Justitie

Cum e practica si cum sunt selectati stagiarii in societatea de avocatura LMS. Ce sa nu spui la interviu

Avocatii Gabriela Bucatariu si Raul Moscovits de la societatea de avocatura Lapusan, Moscovits, Steopan si Asociatii le-au vorbit studentilor de la Facultatea de Drept UBB Cluj despre selectia stagiarilor si practica pe perioada facultatii. Prezentarea a avut loc in cadrul evenimentului Jobfest organizat de asociatia Elsa Cluj-Napoca.

Tanara Gabriela Bucatariu este in societatea Lapusan, Moscovits, Steopan si Asociatii (prescurtata chiar de avocati LMS) de 4 ani si jumatate, dar deja este un om important in firma si se ocupa de prima etapa a selectiei stagiarilor, inainte ca acestia sa ajunga la interviul final cu asociatii, printre care si Raul Moscovits. Asadar, studentii au putut sa-si faca o imagine completa asupra selectiei se arata intr-un material publicat de Clujust.ro.

Cei doi avocati au spus ca majoritatea celor care vin la interviu spun ca le-a placut penalul in facultate. 

”La interviurile pentru viitori stagiari, cred ca toata lumea spune ca in facultate a fost indragostit de dreptul penal.”, a precizat Raul Moscovits.

 Colega lui le-a explicat studentilor de ce e bine sa-si extinda orizonturile: 

”E mai pragmatic penalul. Voi la nivel de cunostinte teoretice va raportati mai usor la partea de penal. Din punctul meu de vedere, un avocat stagiar nu o sa-si permita niciodata sa se specializeze. Adica sa vii la interviu pentru o colaborare si sa spui ca vrei sa faci doar drept penal e din start o greseala. Nu ai de unde sa stii ce o sa-ti placa practic. Ar trebui sa ai in vedere ca inclusiv in domeniul dreptului penal o sa ai nevoie de alte cunostinte, nu doar teoretice, ci si practice, din alte domenii. Si atunci voi din start trebuie sa va extindeti orizonturile, astfel incat sa vedeti voua ce o sa va placa. Din pacate, nivelul de cunostinte pe care trebuie sa-l acumulati in facultatea de drept e mare si nu va permite sa faceti practica in mod constant in timpul facultatii incat sa va dati seama ce o sa va placa in practica, care este cariera juridica pe care vreti sa o urmati.”

Gabriela Bucatariu le-a dat exemplul personal:

”La momentul la care am terminat facultatea de drept, cu licenta in penal, master pe penal, eu am fost intrebata la interviu: CV-ul tau reflecta ca-ti place dreptul penal, vrei sa profesezi in aceasta arie? si eu am spus: in niciun caz nu mi se pare ca te poti limita ca avocat stagiar la un anumit domeniu de drept. Sfatul meu este in masura in care nu apucati sa faceti in mod real practica in cadrul unei societati de avocatura sau al unei institutii, asfel incat sa va dati seama ce anume vreti sa faceti, sa nu va limitati la momentul la care terminati facultatea si va alegeti o profesie juridica la un anumit domeniu. E imposibil sa va dati seama din teorie ce o sa se intample in practica si vi s-ar potrivi, in primul rand.”

La intalnirea cu studentii trebuia sa fie si avocatul penalist Mircea Ilian de la LMS, dar a trebui sa mearga la o audiere la parchet.

”A trebuit sa fuga la una din chestiile lui urgente, care apar oricand. Noi putem sa le spunem la clienti ca amanam comunicarea intampinarii cu cateva ore, dar el nu poate sa le spuna procurorilor: mai tineti-l un pic ca ajung.”, a explicat Moscovits.

Societatea reprezentata de acesta a recrutat anul trecut cei mai multi stagiari din Cluj, circa zece.

”Chiar daca s-a recrutat foarte mult in LMS in 2015, nu inseamna ca sunt inchise portile pentru promotiile urmatoare. Din contra, societatea este in plina crestere. Vrem sa crestem si noi profesional alaturi de voi. Fiecare om nou care vine in societate trebuie sa se integreze si sa aduca un plus de valoare. ”, i-a linistit Bucatariu pe studenti.

Cei doi au fost intrebati care este procesul de recrutare? Initial, se face o selectie CV-urilor.   

