Politica

Cum au vazut anul 2014 politicienii clujeni si ce asteptari au in noul an

2014 a fost un an greu si pentru alesii locali din varful institutiilor administrative ale judetului. Inceput cu un nefericit si in acelasi timp tragic accident aviatic, continuand cu uriase scandaluri de coruptie si arestari la cel mai inalt nivel, anul care se incheie este vazut de politicienii clujeni ca unul in care unele proiecte importante au fost finalizate, iar altele sunt lasate drept restanta pe 2015. Cum au vazut si au trait anul 2014 o parte dintre alesii locali si ce asteptari au de la 2015, va este prezentat de Ziar de Cluj.

In opinia prefectului Gheorghe Vuscan, anul 2014 a fost cel mai greu pe care l-a gestionat in calitate de prefect. Inceputul de an a fost marcat de tragicul accident aviatic de la limita judetului Cluj cu  judetul Alba, eveniment care a determinat ca institutia prefectului sa elaboreze o serie de proceduri pe situatii de urgenta pentru eventuale cazuri de accidente care ar putea aparea si ar fi necesara declararea starii de urgenta. Totodata, fiind un an cu o importanta incarcatura politica, au fost numeroasele mitinguri si evenimente stradale.

        “A fost poate cel mai greu an pe care l-am gestionat in ultimii doi ani si jumatate ca si prefect al judetului Cluj. A inceput nepotrivit cu un accident aviatic in zona muntilor Apuseni la limita cu judetul Alba, unde din pacate institutiile statului de la nivel national cu responsabilitati punctuale in legatura cu determinarea  coorodonatelor nu au resuit sa isi faca pe deplin datoria. Marcat de o puternica incarcatura negativa , pentru ca si-au pierdut viata doua persoane, am elaborat proceduri foarte aplicate pentru tot ceea ce s-ar putea intampla chiar teoretic ca situatii de urgenta in judetul Cluj. O munca de jumatate de an impreuna cu ISU si cu toate instituile abilitate am elaborat proceduri pentru 19 tipuri de posibile accidente care s-ar putea ivi”, a declarat Gheorghe Vuscan.

Anul electoral 2014 a fost cel mai delicat an din cariera politica de pana acum a prefectului Vuscan.

        “Mai multe momente importante pe care a trebuit sa le gestionam se refera la trei actiuni electorale deosebit de importanate. Alegerile europarlamentare si cele doua tururi de alegeri prezidentiale au fost poate cele mai delicate momente de cand fac eu politica. La alegerile europarlamentare lucrurile s-au derulat mai normal, dar cu o presiune extraordinar de mare, au fost prezidentiale in cele doua tururi. Faptul ca s-a votat foarte mult la Cluj, peste 70.000 au votat pe liste electorale suplimentare, a insemnat o dificultate extraordinar de mare. Dar marea satisfactie a noastra ca institutie a fost ca la Cluj niciun alegator nu a rams in afara sectiilor de votare si nu au fost evenimente majore care sa influenteze rezultatul votului. Relatia istorica de colaborare intre judetul Cluj si regiunea chineza Shandong, o regiune cu  peste 100 de milioane de locuitori, s-a concretizat cu depunerea mai multor scrisori de intentii a mai multor companii chineze pentru dezvoltarea proiectului hidroenergetic Tarnita-Lapustesti” a declarat Gheorghe Vuscan.

In opinia lui Gheorghe Vuscan, in Romania lucrurile nu vor merge bine atata vreme cat  legea se aplica selectiv.

Teodor Grindean, inspectorul sef al Ispectoratului Judetean de Politie Cluj, si-a propus si a reusit ca in anul 2014 sa asigure o mai buna transparenta a institutiei pe care o conduce. Prin activitatile desfasurate in cadrul IPJ Cluj, impreuna cu o serie de institutii abilitate, a adus judetul Cluj sub media pe tara in ceea ce priveste infractionalitatea. De asemenea, printr-o buna colaborare cu reprezentantii administratiei locale, au fost identificate o serie de zone cu posibile probleme infractionale si totodata prin prezenta tot mai mare in starda a politiei rutiere, numarul accidentelor cu victime a fost redus considerabil.       

  “Am preferat sa ne dezvoltam un sistem de comunicare intern astfel incat colegii nostri sa fie informati cu privire la principalele obiective pe care noi le urmarim in  domeniile de interventie pe care ei trebuie ei trebuie sa la aiba in ,astfel incat toate activitatile sa se circumscrie scopului fundamental pentru care exista institutia politiei, si anume acela de a proteja cetateanul, drepturile si libertatile fundamentale, proprietatea publica si privata. Pin tot ceea ce facem ne dormim sa fim mai aproape de semenii nostri, dar si sa le asiguram atat cat este posibil si siguranta. Am fost mai vizibili in spatiul public in principalele noduri rutiere acolo unde inregistram accidente cu victime, in zonele identificate cu risc in ceea ce priveste actiuni in afara legii cu masa lemnoasa.”, a afirmat Teodor Grindean.

Anul 2014 a fost, in opinia lui Grindean, plin de evenimente nu doar pentru Inspectoratul de Politie. Clujul este un oras mare, cu multe provocari. Un oras mare care atrage oameni de toate felurile, nu doar pe cei care isi doresc sa urmeze o institutie de invatamant superior, ci si pe cei care au ganduri „mai putin curate”.

        “Am incercat sa reconstruim o identitate pentru IPJ, am fost mai aproape de oameni prin intalniri in tot judetul cu primarii si cu politistii pentru a ne informa cu privire la problemele pe care le avem si pentru  a identifica solutii”, a declarat Teodor Grindean.

Fiind numit in functia de inspector-sef in urma cu un an si cateva luni, printre realizarile sale Teodor Grindean a enumerat si faptul ca a reusit sa viziteze personal aproape toate subunitatile afalte pe raza judetului. Singurul post de politie pe care nu a reusit sa il inspecteze a fost cel de la Sanmartin. Cu toate acestea, cea mai mare satisfactie a anului vine pe plan personal prin faptul ca a reusit sa isi reuneasca familia la Cluj-Napoca.

        “Cea mai mare bucurie a mea este ca am gasit la Cluj un colectiv de oameni extraordinari profesionisti care stiu foarte bine ce au de facut trebuie doar adusi aproape unii de altii si indrumati corespunzator. Pe plan personal am avut o mare realizare si ma bucur ca am reusit mi-am adus familia la cluj dupa o perioada destul de mare de timp in care eu am lucrat la o distanta de familie am reusit sa ne adunam sa fim aproape unii de altii si ma bucur in primul rand pentru copii mei care isi doreau sa ma aiba aproape de ei”a declarat Tudor Grindean.

Vakar Istvan este primul presedinte de etnie maghiara de dupa 1918 care conduce Consiliul Judetean Cluj. Chiar daca asigura interimatul de mai bine de sase luni, de cand este in functie, principala sa preocupare a fost refacerea infrastructurii rutiere a judetului. Considera ca anul 2014 a fost un an interesant care a adus linisitea intre “Palate” (Primarie, Prefectura si Consiliul Judetean Cluj).

        “A fost un an, l-as numi interesant. Anul trecut pe vrema asta nimeni nu putea intrevedea ce se va intampla la jumatatea anului urmator. Inceputul lui 2014 a pornit OK din punctul meu de vedere si al formatiunii  pe care o reprezint politic. Ca vicepresedinte conturarea bugetului a fost una normala, s-a luat in considerare ceea ce pentru mine era foarte important la acel moment. S-a pus accent pe finantarea institutiilor culturale si s-au alocat destul de multi bani pe investitii, pe reparatii, pe imbunatatirea acestor institutii”, a afirmat Vakar Istvan.

Dupa arestarea lui Uioreanu, Consiliul Judetean Cluj a fost pus intr-un con de umbra, angajatii institutiei au avut o perioada de pribegie si nesiguranta, dar spre sfarsit de an au inceput sa lucreze la turatie maxima si o buna parte din proiectele initiate au putut fi finalizate.

    “Fiind patriot local, nu comentez ca banii alocati in acest an de catre Guvern au fost de campanie sau nu, chiar nu ma intereseaza. Sa fie campanie in fiecare an, sa fie bani sa putem reabilita in fiecare an.  Proiectul Ic Ponor care a stat abandonat ani de zile se repune pe SEAP la licitatie pentru a gasi un nou antreprenor si sa il finalizam.Treaba conducatorului este sa preseze subalternii sa fie rapizi si sa se lucreze, dar nu se poate in detrimentul calitatii. Un proiect foarte complicat din toate punctele de vedere este cel al Sistemului de Managament Integrat al Deseurilor. Un proiect pe care trebuie sa il finalizam, iar in primele zile ale noului an se vor semna contractele, prin urmare se va incepe lucrarea”.

Lipsa de viziune a fostilor presedinti ai CJ Cluj si orgoliile au lasat judetul fara drumuri. O buna parte din bugetul judetului merge inspre asistenta sociala fapt, ce explica diferenta fata de calitatea drumurilor din judetele limitrofe Clujului.

    “Scopul meu personal si prioritar pentru 2015 este ca prioritate numarul zero infrastructura judetului. Drumurile judetene. Trebuie sa recunaostem ca avem un stadion superb, ne bucuram de el si suntem mandri de el, avem un aeroport modern. Avem patru parcuri Tetarom care sunt ca un magnet de investitii foarte importante, dar toate astea, aceste mari investitii  care in decurs de zece ani s-au tot facut in Cluj, au dus intr-un fel caderea pe locul trei  sau chiar patru a investitiilor pe drumurile judetene”, a afirmat Vakar Istvan.

Problema realizarii spitalului de urgenta din Floresti nu poate fi rezolvata de niciun politician local. Polul medical dezvoltat la Cluj are nevoie de o unitate spitaliceasca de asemena anvergura, iar singura solutie in opinia lui Vakar Istvan este presiune la Guvern, astfel incat sa fie demarat proiectul.  

   Inceputul de an poate aduce alegeri intermediare pentru sefia Consiliului Judetean Cluj. Costurile estimate pentru un tur de scrutin se ridica la un milion de euro. Posibilitatea de a participa in cursa pentru functia suprema in judet nu este exclusa pentru actualul presedinte interimar. Acesta considera ca nu se afla in concurenta politica cu niciunul dintre partidele care isi doreste sefia. Pe plan personal, Vakar Istvan crede ca functia pe care o ocupa in prezent i-a rapit o buna parte din timpul pe care il petrecea cu familia. Dar ca si in oricare meserie exista satisfactii si insatisfactii.

Pentru primarul Emil Boc, anul 2014 a insemnat finalizarea proiectelor majore ale orasului, cel mai important dintre acestea fiind adoptarea Planului Urbanistic General, denumit de catre edil “constitutia urbana” pentru urmatorul deceniu. Multe dintre proiectele incepute de catre primaria Cluj-Napoca, desi aveau termen de finalizare anul 2014, vor fi realizate si implementate abia in 2015. E vorba de proiectul de bike-sharing, implementarea sistemului de ticket-ing, sau finalizarea proiectului Orasul Comoara.

     “Din punct de vedere administrativ am reusit sa finalizam o parte din proiectele majore ale Clujului. Ma refer aici la aprobarea PUG pentru urmatorii zece ani care va fi constitutia urbana a Clujului si care este gata si este in vigoare. In al doilea rand am finalizat Sala Polivalenta, cea mai moderna sala de profil din Romania si poate din centrul si estul Europei si de asemenea am reusit sa punem pe drumul corect cele mai importante proiecte europene. Ma refer aici la Centrul de Industii Creative din Lomb, la Centrul de Dezvoltare al Afacerilor, la proiectul de refacere a tramei stradala, la proiectul Orasul Comoara, la proiectul de ticketing si care vor fi finalizate anul urmator. Nu in ultimul rand ma bucur de faptul ca am reusit sa putem asigura resurse financiare pentru ca toti copiii care au medie de bursa sa primeasca banii aferenti. Suntem, cred, singura primarie sau printre putinele din Romania care pune problema invers, si anume primesc bani de burse toti cei care indeplinesc conditiile prevazute de lege, adica media de 7  pentru burse sociale, media  8, 50 pentru bursele de merit. Nu in ultimul rand, continuarea proiectelor traditionale pe care primaria le-a avut si pregatirea, spun eu, cu sanse reale de succes a Clujului ca si Capitala Europeana a Tineretului.

De la noul an, Emil Boc isi doreste sanatate si putere in continuarea proiectelor de dezvoltare a orasului.

    “De la 2015 astept sanatate Ce imi doresc mie le doresc tuturor sa aiba toata lumea parte de sanatate ca daca are sanatate cu siguranta toate celelalte pot veni sa fie realizate”, a afirmat Emil Boc.

    Oleleu: „A fost un an urat”

     “Alegeri pentru functia de presedinte a Consiliului Judetean Cluj ar trebui facute pentru ca, indiferent cine ar gira functia de presedinte a CJ, are o problema de legitimitate si cu atat mai mult avand in vedere proiectele in care este angrenata institutia, poate cele mai mari proiecte din ultimii 20 de ani, proiecte care depasesc suma de 100 mil de euro. Un aspect care trebuie realizat in 2015 si continuat in 2016 este reabilitarea drumurilor judetene, o problema foarte spinoasa, motiv pentru care un presedinte ales prin votul clujenilor ar putea da o legitimitate a functiei si nu in ultimul rand o angrenare a tuturor factorilor pentru a sustine aceste proiecte importante pentru judetul Cluj”, este parerea lui Ioan Oleleu, vicepresedintele CJ Cluj.

Ca si o trecere in revista a evenimentelor pentrecute la nivelul institutiei, vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, Ioan Oleleu catalogheaza anul 2014 ca fiind „un an urat”.

    “A fost un an foarte greu, si a fost un an oarecum urat, au fost multe evenimente care sau la care nu m-as fi asteptat in 2014, cu atat mai putin cand am acceptat sa ocup functia de vicepresedinte. Cu toate acestea, am incercat sa fac in jurul proiectelor importante ale Clujului echipa si sa incercam ca aceste proiecte sa mearga mai departe. Sunt cateva proiecte care, daca la inceputul anului 2014 nu aratau foarte bine, in momentul de fata ele sunt in curs de derulare ma refer la Tetarom 1 si Tetarom 4, doua proiecte importante care sunt in curs de implementare. Tetarom 1 are un grad de implementare de peste 30% iar Tetarom 4 undeva la 15%, intarzieriile fiind datorate in buna parte a unei contestatii” a afirmat Ioan Oleleu.

Majoritatea realizarilor perofesionale a vicepresedintelui Ioan Oleleu vin din domeniul dezvoltarii infrastructurii judetului si a celui sanitar.

In plan personal, singura dezamagire a vicepresedintelui Ioan Oleleu a fost faptul ca nu a reusit sa isi sustina lucrarea de doctorat, insa acest lucru se va petrece in prima jumatate a anului 2015.

Horatiu Catarig a ajuns aproape de sfarsitul anului sa detina functia de vicepresedinte interimar. Datorita alegerilor eurparlamentare si prezidentiale care au avut loc, Horatiu Catarig considera 2014 un an „foarte dificil”, iar de la 2015 isi doreste sa se ajunga ca situatiile conflictuale de pe scena politica clujeana sa dispara.

    “2014, din punct de vedere personal, atata cat am fost santosi si eu si familia, a fost un an bun. Profesional, de la consilier am facut un pas inainte cu ajutorul colegilor, la functia de consilier cu atributii de vicepresedinte. Din punct de vedere politic a fost un an dificil, un an de alegeri care ma bucur ca s-a incheiat cu bine. Sper sa intram intr-o perioada non-conflictuala, iar din punct de vedere administrativ pentru Cluj in mod clar a fost un an foarte foarte dificil. In 2015 personal imi doresc sanatate mie si familiei,  iar pe plan administrativ sper ca proiectele pe care le are judetul in derulare sa fim capabili sa le ducem la bun sfarsit”, a afirmat Horatiu Catarig.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *