Din oras

Cum îi place verdele Maestrului? Parcul Armătura, betonat și ciuntit după ”regenerarea urbană”. Acesta este Clujul Verde Smart!

Maestrul a lovit din nou în societatea civilă clujeană. Parcul Armătura arată ca după bombardament, dar în viziunea celor care l-au proiectat așa cum arată astăzi, este o victorie pentru ecologie și „verde”. După fotografii… Nu prea este așa.

Coregrafia de PR regizată de Emil Boc luni la inaugurarea Parcului Armătura, minciunile pe care acesta le emite după cum respiră, fotografiile luate din unghiuri avantajoase, mămicile aduse credem ”cu autocarul” să se pozeze cu pruncii pe iarbă în timp ce sunt admirate de grupul de masculi din ”bocărie”, taote acestea sunt desființate concret, cu imagini, nu cu povești, de către activiștii civici ai Clujului. Sunt și clujeni care-și cunosc drepturile și care gândesc dincolo de ce le oferă triumfalist presa locală de chitanțier și care reacționează. Dumitru Cornel Vilcu publică pe Clujul Civic o demonstrație despre ce este de fapt VERDE „SMART” / VERDE A LA CLUJ, care sunt minciunile nerușinate ale primarului dalelor cu privire la ”un parc nou”, cu privire la ”atâția copaci plantați în plus”, folosind date publice (Google Earth și un video de promovare a primăriei clujene), fotografii de înainte și după cu Parcul Armătura. Din imagini putem lua concluzii, iar vorbele despre „verde”, eco și bio sunt din ce în ce mai goale, apropiate de goliciunea pe care o prezintă, acum, parcul. Din nou, a câștigat betonul.

Mai întâi, vă prezentăm detaliile tehnice ale proiectului.

– suprafață de 3,25 ha unde au fost plantați 205 arbori noi

– revitalizarea culoarului de mobilitate verde-albastru aferent Someşului – în zona Parcului

– modernizarea şi extinderea infrastructurii pietonale şi ciclistice pe malurile râului

– realizarea unui podeţ pietonal şi velo peste pârâul Nadăş

– mobilier urban modern, stații de încărcare pentru biciclete / trotinete electrice, sistem de iluminat cu tehnologie LED

– rețea wireless cu acces gratuit la internet

– amenajare zone de joacă, alei pietonale, terenuri de sport etc.

Parcul este realizat din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Valoarea totală a investiției este de 18.703.513,99 lei cu TVA.

„Se iau peste 3,6 milioane de euro, bani europeni, obţinuţi în baza unui proiect/ program al cărui obiectiv principal e „reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă”. Şi se face aşa: Un vechi parc al Clujului (cam sălbăticit, e adevărat, necurăţat de mulţi ani şi lăsat să evolueze natural) e aproape ras de pe suprafaţa pământului; se fac alei multe şi largi, pe alocuri înghesuite una în cealaltă; pe malul anterior „împădurit”, acum complet chel, se pune iarbă la rolă, deja parţial pârjolită la momentul inaugurării.

Se vorbeşte despre plantarea în perimetru a sute (!) de copaci, fără a pomeni tăierea masivă, pe mai bine de jumătate din suprafaţa parcului, a arborilor deja existenţi. Se înlocuieşte un platou din beton cu unul din piatră. Se construieşte un pod pietonal masiv, din beton, la capătul mai puţin accesibil al vechiului parc. Apoi se anunţă, cu surle şi trâmbiţe, cu video-uri şi fotografii triumfale, că locuitorii Clujului au la dispoziţie, nici mai mult, nici mai puţin decât UN NOU PARC. Nu, stimate autorităţi locale. Ceea ce se găseşte acum acolo nu e nici nou, nici prea parc nu e.

E doar prima desfigurare a unei bucăţi din malul râului, inclusă în proiectul Rethinking Someş. Şi ne dă o imagine clară despre întregul concept: Denaturalizare completă, pe bani grei, a traseului urban al acestui râu. Distrugere în proporţie imensă a vechii vegetaţii şi vechiului habitat, pentru a le înlocui cu mult beton şi mulţi arbori scumpi, plantaţi într-un mediu şi într-un mod nepotrivite pentru ei. Distrugere, „vândută” drept dezvoltare, a încă unuia dintre bunurile cele mai preţioase ale acestui oraş, culoarul Someşului”, a spus activistul clujean Szakats Istvan, pe grupul de pe Facebook „Clujul Civic”.

Parcul Armătura, detaliu 3 – 2023, mai (video promovare Primăria Cluj)

Parcul Armătura, detaliu 3 – 2021, august (Google Earth Pro)

Parcul Armătura, detaliu 2 – 2023, mai (video promovare Primăria Cluj)

Parcul Armătura, detaliu 2 – 2021, august (Google Earth Pro)

Parcul Armătura, detaliu 1 – 2023, mai (video promovare Primăria Cluj)

Parcul Armătura, detaliu 1 – 2021, august (Google Earth Pro)

Parcul Armătura în 2022, noiembrie
(Google Earth Pro)

Parcul Armătura în 2021, august (Google Earth Pro)