„Nu raspundem tuturor e-mailurilor, ci facem o selectie. In mod evident, aici e si treaba voastra sa impresionati printr-o foaie de hartie A4 care arata parcursul scolar si realizarile extra curriculare. Sincer, elemente clare sau sabloane de urmarit in CV-urile pe care le primim nu exista. Citesti un CV si vezi daca te impresioneaza cu ceva si daca ai curiozitatea de a vedea candidatul la un interviu. Din CV-urile pe care le primim, in procedura de recrutare din 2015, undeva la 50 la suta au venit si la interviuri. In cadrul interviului, la noi nu se procedeaza ca si in alte cazuri. Am mai auzit si eu cum decurg interviurile in alte societati. Eu nu am fost la alt interviu, ne-am impresionat reciproc din prima. Asa cum nici la CV nu exista o reteta, nici la interviu nu exista criterii riguroase. Se povesteste de obiectivele si asteptarile fiecaruia, ca sa vedem din prima daca exista vreo compatibilitate si foarte importanta este perioada de proba. Atunci vedem in ce masura reusiti sa va integrati. Conteaza foarte mult adaptabilitatea voastra. Atunci cand mergi intr-o societate inghegata, in mod evident tu trebuie sa fii cel care te integrezi si te remarci in cadrul acelei societati si nu invers. Asfel, la recrutare conteaza parcursul universitar si ulterior implicarea dupa ce obtineti raspuns favorabil la interviu. Perioada de proba nu inseamna automat ca ramaneti in cadrul societatii.”, a raspuns Gabriela Bucatariu.

”Conteaza mult pentru noi prima impresie. Nu dam test scris grila. Noi ne asumam faptul ca luand un stagiar pentru noi este un gambling. Ne facem o idee la inceput, o luna, doua, trei, dar ne cam lamurim intr-un an. Notele sunt importante in procedura de selectie, dar nu sunt esentiale pentru ca unii dintre parteneri isi aduc aminte de traumele din facultate si isi dau seama ca daca notele ar fi contat, viitorul nu ar fi fost foarte luminos. Notele constituie cel mai obiectiv criteriu de selectie, dar nu e elementul definitoriu. ”, a adaugat Raul Moscovits.

”Conteaza, din punctul meu de vedere, activitati extra curriculare care denota pasiunea sau implicarea in domenii conexe dreptului”, a completat Gabriela Bucatariu.

Raul Moscovits le-a spus studentilor ce nu vrea sa auda la interviu:

”La interviu conteaza foarte mult sa nu cumva sa ne raspundeti la intrebarea de ce vrei sa fii avocat? Pentru ca de mic am simti dorinta de a lupta pentru sfanta dreptate. Daca ati gandi asa, am da faliment. Nu luptam pentru sfanta dreptate, luptam pentru client, desi suna cinic. Prefer un raspuns becalian la intrebare, de gen ca da bine in club, vreau sa am bani si sunt ambitios, decat sa-mi spui ca de mic am simtit ca sunt o rotita care lupta impotriva anarhiei si am vrut sa fac bine in lume si cand am salvat primul delfin, mi-am dat seama ca vreau sa fiu avocat. Pe mine m-ai pierdut. Lasand gluma la o parte, chiar conteaza dupa selectia facuta de Gabi si feed-back-ul nostru”

Dupa perioada de proba, care variaza de la o saptamana la doua luni, se incheie contract de colaborare pe doi ani.

”Perioada de proba nu o sa existe in cazurile in care avem practicanti din timpul facultatii, care isi doresc ei si ne dorim si noi sa ramana in cadrul societatii si care tocmai au promovat examenul de primire in profesie. Acolo situatia e diferita. De aici si recomandarea noastra sa incercati sa faceti stagii de practica sa vedeti in primul rand daca va place avocatura si daca vi se potriveste si, totodata, se incercati de la acest moment sa gasiti potentiale colaborari pentru momentul la care o sa deveniti avocati. Noi avem practicanti. inca nu s-a stabilit daca o sa ramana, dar in mod evident optiunea aceasta ramane deschisa pentru ca daca un om se integreaza din timpul facultatii in societatea noastra nu o sa-si doreasca nici el si nici noi sa plece la momentul la care devine avocat.”, a precizat Bucatariu.

O alta intrebare venita de la un student a vizat politica societatii privind acceptarea studentilor in stagii de practica.

”Nu avem perioada de proba la partea de stagii pe care le fac studentii. E o chestiune de compatibilitate. Daca voi veniti si vedeti ca nu va place sau nu va permite timpul sa faceti practica de comun acord, expres sau tacit, inceteaza colaborarea. Dar nu exista sabloane nici la acest capitol. Avem de exemplu un practicant, Anda Prunea, care lucreaza la noi de un an si ceva. Anda s-a integrat foarte bine si frumos. A evoluat. Face si munca de avocat la nivel mai simplu si sub indrumarea noastra. Se simte implicarea. Bineinteles ca nu compari un student care nu are cristalizata materia cu un avocat, dar pe chestiuni de atitudine te uiti ca un student arata implicare, dorinta si responsabilitate.”, a spus Gabriela Bucatariu.

Ce pot face studentii in practica in societate?

”Va dau exemplu practic cum e la noi. Alex merge la inregistrat actiuni si la Registrul Comertului sa inregistreze societati sau sa inregistreze cereri pentru realizare mentiuni in zilele de joi. Adica, ia actele de la noi pregatite pentru inregistrat si le lasa la instanta sau la diferitele institutii la care avem noi nevoie sa rezolvam chestiunile in lucru. Pe langa asta, ne ajuta sa pregatim de inregistrat. Alex nu stiu in ce masura a avut timp sa si redacteze notificari, dar Anda pe mine personal m-a ajutat si pe partea de redactare acte simplute. ii dau modele, ea le face, revizuim impreuna si ajung dupa ce ma implic si eu intr-o forma finala de trimis pentru inregistrat. Nu exista neaparat anumite limitari. Nu va dam dosare sa va uitati in ele, sa stati trei ore in societate, sa cititi ce am scris noi frumos, nu vorbeste nimeni cu voi si apoi plecati acasa. Nu asta e strategia pentru ca asa nu va ajutati nici voi pe voi, nici voi pe noi…”, a raspuns avocata.

Dupa ce o studenta s-a plans ca a facut cafele in practica, Raul Moscovits a spus in gluma: ”Cafeaua ne-o facem noi, dar mi-ai dat o idee buna”.

”Sky is the limit in LMS”

Tanara Gabrilea Bucatariu spune ca firma in care lucreaza da sanse de promovare avocatilor:

”Eu mai vad si ce au facut colegi de cativa ani incoace si compar posibilitatile pe care le-am avut eu si le am in continuare in LMS de a creste profesional si posibilitatile pe care alti colegi de-ai mei le-a avut in alte socitati. Din acest punct de vedere, Sky is the limit (cerul este limita – n.red) in LMS. ”

”Asta e una din chestiunile pe care noi incercam sa le oferim. Daca vrei sa vii la noi in firma si sa stai la trecerea timpului sau la pintaj, 100% nu rezisti. E chinul de pe lume si pentru tine si pentru noi. Ritmul e foarte accelerat. Daca vrei o chestie calduta, in care mai completezi ceva, mai dai un copy-paste, mai trimiti o notificare, arati bine, vorbesti cu clientul, cu siguranta nu suntem locul potrivit. Daca vrei o chestie provocatoare, in care sky is the limit, chiar cred ca e locul potrivit. Depinde ce vreti de la viata.”, a precizat asociatul Raul Moscovits.

Bucatariu a pus accentul pe munca in echipa: ”Din punctul meu de vedere, avocatura se face cel mai bine in echipa si asta e o opinie pe care am exprimat-o si la interviu in fata lui Mihai Lapusan, avocatul coordonator din societatea noastra si mi-o mentin. E imposibil sa dai rezultate la fel de bune pe plan individual.”

Avocatul Moscovits spune ca trebuie sa-ti placa avocatura ca sa rezisti la ritmul infernal din firma.

”Daca scopul sunt banii sau patalamaua pe care ti-o fluturi de fata cu prietenii, tii trei-patru luni, dar crapi la un moment dat. Daca nu simti si nu-ti place, innebunesti. Chiar trebuie sa-ti placa, Altfel, poti sa fii avocat. Daca mergeti in Tribunal,  sunt o seama ”pisis” care sunt avocate. Poti sa o duci si asa, dar nu esti avocat in adevaratul sens al cuvantului. Nu o sa fii niciodata si nici nu o sa fii perceput niciodata. ”, a concluzionat Raul Moscovits.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *