In vizor

Cum au organizat grecii din Salonic Capitala Europeana a Tineretului 2014 cu 2 milioane de euro

Statutul de Capitala Europeana a Tineretului, castigat anul acesta de Cluj-Napoca, a revenit, pana acum unui numar de sase orase din batranul continent. Efervescenta evenimentului a pornit, in 2009, in Rotterdam, apoi a ajuns in Torino, Anvers, Braga, Maribor si Salonic. Pentru a putea avea o privire de ansamblu fata de ce inseamna aceasta titulatura, Ziar de Cluj va prezinta ce au facut grecii din Salonic in 2014. Au avut un buget de 2 milioane de euro si cate un eveniment aproape in fiecare zi din an.

Capitala Europeana a Tineretului este titlul acordat de catre Forumul European al Tineretului unui oras european pe o perioada de un an, in timpul caruia se acorda sansa de a prezenta printr-un program multilateral viata si dezvoltarea culturala, sociala, politica si economica legate de tineret. Statutul de Capitala Europeana a Tineretului a fost introdus in anul 2009, cu orasul Rotterdam (Olanda), urmat de Torino (Italia) in 2010, Anvers (Belgia) in 2011, Braga (Portugalia) in 2012, Maribor (Slovenia) in 2013, Salonic in 2014 si Cluj-Napoca in  acest an.

Ziar de Cluj va prezinta cum s-au organizat grecii din Salonic pentru aceasta titulatura, anul trecut, pentru a ne putea face o privire de ansamblu asupra a ceea ce ar trebui sa se intample odata cu castigarea statutului de Capitala Europeana a Tineretului.

Salonic, un oras studentesc situat in Golful Thermaikos al Marii Egee, a avut un program pentru 2014 axat pe teme cum ar fi cultura, inovatie, voluntariat, participarea tinerilor, mediu, sport si creativitate. Capitala europeana a tineretului a gazduit nu numai o serie de actiuni si evenimente, dar a inglobat, de asemenea, si activitati ale numeroaselor miscari ale cetatenilor, grupurilor si persoanelor ce impartasesc o filosofie comuna.

Pe tot parcursul anului trecut, in Salonic au avut loc evenimente la scara larga, inclusiv Evenimentul de Tineret al presedintiei elene, campanii pentru alegerile Parlamentului European, simulari ale Parlamentului European si Organizatiei Natiunilor Unite pentru studenti si multe alte concursuri. In cooperare cu reteaua locala a societatii civile, organizatiile de tineret din Salonic si cu sprijinul Uniunii Europene, Consiliului Europei, ONU, Presedintiei elene si a numeroase fundatii, programul din 2014 a oferit orasului grecesc profilul unui laborator deschis pentru tineri.

Salonic a avut un buget de 1,2 milioane de euro, din fondurile primariei, pentru Capitala Europeana a Tineretului, si inca 800.000 de euro de la sponsori, fata de 4-6 milioane de euro cat au avut la dispozitie alte orase care au detinut anterior acest titlu. Proiectul grecilor s-a bazat in special pe voluntariat, peste 50.000 la numar, si a urmarit de la bun inceput sa se inscrie pe harta destinatiilor tinerilor si sa atraga cel putin 10.000 de tineri din intreaga lume.

De la bun inceput, este de remarcat faptul ca programul grecilor a fost bine promovat. Ei au avut si o aplicatie de mobil dedicata Capitalei, unde evenimentele au fost grupate pe diferite categorii, putand alege cu usurinta la care dintre ele sa participi. De asemenea, au infiintat si un post de radio online, dedicat Capitalei Europene a Tineretului, care este inca functional.

Site-ul oficial a fost lansat in trei limbi, greaca, engleza si franceza.

Aici au fost postate toate evenimentele desfasurate de-a lungul anului. Iar ca si numar, au fost aproape tot atatea cate zile are anul.

Numai in luna august 2014, in Salonic s-au organizat 27 de evenimente dedicate Capitalei Europene a Tineretului, aproape cate un eveniment pe zi. Spre exemplu, in acest interval a avut loc un eveniment dedicat grafitti-ului, in care tineri din Grecia si Germania au desenat peretii orasului. Au avut si un festival dedicat filmului, LGBT Film Festival. In 19 august s-a organizat aici si un eveniment dedicat artei tatuajelor.

 

Festival cu Jesse Ware si Nina Kravitz

 

Timp de doua zile,a avut loc si “Green Wave Festival”, dar si un festival de muzica, Reworks Festival, unde au fost invitati artisti ca Jessie Ware, Fritz Kalkbrenner, Nina Kravitz, cap de afis. Cu o alta ocazie, a fost invitat DJ-ul din Detroit, Delano Smith.

Printre proiectele derulate, s-a numarat trainingul MAX – Media impotriva xenofobiei, in 16-22 ianuarie 2014. Scopul principal al proiectului a fost ca tinerii participanti sa fie educati in mod corespunzator, pentru a deveni capabili sa recunoasca si apoi sa lupte cu stereotipurile si mesajele rasiste promovate prin intermediul mass-media.

Grecii au organizat si mai multe vizite de studii, printre care delegatii de tineri din Suedia sau din Rusia.

Au avut si festivaluri: Contrast Photo Festival, intre 9 si 25 februarie. La fel ca si Clujul, au debutat cu o petrecere de deschidere a Capitalei, in 31 decembrie 2013. Au continuat cu o serie de evenimente, dedicate diferitelor varste. Spre exemplu, musicalul “Shakespeare pe intelesul copiilor”, un spectacol care s-a tinut din 29 ianuarie 2014 pana in 7 februarie 2014.  Tot in februarie au organizat “DJ Carnival Party”, petrecere organizata pentru toata lumea in fata Turnului Alb din Salonic. Au avut si un festival de film, in luna august a anului trecut.

In martie au organizat un eveniment muzical cu participarea “European Union Youth Orchestra”, o orchestra dedicata tinerilor din Uniunea Europeana,  ce reprezinta idealul european a unei comunitati care conlucreaza. Orchestra are pana in 140 de artisti, din cele 28 de state membre ale UE.

Capitala Salonic a organizat si un eveniment cel putin interesant, Hobbythess Festival, un eveniment dedicat hobby-urilor de toate felurile.

Ei au obtinut si un record mondial, organizand cel mai mare “Rueda de Casino” (cerc de Salsa, n.r.) din lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *