PDL. Afaceristul Radu Vlas a luat prin concesiune Complexul Leul, platind DOI EURO PE AN PE METRU PATRAT, in buricul targului

La începutul anului, Ziar de Cluj a publicat o serie de materiale despre cum Lukmed a beneficiat de „cadouri” din partea administraţiei din Cluj-Napoca. Însă nu doar Lucan a crescut „mare” datorita generozitatii lui Emil Boc si a consilierilor locali fosti PDL, actualmente PNL. Au mai existat in Clujul asta cativa „oameni de casa” care s-au infruptat din avutia Clujului, pentru serviciile

Un alt băiat deştept crescut de Emil Boc este Radu Vlas, patronul Ardeal Construct, firma ce a primit prin concesiune terenul din Piaţa Mihai Viteazu, unde în prezent funcţionează Complexul Leul cu doua ramuri super banoase: parking si piata agroalimentara. Radu Vlas a fost sponsor constant al primelor campanii electorale ale PDL si Emil Boc facand parte din epoca de inceput a ascensiunii primarului, cu conexiuni puternice in randul pedelistilor (Daniel Buda, actual europarlamentar, a fost, de exemplu, avocatul RASIMO, societate detinuta de Vlas care castiga la nici 5 luni de la instalarea noului primar de Cluj (Boc a luat Clujul in 2004) licitatii numeroase pentru amenajari de spatii verzi, lucrari ambientale, operatiuni de deszapezire sau achizitii de garduri metalice.

Vlas nu are profilul academic al lui Lucan. Radu Vlas e mai din topor, ca sa zicem asa, dar cu toporul politic si-a obtinut privilegii la care niciun muritor nu poate visa.

 

Leu la leu trage

 

În primul mandat de primar, Emil Boc s-au pus pe treabă şi a hrănit gurile celor apropiaţi. Pe atunci prieten şi fost coleg cu actualul europarlamentar Daniel Buda, Radu Vlas a beneficiat de o licitaţie ce în timp l-a poziţionat în topul Forbes.

Concret, în 2005 se organizează o licitaţie pentru concesiunea a aproape 4000 mp în Piaţa Mihai Viteazu. Preţul de pornire era de 100 euro/mp, iar Radu Vlas câştigă cu Ardeal Construct, licitând cu 10 euro peste valoarea iniţială, în primul mandat al lui Emil Boc.

Municipalitatea a încheiat imediat cu Radu Vlas un contract de concesiune pe o perioadă de 49 de ani pentru o suprafață totală de 3616 mp contra sumei totale de 397.000 de euro (n.red în perioada 2005-2006 valoarea euro era între 3,5-3,6 lei).

Adica 2 euro per metru patrat pe an. Adica bani de seminte.

Iar Vlas s-a apucat de treabă: un complex comercial și un parking pe măsură, afaceri ce îi generează o cifră de afaceri substanțială. 

Culmea, cu toata pleasca asta primita, Radu Vlas are datorii de 4 ori mai mari ca si cifra de afaceri. Fiindca a facut lucrurile de mantuiala. Partea comerciala a complexului este o cocina imobiliara prost gandita, care aduna fauna pietei la o „bila” de biliard sau bowling (asta ca sa nu ne mai amintim de experimentul Bamboo). Parkingul este ponosit, iar Vlas a scapat la mustata de probleme financiare, caci multi clujeni evitau sa intre in parking datorita accesului stupid. A scapat fiindca NTT Data i-a oferit lui Vlas un contract garantat de chirie a locurilor de parcare pentru angajatii numerosi ai firmei de IT. Iar piata agro-alimentara este invechita ca si concept, iar oamenii se plang de chiriile la mese foarte mari.

Cum-necum, Vlas „supravietuieste”. Insa o face ca smecherul, reusind sa scoata bani prin metode doar de el stiute. Bine, le-ar putea afla si ANAF daca ar vrea, caci este anormal sa credem ca la cifrele de afaceri din ultimii ani Vlas a trait doar din profituri anuale de 5000 de euro.

 

Cine nu ar vrea asa „cadou”?

 

„Pentru terenul situat în municipiul Cluj-Napoca, piața Mihai Viteazu, în suprafață de 3616 mp a fost încheiat Contractul de concesiune nr. 12163 din 16.02.2006 și Actul adițional nr. 1/94918/42 din 14.12.2006, beneficiar S.C. „ARDEAL CONSTRUCT” S.R.L. Prețul concesiunii este de 110 euro/mp . Actul adițional face referire la operațiunile de înscriere în cartea funciară a imobilului. Contractul a fost întocmit în conformitate cu prevederile caietului de sarcini aprobat prin HCL 317/2005”, arată cei de la Primăria Cluj-Napoca. 

 

 

Colaborări pe toate planurile

 

Și cum concesiunea terenului din Piața Mihai Viteazu e doar un puișor de aur, Vlas a țintit după cloșcă.

În 2011, intră într-o firmă deținută de Gheorghe Irimieș și Adrian Călin Moldovan, societate comercială fără activitate declarată însă cu obiect de activitate mai neobișnuit: fabricare de explozibil, captare și distribuire apă, construcții de aeronave și tratare sau eliminare deșeuri periculoase. Treptat îi cumpără pe cei doi asociați și în 2013 schimbă codurile CAEN, iar firma respectivă, Imperial Development începe să se ocupe cu producerea și distribuirea de energie electrică.

Paralel, municipalitatea primește de la Vlas o solicitare să i se aprobe construcția unui bloc de 25 de etaj. Culmea, solicitarea este înaintată de pe firma Imperial Development, care nu avea ca obiect de activitate lucrări de construcție.  

Ca să facem legătura mai ușor, binecuvântarea pentru construirea blocului o primește afaceristul Vlas doar în vara anului 2012, când Emil Boc revine pe scaunul de primar. Coincidență? Chiar Vlas declarase în perioada respectivă că se bucură că s-a tergiversat aprobarea proiectului său (în fapt, Radu Moisin- primar interimar avea rețineri pentru aprobarea construcției clădirii respective, iar după ce Boc a câștigat alegerile lucrurile s-au rezolvat subit).

“Se aprobă Planul Urbanistic Zonal și Planul Urbanistic de Detaliu-pentru imobil multifuncțional pentru comerț, servicii, birouri, locuințe si garaj subteran 2S+3D+P+25E- Calea Florești f.n.(nodul  N), beneficiara: S.C. Imperial Development SRL. Funcțional, clădirea va avea garaj colectiv in subsol și demisol(136+104 locuri), comerț, birouri, servicii la nivelele inferioare, birouri, hotel și locuințe la etaje”, se arata în hotărârea consilierilor locali în frunte cu primarul Emil Boc.

 

 

Imobilul multifuncţional de pe Calea Floreşti va avea 25 de etaje şi 182 de apartamente, cu 1-3 camere, de 40-70 mp.

 

Odata edificat, imobilul va fi constructia civila cea mai inalta construita in Cluj-Napoca, oras in care nu mai exista blocuri de 25 de etaje.

 

Presa locala titreaza: „Emil Boc a semnat autorizaţia de construire a blocului turn la circa o lună după ce a fost reales edil în iunie 2012, după ce 4 ani aceasta a fost amânată”

 

Au contestat degeaba

 

Editia de Cluj a cotidianului Adevarul arata la momentul dezbaterii publice privind autorizarea blocului ca exista multi cetateni nemultumiti de acest mastodont.

Proiectul era contestat de cinci asociaţii de locatari ale unor blocuri aflate în vecinătate.

„Avem peste 200 de semnături ale locatarilor care s-au pronunţat împotriva construcţiei. Oamenii spun că se vor pune în faţa buldozerelor dacă se va continua construcţia”, a susţinut Ovidiu Biţă, preşedintele Asociaţiei de Locatari al celui mai apropiat bloc de noua clădire. Împreună cu ceilalţi preşedinţi de asociaţii de locatari din zonă, Biţă a depus peste 10 sesizări la Primărie, Consiliul Judeţean, Prefectură, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi chiar la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

„Pe acest loc pentru fixarea terenului, proprietarii blocurilor noastre au adus, în urmă cu 35 de ani, aproape 60 de basculante de pietriş, lucru care în mod cert a consolidat fundaţia blocurilor deja expuse la deplasare datorată unghiului de pantă şi aluviunilor pluviale. Există o teamă evidentă a locatarilor din zonă că această construcţie va afecta structura de rezistenţă a blocurilor în care suntem locatari”, se arată într-una dintre petiţiile trimise Primăriei. De asemenea, locatarii mai susţin că nu s-a respectat articolul din Legea 50/1999 (art 27) care prevede că în situaţia în care construcţia nouă poate aduce prejudicii locuitorilor din clădirile vecine, pentru autoritzare este nevoie de acordul vecinilor, care este valabil numai dacă este dat în formă autentică – se arată în petiţia clujenilor. “Oamenii nu şi-au dat acordul. Cum să şi-l dea?”, a precizat Biţă. De asemenea, mănăşturenii erau nemulţumiţi că noua construcţie, care va avea 80 de metri înălţime,  va obtura lumina naturală la mai multe blocuri din zonă. 

Profil de protejat

Pe lângă aceste concesiuni, Vlas a fost un investitor în politică. Pentru el, PDL Cluj era un fel de bursă sigură. Să nu uităm de momentul în care juca prin Rasimo cu firmele lui Prigoană și Florian Walter pentru lucrări la spații verzi.

La fel ca și lui Walter, primăria transmitea protecție, doar că față de oponenții săi, Vlas a reușit să fie triumfător.

Atât Daniel Buda, cât și Emil Boc au ținut aproape de cotizantul Vlas. Faptul că a intrat în energie prin firmele Astro Green și Imperial Development e unul dintre semnele că, la momentul potrivit, a avut pontul pe măsură.

Vlas și-a ținut partea de înțelegere și a rămas sub radar, fără apariții și exces de zel, fără dosare penale sau controale care să găsească nereguli în afacerile sale. Boc îl proteja inclusiv de controale de la Poliția Locală Cluj-Napoca.

Ce conta că parkingul din Mihai Viteazu era loc de refugiu pentru aurolaci sau că nici la ora actuală normele sanitare nu se respectă. Clădirea a devenit o casă pentru falimentari precum patronatul de la fostul restaurant Havana și comercianții ce nu dau bon fiscal.

Revenind la Rasimo, firma s-a hrănit îndărăt în perioada mandatului lui Emil Boc, iar când urma să fie scos din ecuație s-a îndreptat spre imobiliare și energie, iar SC Rasimo SRL a dispărut totalmente.

Contractul obținut de Vlas în perioada 2004-2006 îi era de ajuns acestuia să acopere sumele de bani pe care trebuia să le dea Consiliului Local Cluj-Napoca pentru terenul pe care a construit Complex Leul.  

Intre timp, cu toate nemultumirile cetatenilor, Vlas construieste linistit si va face milioane de euro la vanzarea celor peste 180 de apartamente. O fi ultimul tun al lui Vlas sau mai vrea domnul Boc sa ii mai faca si alte cadouri? Vom vedea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version