Din oras

Cum isi bate joc Radu Vlas de producatorii agricoli din Piata Mihai Viteazu

Scris de 1,439

Zecile de producatori agricoli din Piata Mihai Viteazu, administrata de omul de afaceri clujean Radu Vlas, abia reusesc sa plateasca chiria lunara de 900 de lei  pentru un metru liniar de taraba. De la inaugurarea halei, din 2009, chiria a crescut simtitor, deoarece este calculate la cursul in euro. In acelasi timp, conditiile in care comerciantii isi vand marfa sunt insalubre, ia hala este o adevarata cocina.

Producatorii din Piata Mihai Viteazu platesc, pentru un metru liniar de taraba, 180 de euro, plus TVA, in fiecare luna. Aceasta suprafata nu este de ajuns, insa, pentru ca un comerciant sa isi expuna si sa isi vanda marfa, astfel ca, in general, fiecare inchiriaza cel putin doi metri de taraba. Asta inseamna 360 de euro pe luna, plus TVA.

“Eu vand produse de munte si este destul de greu, pentru ca nu se vinde cantitate mare. Un kilogram de catina te tine trei luni. Fiecare se salveaza in perioada sarbatorilor, de Paste si de Craciun, cand se vand cantitati mai mari”, spune una dintre comerciante.

Taranii platesc, lunar, chiria in lei, insa calculata la cursul valutei in euro. In conditiile date, acestia se descurca cum pot. In partea din spate a halei, producatorii locali nu-si permit sa inchirieze singuri o masa, asa ca o impart la trei. Si femeile care vand produse apicole procedeaza la fel: isi impart suprafata inchiriata pe zilele din saptamana.

De la deschiderea pietei, in 2009, preturile au crescut. Atunci, un metru de taraba costa 160 de euro, iar acum este 180 de euro. La aceasta diferenta se adauga si aceea de curs valutar. Daca in 2009, chiria pe un metru de taraba era de aproximativ 650 de lei, acum ajunge la 900 de lei pe luna.

Cum justifica patronul pietei, Radu Vlas, aceste preturi?

“Oamenii din piata vor plati 160 de euro plus TVA chiria pentru metrul liniar de taraba. Jumatate din pretul pe care il cerem se datoreaza utilitatilor: ventilatie, aer conditionat, cadura, apa si curent. De asemenea, 20% din suma este reprezentata de serviciile de curatenie, paza, cablu, televizoare cu plasma si Internet.  Din intreaga suma, numai 5% va fi profitul firmei”, spunea la deschiderea halei proprietarulcomplexului Leul, Radu Vlas.

Numai ca, dupa cinci ani de functionare, conditiile in care producatorii agricoli isi vand legumele si fructele sunt mizerabile.

“Unde e curatenia? Vara pute ca la groapa de gunoi, deoarece langa intrarea dinspre Ploiesti betonul de pe jos e mereu murdar. Unde sunt serviciile platite de vinzatorii onesti?”, se intreaba un alt comerciant.

La tot pasul se vede cu ochiul liber ca hala este neingrijita. Oriunde te uiti, dai peste gunoaie si resturi alimentare. Usile de acces arata ca dupa bombardament, iar la toaleta se plateste o taxa de 50 de bani.

In aceste conditii, se mai intreaba comerciantii, pentru ce platesc 180 de euro pentru o jumatate de taraba?

Diferenta de pret fata de alte piete agro-alimentare din Cluj este enorma. Spre exemplu, daca in Mihai Viteazu chiria pe zi ajunge la 70 de lei, in piata IRA, chiria este de numai 3 lei!

Piata agroalimentara Mihai Viteazu este situata la parterul complexului Leul si are o suprafata de 3.000 de metri patrati. Piata este administrata de firma Ardeal Construct SRL, controlata de Radu Vlas, apropiat de-al lui Emil Boc, si Angela Moldovan, actionar minoritar. Firma a avut o cifra de afaceri de 7.267.425 de lei, dar si datorii de peste 19 milioane de lei, in 2013.

Inainte de a fi amenajata, producatorii locali s-au impotrivit acestui proiect, insa fara sorti de izbanda.Terenul pe care a fost construita piata agroalimentara, complexul Leul si parkingul Mihai Viteazu este concesionat de la Primaria Cluj-Napoca pe o perioada de 37 de ani, in favoarea societatii lui Vlas.

Pana in 2011, Radu Vlas a fost in topul miliardarilor clujeni, cu o avere estimata atunci la 8-10 milioane de euro. El deruleaza in Cluj-Napoca mai multe afaceri imobiliare, iar firmele lui au fost, de-a lungul anilor, abonate la contractele publice ale Primariei Cluj-Napoca.

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours FOTOGRAFILA
  BĂTAIE DE JOC A LA BOC CU PISTELE PENTRU BICICLETE: Trebuie să câștige și farmaciștii din creme și analgezice, și medicii de coloană de pe urma dalelor, nu numai Videanu și PD-L al PNL. Se lucrează la economia orizontală a Clujului
 • Acum 1 day In vizor
  Să nu ziceți că Ziar de Cluj nu v-a atenționat că nimic nu e în regulă cu ”dervișii rotitori” de la Guvernare: PSD amenință cu declanșarea de alegeri anticipate, dacă protocolul nu e respectat
 • Acum 2 days Analiza
  EXCLUSIV Criminalul Tudor Cirje avea ascuns “in groapa” un pistol letal: “Daca ma dispera cineva… daca vrei sa faci mortaciune, cu manusi de doctor, da?”
 • Acum 2 days Anchete
  EXCLUSIV! “Cocaina iti da minte, atata am tras de ziua mea…!”, zicea criminalul Tudor Cirje! INTERCEPTARI superbe cu traficantii de droguri Grosan, Cirje si Popa Horea Emil! I-a facut DIICOT Cluj ca in desenele animate!
 • Acum 2 days PubliNews
  Baby Yoga, alături de micuțul tău, dar și scurt-metraje în aer liber, în Iulius Parc
 • Acum 2 days Rautacisme
  Când l-ați mai văzut pe Emil Boc amestecându-se ”în treburile interne” ale unui alt partid?
 • Acum 2 days Eveniment
  Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a fost ales în funcția Vicepreședinte al Platformei Europeane a Autorităților de Reglementare în Audiovizual
 • Acum 2 days In vizor
  Sindicatele Gaudeamus și Hermes din învățământul superior și cercetare anunță că sunt solidare cu greva profesorilor din școli: Iohannis a făcut declarații false privind satisfacerea tuturor revendicărilor profesorilor
 • Acum 2 days In vizor
  Clujul, în Top 10 al mamelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Într-un singur an, na nivel național numărul copiilor mame de copii s-a triplat
 • Acum 2 days Politica
  MINCIUNA STĂ CU POLITICIENII LA MASĂ. Cum se apără guvernul în fața acuzației că i-a păcălit pe profesorii care ceruseră garantarea viitoarei grile majorate de salarii: a inclus o referință în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență. Creșterea de 1.000 de lei din iunie e avans din majorarea de anul viitor
 • Acum 3 days In vizor
  Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
 • Acum 3 days In vizor
  NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
 • Acum 3 days In vizor
  În timp ce polițiștii protestau la minister, lui ”dottore” Bode îi cânta Marcel Pavel la ureche ”Frumoasa mea, în seara asta”, la o chermeză de la Direcția Generală Anticorupție, în timp ce angajații de rând stăteau, ca ”fetița cu chibrituri”, cu nasul lipit de geamuri
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE