Justitie

Cum incurca procesele cesionarea creditelor bancare catre firme din strainatate

Faptul ca unele banci cesioneaza credite catre firme din strainatate ii incurca pe oameni in momentul in care vor sa atace in instanta clauze abuzive din contractele de credit. Introducerea in procese a acestor firme si citarea lor in strainatate ii costa pe reclamanti timp si bani. Clujust.ro prezinta cum s-a accelerat o speta de acest gen, care trena pe rolul Judecatoriei Cluj-Napoca din cauza cesionarului din Olanda.

Actiunea pentru anularea unor clauze abuzive dintr-un contract de credit de consum in franci elvetieni a fost depusa impotriva Bancpost SA in martie 2015, iar dupa o luna a fost extinsa impotriva cesionarului EFG New Europe Funding II B.V, cu citare la sediul din Olanda, dar si impotriva aceleiasi firme olandeze prin administratorul SC Bancpost  SA, cu sediul in Bucuresti. Traducerea cererii de chemare in judecata in limba olandeza, la un traducator autorizat din Cluj, i-a costat pe reclamanti peste 1.000 de lei si nici nu le-a folosit.

”S-a comunicat cererea de chemare judecata la sediul din Olanda, dar nu a primit-o nimeni de la firma. De intampinare nici nu poate fi vorba”, a spus avocata Mihaela Mocean. Culmea, creditul a fost cesionat de Bancpost cu toate ca exista o intarziere minora la plata, de nici o luna.

Instanta a incercat de mai multe ori sa citeze firma EFG New Europe Funding la sediul din Olanda, dar fara succes. Din cauza taraganarii procedurilor prealabile, primul termen de judecata a fost abia in februarie 2016, cand s-a amanat ”in vederea indeplinirii procedurii de citare cu paratul cu sediul in Olanda”. In 18 aprilie, instanta a amanat din nou ”pentru depunerea unei precizari de catre reclamanti privind pozitia procesuala fata de parata de rand doi.”

Avocata reclamantilor a decis sa depuna cerere de renuntare la judecata fata de EFG New Europe cu citarea in Olanda pentru a se putea desfasura procesul.

“Ne-am judecat cu banca si cu cesionara din Olanda, extinzandu-mi actiunea si impotriva ei. Cesionara din Olanda, citata in Olanda, a devenit parata de rand 2, iar aceeasi cesionara, dar citata la sediul reprezentantului din Romania, a devenit parata de rand 3. Insa, pentru ca au fost multe amanari din cauza procedurii de citare viciate cu Olanda, pentru a putea merge mai departe, am renuntat la judecata impotriva paratei de rand 2, judecandu-ne si cu cesionara din Olanda, insa citata la sediul administratorului din Romania, care este Bancpost. Altfel, risti sa se amane procesul ani de zile pentru a cita cesionarele la sediile din strainatate. De cand a aparut practica conform careia un contract de cesiune nu are valoare in executarea silita, deci de cand cesionarele nu mai pot executa silit debitorii, riscul de a nu cita cesionarele la sediile lor din strainatate e tot mai mic”, a explicat avocata Mihaela Mocean.

Amintim aici si Decizia inaltei Curti de Casatie si Justitie din aprilie, prin care se stabileste ca ”reprezentarea conventionala a persoanei juridice in fata instantelor de judecata nu se pot face prin mandatar persoana juridica”. Adica, exact ce fac recuperatorii de creante EOS KSI (Germania), Secapital SARL (Luxembourg), Kruk (Polonia), Rabon (Olanda), cu sedii in strainatate, pentru banci.

In cauze de mai sus, dupa renuntarea la paratul din Olanda, in 30 mai, instanta a ramas in pronuntare pentru data de 6 iunie. Apoi, dupa inca doua amanari de pronuntare, a dat verdictul.

Extras din minuta sentintei:    

”Ia act de renuntarea la judecata a reclamantilor M. D si M. M-L fata de parata de rand doi, EFG NEW EUROPE FUNDING II B.V.
Respinge ca fiind neintemeiata exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratei de rand unu, SC BANCPOST SA, exceptie invocata de catre parata SC BANCPOST SA prin intampinare.
Admite in parte cererea de chemare in judecata formulata, extinsa si precizata de catre reclamantii M.D si M.M-L in contradictoriu cu paratele SC BANCPOST SA si EFG NEW EUROPE FUNDING II B.V. prin administratorul SC BANCPOST SA, avand ca obiect constatarea caracterului abuziv al unor clauze contractuale si pretentii.”

Dupa cum se poate observa, Bancpost a incercat sa se sustraga din proces, insa instanta a stabilit ca are calitate, chiar daca a cesionat creanta firmei din Olanda.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *