In vizor

Cum face Emil Boc urbanism "de bun simt" in Cluj-Napoca

La ultima sedinta de Urbanism, primarul Clujului, Emil Boc, a refuzat proiectul de construire al unui ansamblu de locuinte si birouri pe terenul fostului patinoar din Gheorgheni. Edilul a invocat „bunul simt” in fata arhitectilor din Comisia Tehnica de Amenajare a Teritoriului si Urbanism. „Nu aprob un astfel de proiect intre camine studentesti. Punct. Cred ca nu ma inseala bunul simt. Merg pe bun simt”, a fost replica primarului, atunci cand s-a impotrivit proiectului. Ziar de Cluj va prezinta o mica parte din haosul imobiliar ce pune stapanire pe urbea noastra, felul in care Boc a aprobat, in ultimii ani, construirea unor monstruozitati de blocuri intre case, in unul dintre cele mai cochete cartiere ale Clujului.

Am luat cateva strazi din cartierul Gheorgheni la pas, pornind de pe strada Vaida Voievod. O zona relativ noua si prospera, situata in apropierea fostului cartodrom al orasului. Chiar la capatul strazii, cateva casute elegante stau umbrite de blocuri cu patru si sase etaje, cu panorama direct in curtea vecinului.

Unde nu e bloc, se construieste unul. Pe Aleea Detunata la numarul 17, aceeasi priveliste. Aici se ridica un bloc cu patru etaje, aproape lipit de casa invecinata. Beneficiarul, potrivit panoului de santier, este Carmen Constantinescu. Proiectant general este DICO si Tiganas.

Dupa cum se poate vedea, primaria a eliberat autorizatie de constructie pentru aceasta cladire in decembrie anul trecut.

Strazile din aceasta zona au un stil urbanistic aparte: alternanta perfecta casa-bloc. O idee creativa pentru promovarea imobiliara a locuintelor. Daca stai la casa, un bloc te va proteja negresit de soare, dar si de panorame prea largi. Daca stai la bloc, ai parte de big brother la discretie.

Pe strada Alexandru Vaida Voievod, o alta monstruozitate. Viitorii studenti de la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, dar si enoriasii bisericii din apropiere, au privilegiul sa aiba in vecinatate un bloc impunator, de zece etaje. Riviera Residence este in constructie din 2012. Un bloc care va avea zece etaje si 91 de apartamente de doua-patru camere. Dezvoltatorul care gestioneaza proiectul este I&C Transilvania Constructii.

Peste drum, un palc de case, cu inaltime maxima de un etaj si mansarda, este flancat de doua blocuri verzi, atat propriu cat si la figurat.

Cine vrea sa cumpere apartamentele ultra scumpe din aceasta zona, nu trebuie sa caute vreo mare cladire de birouri in oras. Gaseste aici, simplu si in mijlocul strazii, o ghereta in care se intermediaza contracte de vanzare-cumparare. Este limpede ca viitorii proprietari sau chiriasi nu vor fi incomodati de prea mult spatiu verde. De locuri de joaca pentru copii nici nu se mai pune problema.

 

Intre o clinica privata si un bloc de locuinte, o constructie din tabla, cu gamuri termopan, completeaza peisajul de talcioc urbanistic.

Cladirea Universitatii Dimitrie Cantemir este acoperita de hatisul de cabluri, care ar fi trebuit demult ingropate in subteran.

 

Dupa terenurile de tenis aflate in apropierea lacului de la Iulius Mall, apare o noua cladire high-tech, din beton si sticla, contrastand cu blocurile din zona, ridicate inainte de anii ’80.

Fotografii: Eugen Olariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *