Din oras

Cum i-a deschis Emil Boc "uşile" lui Emanuel Ungureanu? Dialog de excepţie între deputat şi primar VIDEO

Înainte să ajungem la momentul de astăzi, un moment în care Emil Boc şi Emanuel Ungureanu şi-au vorbit public pentru a arăta că doresc binele clujenilor, facem un apel la memorie. În urmă cu câteva luni, Emanuel Ungureanu (deputatul care expune prin diferite clipuri neregulile din instituţiile publice) era escortat de paznicii din Primăria Cluj-Napoca pentru că filma înăuntrul clădirii. Atunci deputatul susţinea că Emil Boc, dat fiind că perioada coincidea cu descinderile DIICOT la familia Lucan, la ICUTR şi la Lukmed, era cel ce se răzbuna pe el pentru dezvăluirile despre protecţia oferită de către administraţia locală pentru afacerile medicului. 

Astăzi, după ce şi-a prezentat Planul de Buget pentru 2019, primarul Emil Boc i-a dat cuvântul deputatului Emanuel Ungureanu, manifestând un respect deplin şi explicând că parlamentarul are „uşile deschise” întotdeauna în primărie. Aceleaşi uşi pe care era dat afară anul trecut. 

Emanuel Ungureanu a explicat pe rând motivele pentru care se află în şedinţa Consiliului Local, cerând asfaltarea drumurilor din zonele căilor de acces la spitalele din centrul oraşului, implicarea financiară a primăriei în renovarea unităţilor spitaliceşti şi ajutor pentru Centrul de Transplant, care funcţionează ilegal în podul unei clădiri ce deja prezintă fisuri de rezistenţă. 

„Am avut, într-adevăr, astăzi o discuţie preliminară cu domnul primar, încerc de 9 luni să avem o discuţie aprofundată pe o problemă care ne arde, nu doar pe noi, clujenii, ci şi pe cei care vin în această comunitate pentru a-şi rezolva problemele de sănătate. Cine beneficiază de multă încredere, domnule primar, are şi responsabilităţi pe măsură. Sigur, pe zona Clinicilor, în zona de acces către Medicală II, Diabet, Institutul Inimii sau către Neurochirurgie, nu este nicio bucată a administraţiei locale, însă dumneavoastră aveţi contact cu toţi actorii importanţi din acest oraş. Acesta era îndemnul meu. Dacă mergem spre Clinicilor strada este asfaltată, este totul în regulă, pe toate axele oraşul arată foarte bine. Când intri în curţile spitalelor ai sentimentul că te desprinzi complet. Astăzi am fost la Neurochirurgie. Dacă vii cu politraumatism, ajungi foarte greu de sus de pe Babeş, când intri, cel puţin 2 minute îţi ia pentru 100 de metri. Ceea ce este foarte mult în condiţiile în care acele curţi sunt improprii. Soluţia este una singură. Oraşul este suficient de bogat încât să preia fără nicio problemă toate căile de acces şi curţile măcar la cele 33 de secţii şi clădiri ale Spitalului Judeţean Cluj. (…)”, şi-a început discursul Emanuel Ungureanu. 

Mai mult, acesta i-a cerut lui Emil Boc să aibă în calcul suplimentarea bugetului pe ramura de spitale, întreţinerea lui şi investiţii, chiar şi pentru unităţile ce nu se află în subordinea administraţiei locale. 

La toate acestea, Emil Boc i-a răspuns surprinzător de pozitiv, jucând un rol politic excelent. Era culmea să refuzi un om care vine în şedinţa publică şi în faţa angajaţilor din primărie, a cetăţenilor veniţi la dezbateri, a directorilor instituţiilor subordonate, te roagă să îţi ajuţi ramura de sănătate din muncipiul pe care îl conduci, din bugetul clujenilor. 

“Vreau să vă asigur domnule deputat că bateţi la uşi deschise în acest Consiliu Local şi ideile dumneavoastră au găsit suport şi sprijin aici în limita prerogativelor legale pe care le avem. Susţin cu toată convingerea acest proiect, pe care dacă îl veţi iniţia mă voi ralia şi public, de preluare a tuturor curţilor şi căilor de acces de pe raza municipiului de la spitale. Pentru noi nu ar reprezenta o problemă. Blocajele de la nivel ministerial sunt enorme. De un an şi jumătate, Oncologia, pentru o parcare, să facem un parking din banii noştri, stăm blocaţi pentru lipsa unei semnături din minister. Şi mie mi jenă, am fost şi la Institul Inimii, îţi rupi picioarele în gropile de acolo, cetăţeanul nu ştie că nu e în competenţa primarului. Sper să găsim şi în acest an soluţii să îi sprijinim. Sunt preocupat de situaţia de la Centrul de Transfuzii şi eu am fost acolo de două ori(…)Nu am lăsat sănătatea pe ultimul loc, e o componentă extrem de importantă în ceea ce priveşte calitatea vieţii. Alocările pentru Spitalul Clujana sunt în creştere. Şi anul acesta vor beneficia de susţinere financiară. Ca de altfel, de susţinere financiară vor beneficia în continuare şi celelalte spitale clujene în afara obligaţiilor pe care le avem. În limitele bugetului, vom asigura finanţare. Salut prezenţa deputatului Emanuel Ungureanu, un om recunoscut prin preocupările de sănătate. Vreau să îl asigur de parteneriatul nostru ca aceste lucruri să fie îmbunătăţite în limitele competenţei pe are le avem. Am avut o discuţie telefonică. Este preocupat, pe bună dreptate, de calitatea infrastructurii de bază a spitalelor. E preocupat de curţile spitalelor, din nefericire, nu avem nimic în proprietate. Sper ca prin modificare legislaţiei să avem un cuvânt de spus. Resurse financiare am avea la dispoziţie. Terenurile aparţin fie Consiliului Judeţean, fie Ministerului Sănătăţii. Astfel, sănătate să facă un salt calitativ la Cluj. La Spitalul de oncologie cerem de un an de zile o aprobare să construim un parking şi să modernizăm curtea. Nici până în ziua de astăzi nu am primit un răspuns pozitiv”, a mai spus Boc.

Emanuel Ungureanu nu s-a lăsat impresionat de replicile pline de bunăvoinţă ale primarului şi a profitat că i s-a dat cuvântul în Consiliul Local pentru a se adresa şi reprezentantului PSD Cluj, consilierul local Dan Morar: 

Vreau să apeleze consilierii locali PSD la doamna ministru pentru o problemă foarte gravă. Centrul Regional de Transfuzii nu are generator de curent. Este o chestiune de 50.000 de euro. dacă avem o pană de curent în Cluj, sângele se strică şi vorbim de o chestiune veche de când lumea. E o chestiune absolut banală care nu trebuie să ţină de politică. Doamna Pintea este deschisă ca ministru. Când vor veni solicitările din partea spitalelor vă rog să ne aplecăm asupra unor chestiuni foarte, foarte grave. Putem găsi o suplimentare de fonduri pentru acele zone unde necesarul este foarte mare. Dincolo de responsabilitatea legală, este şi cea moral” a mai menţionat Ungureanu. 

La rândul său, consilierul local din partea PSD l-a asigurat că se va documenta cu privire la problemele de la Centrul Regional de Transfuzii, luând în considerare şi discuţii cu colegii săi din PSD, membrii în administraţia centrală. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *