Închiderea a șase creșe și opt grădinițe pentru renovare a creat haos în învățământul preșcolar din Cluj-Napoca. Părinții și cadrele didactice sunt nemulțumiți de condițiile în care vor fi organizate activitățile în acest an.
Unii copilași au fost înghesuiți toți într-o sala în care de obicei funcționa o singură grupă, sau în cazul altor grădinițe aceștia vor fi nevoiți să își desfășoare activitatea printre zgomotele muncitorilor care lucrează la reabilitarea clădirii.
„Am participat azi la prima sedinta cu parintii la o cresa de stat si cand ni s-a prezentat sala grupei am constatat ca au fost instalate acolo si patuturile celor 21 de copii, iar in spatiul ramas se vor desfasura activitatile educative. Ni s-a comunicat ca aceasta masura s-a luat din cauza mutarii copiilor de la alte crese, pe fondul reabilitarii acelor institutii. Mai mult, ni s-a spus ca, in cazul in care un copil se trezeste mai repede, nu exista un alt spatiu in care sa fie introdus pentru a nu-i deranja pe ceilalti, iar daca ii deranjeaza pe si nu poate fi convins sa pastreze linistea (nu vorbim despre plans ) parintii vor fi sunati pentru a prelua copilul”, a dezvăluit o mămică ce ia în calcul inclusiv posibilitatea de a căuta o creșă privată pentru copilul ei, chiar dacă asta va afecta foarte tare bugetul familiei.
„Nu ai loc nici sa te intorci. Sa nu mai vorbim de cei care vor trece prin sala respectiva pentru a merge in sala din spate si care toti vor trece prin sala din fata cand vin parintii dupa ei. Nu stiu la ce cresa sunteti dar din pacate la Cenusareasa 2 lucrurile nu arata promitator pentru copiii care acum intra in colectivitate. Din pacate probabil ca singura optiune e retragerea copiilor, nu cred ca se pot lua alte masuri chiar daca am face mai multi parinti sesizari, pentru ca fizic nu au loc. Poate eventual scoase patuturile din sala avand in vedere ca sunt copii peste 2 ani majoritatea si culcati in patuturile pliante care peste zi pot fi adunate intr-un colt. Dar da, este trist, foarte trist, sa fie asa multe suflete in camarutele acelea 8 ore pe zi”, a dezvăluit nemulțumită o altă mămică.
O altă mămică vorbește despre condițiile la o grădiniță. Se pare că și acolo în unele cazuri copiii vor fi toți grămadă într-o sală sau, și mai rău, cadrele didactice vor fi nevoite să își desfășoare activitatea în timp ce muncitorii lucrează.
„De prin martie s-a confirmat că intră în reabilitare. Am zis toți că, logic, in iulie – august se va lucra intens că doar copiii sunt in vacanta. Greierașii au cântat, soarele a strălucit, lucrătorii s-au odihnit, grădinița și ea, toată vara. Săptămâna viitoare cu un timing impecabil încep lucrările. Soluția minunata găsită, cea mai și cea mai traznet, este sa se lucreze în paralel cu copiii în institutie, băgați cate doua grupe intr-o sala și separați de un perete fals. Probabil vor dormi precum lasagna in straturi și le vom pune in saculet și dopuri de urechi. Bucătăria nu functioneaza deci catering la preț aproape dublu, dar funcționează îndeajuns sa se spele vasele in care se va pune aceasta mâncare. Unde o vor manca, nu știu. Având în vedere că anul trecut în spațiile existente a colcăit de păduchi, varicela și infecții respiratorii, anul asta probabil vor crea acolo a paișpea varianta de COVID si un dinozaur. Nici o varianta propusa anul trecut nu pare să fi fost macar evaluată (containere sau relocare cum e la alte grădinițe, asa încât să nu facem compot de preșcolari in gradi). Sunt absolut convinsa că lucrările se vor tărăgăna dublu cel putin.”, a povestit cu o ironie amară o mămică.
Situația acesta se repetă și la alte creșe și grădinițe, având în vedere spațiul limitat în care vor fi înghesuiți aproape la fel de mulți copii ca și anul trecut. Acest an școlat va fi o provocare pentru părinți, copii și cadre didactice și nu putem decât să sperăm că cei responsabili vor reuși să finalizeze lucrările astfel încât situația să nu se repete și în următorul an școlar.