Analiza

Cum isi bat joc consilierii locali de clujeni: ii doare in cot sa isi prezinte raportul de activitate

Spre deosebire de colegii lor din forul judetean, nu a fost niciodata punctul forte al consilierilor locali sa isi publice anual raportul de activitate. Daca majoritatea consilierilor judeteni isi actualizeaza la inceput de an rapoartele de activitate, in cazul Consiliului Local aceasta activitate este considerata una optionala si dar razlet se mai updateaza documentele. Anul acesta doar patru din cei 27 de consilieri si-au publicat raportul.

De departe, cel mai stufos este raportul liberalului Ioan Bildea. Acesta isi prezinta activitatea defalcat pe luni si sunt de fapt o insiruire a solicitarilor depuse de-a lungul anului si a raspunsurilor primite, documente pe care le-a publicat si pe pagina personala de Facebook.

“1.Marcaje s-au executat la cateva zile dupa solicitare.
2. S-au montat in zona centrala gratare metalice, insa mai sunt multe statii CTP cu probleme.
3. Curatenia la bordura a inceput la cateva zile dupa ce am solicitat acest lucru.
4. Primaria a raspuns solicitarii noastre, identificand doua strazi in proprietate privata si una in curs de clarificare.
5. Primaria va lua in considerare spre analiza propunerea privind ecusoanele la urmatoarea modificare a Regulamentului Intern.

6.Primaria a raspuns pozitiv solicitarii referitoare la lucrarile de extindere a Gradinitei „Mica Sirenă”, urgentand astfel demersurile pentru reactualizarea documentatiei”, se mandreste Bildea cu reusitele din martie.

“In toata activitatea pe care am desfasurat-o, am fost sprijinit de catre Tineretul National Liberal Cluj. Multe propuneri si teme au fost identificate de catre tinerii care activeaza in cadrul TNL Cluj, carora le multumesc pentru implicare. Totodata, prin intermediul retelei Facebook, am primit numeroase sesizari de la clujeni, sesizari referitoare la tot felul de probleme administrative locale pe care, ulterior, am incercat intr-o forma sau alta sa le gasim o rezolvare”, conchide consilierul care nu a lipsit de la nicio sedinta de Consiliu Local.

Nici colega de partid, Loredana Pop, nu a lipsit de la sedintele de CL. Aceasta se mandreste cu 15 proiecte initiate.

“Am participat la majoritatea sedintelor Consiliilor de administratie ale scolilor si gradinitelor din care fac parte; am sustinut saptamanal audiente cu cetatenii la sediul PNL Cluj-Napoca, in fiecare zi de miercuri incepand cu orele 16 30. Principalele probleme ridicate au fost legate de trafic, lipsa parcarilor, lipsa locurilor de joaca si anumite probleme de urbanism”, puncteaza Loredana Pop. Aceasta a mai tinut sa mentioneze in raport ca a participat la depuneri de coroane si la permierea cuplurilor la 50 de ani de casatorie neintrerupta.

Consilierul PSD Claudia Anastase este printre putinii care si-au depus in fiecare an raportul de activitate, asa cum prevede legea.Aceasta s-a numarat printre initiatorii a 29 de Hotarari de Consiliu Local si a avut 457 de interventii in cadrul sedintelor.

“Am dus la indeplinire atributiile specifice Consiliului Local din care fac parte cu respect pentru cetatenii municipiului precum si pentru cerintele legislatiei incidente statutului de consilier, cu probitate si discretie profesionala, cu cinste si corectitudine. Prezentarea analitica a modului in care am inteles sa imi indeplinesc atributiile de serviciu, sa ma exprim public pe fiecare dintre proiectele supuse dezbaterii publice spre adoptare si sa votez se poate consulta pe site-ul Primariei Cluj-Napoca, la sectiunea proceselor verbale ale sedintelor de consiliu de catre toti cetatenii municipiului pe care sunt onorata sa ii reprezint”, a punctat Anastase.

Cel de-al patrulea consilier local care a crezut de cuviinta sa isi publice raportul de activitate este PP-DD-istul Iuliu Mirel Tagorean. Acesta arata in raportul sau ca a avut “mai multe interventii” si a fost initiatorul “mai multor proiecte”.

“Fiind membru in Comisia mixta de ordine publica, am tinut legatura in permanenta cu reprezentantii Politiei Locale incercand impreuna cu acestia sa solutionam problemele de circulatie si siguranta a cetatenilor. De asemenea, am tinut audiente saptamanal unde am primit cetatenii care au venit cu diverse probleme de rezolvat incercand sa-i ajut in limita atributiilor mele de consilier local, colaborand indeaproape cu serviciile din cadrul Primariei si cautand solutii de rezolvare ale problemelor sesizate de catre acestia”, incheie Tagorean.

Potrivit articolului 52 din Legea 215/2001 “fiecare consilier, precum si viceprimarul sunt obligati sa prezinte un raport anual de activitate, care va fi facut public prin grija secretarului”, fara sa se precizeze un termen sau o sanctiune. De asemenea, in legea 393/2004, privind statutul alesilor locali se arata ca “incalcarea prevederilor legii 215/2001, a prevederilor prezentei legi si ale regulamentului de organizare si functionare a consiliului atrage aplicarea urmatoarelor sanctiuni: avertismentul, chemarea la ordine, retragerea cuvantului, eliminarea din sala de sedinta, excluderea temporara de la lucrarile consiliului si ale comisiei de specialitate, retragerea indemnizatiei de sedinta pentru 1-2 sedinte”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *