Din oras

Cum imparte Primaria peste 2 milioane de lei intre ONG-uri. Cine primeste cei mai multi bani

Primaria imparte peste 2,2 milioane de lei din bugetul local ONG-urilor, finantare nerambursabila pentru diferite proiecte. Comisia a analizat cele 150 de proiecte valide, care solicitau peste 12 milioane de lei in total, iar sumele propuse pentru cele 78 care vor fi finantate vor fi votate in sedinta extraordinara de Consiliu Local de joi.

Putin peste 1,3 milioane se aloca celor 39 de proiecte de tineret, selectate de comisie. Printre criteriile avute in vedere de catre Comisie s-a avut in vedere: “Bugetare participativa de tineret in Cluj 2015, Capitala Europeana a Tineretului; proiecte de tineret – culturale, artistice, educationale – de interes regional sau local; sprijinirea tinerelor talente, organizarea unor evenimente culturale inovatoare, ideite, realizate in spatii alternative; pastrarea si promovarea patrimoniului si traditiei culturale; mentinerea caracterului multicultural al municipiului Cluj-Napoca, promovarea valorilor culturale locale in circuitul national si international; cresterea accesului cetatenilor la actul cultural si a gradului de implicare a acestora in actiuni culturale; proovarea dialogului intercultural; promovarea sportului, al turismului si dezvoltarea si implementarea conceptului de mediu sanatos”.

Pe langa cei 500.000 de lei care se vor aloca pentru castigatorii concursului de proiecte Com’On Cluj, cea mai mare suma – 125.000 de lei merg catre Asociatia Iven Team pentru proiectul Dreamhack Masters Cluj-Napoca. Asociatia a cerut 174.690 de lei pentru acest proiect. A fost infiintata in 2011 cu scopul de a “organiza evenimente în sfera profesională, educaţională, culturală şi de divertisment, care să aducă beneficiu societăţii prin canalizarea eforturilor materiale, financiare şi umane în aceste direcţii de interes”. Presedintele asociatiei este Nicoleta Lung.

DreamHack este cel mai mare festival al calculatoarelor, o intrunire a pasionatilor de jocuri in retea ce aduce concerte live si arta digitala in mediul sporturilor electronice. Are 2 editii pe an in Suedia. Este organizat anual din 2012 si in Bucuresti.

O suma considerabila, de 60.000 de lei, merge catre Consortiul Studentilor din Romania, din cei 176.000 de lei ceruti pentru Festivalul International de Stand Up Comedy.

Asociatia Comvel, cea care a cerut cea mai mare suma – 1,5 milioane de lei pentru “Muzica faina in Transilvania” http://www.ziardecluj.ro/organizatorii-concertelor-scorpions-si-deep-purple-de-pe-cluj-arena-cer-15-milioane-de-la-primarie primeste 30.000 de lei.

Pentru proiecte derulate in cadrul programului Cluj Never Sleeps s-au alocat in total 355.000 de lei. Vor fi finantate 13 proiecte. Consortiul Studentilor din Romania primeste 25.000 de lei din cei 225.000 ceruti pentru The City Never Sleeps.  Cea mai mare suma, de 90.000 de lei, se aloca Asociatiei Conexio, a Teatrului National Lucian Blaga Cluj pentru proiectul Intalnirile Internationale de la Cluj, editia a V-a.

Asociatia Amicii Operei Maghiare din Cluj primeste 80.000 de lei pentru Programele Operei Maghiare din Cluj 2015, iar asociatia PLAI primeste aceeasi suma pentru Cluj Design Week.

Pentru “proiecte culturale, artistice, educationale, realizate de catre fundatii sau asociatii” suma totala prevazuta pentru cele 26 de proiecte aprobate este de 547.000 de lei. Cea mai mare suma – 80.000 de lei – se aloca Asociatiei Culturale Pro Transilvania, organizatorul Balului Operei, asociatie controlata de omul de afaceri Matei Miko. Proiectul propus este Opera pentru Cetate – spectacol Carmen.

Asociatia lui Miko mai primeste 60.000 de lei pentru Opera 4 Youth. Tot 60.000 de lei se aloca pentru proiectul Transilvania Jazz Festival 2015, editia a IX-a, organizata de Asociatia Culturala Cetatea Alba.

Din Comisie fac parte: viceprimarul Anna Horvath – presedinte, consilierii Ligia Bocse, Ioan Pop si Ioan Bildea, precum si din partea executivului Primariei Ovidiu Cimpean, directorul Directtiei Evenimente Publice si Informare Cetateni (cu drept de vot), Ioan Cristofor Filipas, seful Biroului Invatamant, cultura, culte, sport, societate (cu drept de vot), Marius Szeker, juristul Comisiei (fara drept de vot) si Marius Panfiloiu, secretarul Comisiei (fara drept de vot).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *