Sanatate

Cum este marcată Ziua Mondială a Rinichiului. Emanuel Ungureanu: „Ajungem în situația paradoxală de a ne trimite în străinătate copiii, să fie tratați în spitale străine de medici români, fugiți și ei de aici”

Astăzi este Ziua Mondială a Rinichiului. Începând din anul 2006, în fiecare an, în a doua joi a lunii martie, se sărbătoreşte la nivel mondial ziua rinichiului, moment în care se promovează diferite teme legate de acest organ vital al corpului uman. Întrucât a trecut mai bine de un an de când cazul medicului Mihai Lucan a devenit public, iar sistemul sanitar a rămas în bună măsură inert la problemele legate de nefrologie, transplant de rinichi, dializă renală și alte proceduri, Ziar de Cluj a discutat cu deputatul clujean Emanuel Ungureanu, vicepreședinte în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților, pentru a afla cu ce probleme se confruntă pacienții și medicii din domeniul nefrologiei.

Din păcate, lucrurile se schimbă in bine cu dificultate, părinții sunt nevoiți să plece în afara țării pentru a salva viața copiilor lor, suferinzi de diverse probleme renale.

Mai mult, în Spania sau Franța, românii sunt tratați de medici români. Nici medicii care au fost pregătiți în străinătate nu o duc mai bine: după ce revin în țară, aceștia sunt neglijați de către proprii lor colegi nefrologi. 

Situația este departe de a fi rezolvată. 

Uitați-vă în ce situație suntem la două capitole: Ministerul Sănătății nu a găsit pe nimeni mai bun, să spunem, pentru a conduce lumea transplantului decât un fost condamnat penal, Victor Zota, care a revenit în fruntea Agenției Naționale de Transplant, după ce în anul 2012 a fost parte dintr-un dosar cu trafic de ovule, celebrul Dosar Sabyc. Deci, în fruntea transplantului avem un condamnat penal definitiv. 

În ceea ce înseamnă Nefrologia Pediatrică, vă dau exemplul lui Cosmin Fizeșan, un băiețel care în câteva zile va împlini 16 ani și care a stat 10 ani de zile în România – a făcut dializă, dializă peritonială, hemodializă. De spaima morții, acum un an și cinci luni de zile, am determinat-o pe mama lui să fugă efectiv cu copilul, iar atunci am transmis live de pe Aeroportul din Cluj, deputat fiind deja, am trimis un copil la Madrid. 

Fugise și o altă familie din Cluj, familia Suciu, pentru că Nefrologia Pediatrică nu a progresat în Cluj.

Și a plecat mai întâi familia Suciu, iar mai apoi au plecat și Cosmin cu mama lui, efectiv pentru a-și salva viața.

Ce s-a întâmplat între timp? Cosmin, după un an de zile, a fost echilibrat, iar peste încă 4 luni de zile a făcut transplant, în Spania. Statul spaniol a avut mai multă grijă de Cosmin și a avut mai multă grijă de Răzvan și are mai multă grijă de copilul Veronicăi Târșoagă din Timișoara, care a fugit cu copilul în Lyon.

Și tot statul român, ticălos, nu are grijă de medicii români care s-au specializat pentru Nefrologie Pediatrică în afara țării, pentru că printre eforturile pe care le-am făcut a fost acela de a integra aici mediciii români care s-au pregătit în afara țării, să nu ne mai ducem copiii bolnavi pentru a-i trata în afară, ci să pregătim medici care s-o facă aici bine.

Acest lucru l-am făcut cu Andreea Răchișan care, întoarsă de la un stagiu de pregătire din Franța, a fost izolată de către colegii nefrologi din Cluj și nu a fost lăsată să-și pună în practică cunoștințele. 

Și, practic, la această oră, ajungem în situația paradoxală de a ne trimite în străinătate copiii, să fie tratați în spitale străine de medici români, fugiți și ei de aici.

De ce se întâmplă toate aceste lucruri? Dintr-un motiv foarte ușor de reperat: statul român nu duce lipsă de resurse, nu din cauza banilor nu ne putem îngriji mai bine copiii. Mă refer la copiii cu insuficiență renală cronică.

Există o indolență, o indiferență din partea nefrologilor pediatrici – la această specializare mă refer, dar e valabil și pentru alte specializări – de a se instrui, de a se pregăti, de a performa.

Tehnologie avem. Nu avem protocoale de îngrijire moderne și adaptate la nevoile acestor copii. 

Pentru că, spre exemplu, Cosmin cu mama lui au fost în vacanța de iarnă în țară și au întrebat medicii de la Pediatrie II, de ce nu poate fi îngrijit Cosmin în țară? De ce trebuie să se întoarcă la Madrid? Și răspunsul halucinant al unuia dintre medicii de pe secție a fost că „nu avem bani”. O minciună extraordinară!

Același tip de aparate de dializă există și în Spania, exact același tip este și la Cluj. În mod evident, nu există bunăvoință să aplici un protocol uniform de îngrijire și este o lipsă de interes, pentru că Cosmin s-a dus în Madrid, cu cateterul infectat, cu rinichii nativi infectați, cu probleme grave de inimă, care puteau fi tratate pe Secția de Nefrologie din Pediatrie II. Era un copil neglijat.

Și neglijența nu ține de resursa financiară, ci de marele deficit de caracter din sistemul sanitar, de care eu vorbesc de 17 ani.

Sunt oameni care poate nu merg în spital decât o dată în 40 de ani. Pentru clujeni e problema aglomerației, cea a poluării, sunt mai stringente decât chestiunea spitalelor, pentru că, în afara faptului că riști enorm, dacă treci pe lângă Clinica Medicală II să îți pice o o bucată din clădire în cap, la propriu, atât timp cât nu te afectează, ești indiferent. 

Din această cauză, de Ziua Mondială a Rinichiului vreau să vorbesc oamenilor despre stilul de viață care afectează sănătatea rinichilor și despre faptul că nu prevenim foarte multe boli pe care am putea să evităm.

Dar, lipsa de solidaritate a populației față de tema sănătății nu este atât de acută în ultimii ani, pentru că și din cauza rețelelor de socializare, și din cauza atâtor campanii care s-au făcut, lumea este mai conștientă de pericol. 

Însă nu este conștientă că pericolul vine din lipsa unor alocări și a unor proiecte concrete.

Gândiți-vă căt de penibilă este campania Partidului Național Liberal de strângere de semnături pentru Spitalul Regional, în condițiile în care au avut un prim-ministru care ar fi putut să-l facă. Deci, un partid strânge semnături, atunci când a fost la putere și nu a avut nici o piedică să-l facă?!

De asemenea, vorbim despre un Spital de Copii în Borhanci, într-una dintre cele mai aglomerate zone din Cluj, dar oare ambulanțele vor zbura către acest Spital de Copii?

Deci, pur și simplu, este o bătaie de joc generalizată a politicenilor care au condus Clujul în ultimii 28 de ani. În loc să facă spitale, în campanie electorală ne desenează aceste spitale pe hărți fictive.

Asta este realitatea cruntă.

Dăm banii pe circ și când dăm de-o problemă gravă din sistem, atunci dăm vina pe „ciuma roșie”, dăm vina pe oricine, nu ne uităm că într-un oraș precum Clujul, cu un buget imens, se poate face mai mult în fiecare an”, a declarat Emanuel Ungureanu pentru Ziar de Cluj.

Astăzi, în Parcul Central din municipiul Cluj-Napoca, Emanuel Ungureanu, împreună cu membri ai Asociației pentru Solidaritate și Empatie Delia Gradinaru, îi așteaptă pe clujeni de la ora 16:00. Aici vor avea loc discuții în privința necesității schimbărilor din stilul nostru de viață pe care ar trebui să le facem pentru a ne păstra sănătatea rinichilor.

 

 

sursa foto: b1.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version