Din oras

Cum arata Clujul in analiza echipei care face strategia municipiului pentru 2014-2020

Scris de 328

In mai putin de trei luni proiectul de planificare strategica a municipiului Cluj-Napoca pentru perioada 2014-2020 ar trebui sa fie aplicabil. Echipa s-a intalnit pentru prima data in 5 septembrie, iar reprezentantii municipalitatii le-au recomandat curiosilor sa urmareasca site-ul dedicat proiectului, pentru a vedea cum avanseaza lucrarile.

De cateva zile echipa a publicat concluziile unei “analize statistice preliminare a profilului municipiului Cluj-Napoca”- un text plin de greseli de scriere, care arata un Cluj unde “oamenii sunt viorile intai”, elevii sunt “inrolati” in scoli, iar numarul lor din “scolile de maistrii” (sic!)  a crescut cu 343%. Autorii nu stiu cand sa foloseasca “incluziv” si cand “inclusiv”, habar nu au ca expresia “in ceea ce priveste” e o expresie, care nu se schimba, ca faimosul 2% se redirectioneaza din impozit si nu din profit, ca “poluantul periculos PM 10” este de fapt praful si ca elevii si studentii nu se inroleaza in scoli, maxim se inscriu.

E o analiza cu date aruncate la intamplare, “structurata pe 6 dimensiuni” :

Demografie

“Ratele de mortalitate ceva mai mici la Cluj nu se datoreaza numai unei structuri pe varste mai tinere a populatiei ci si unei mortalitati mai reduse decat in ansamblul mediului urban. In aceeasi idee, indicatorul nuptialitatii este, in Cluj, cu ceva sub nivelul urbanului national, iar cel al divortialitatii, de asemenea e in general mai mic”.

Cultural

“Un trend contrar este observat in cazul vizitatorilor muzeelor, numarul acestora fiind constat, incepand cu 2008, mai mare decat in 2005, ajungand ca in 2011 numarul vizitatorilor sa fie cu 40% mai mare decat in 2005”.

Educatie

“La nivelul invatamantului preuniversitar, cea mai importanta evolutie vizeaza cresterea numarului elevilor de la nivelul gradinitelor, cu 30%, dar si a celor inrolati in invatamantul postliceal (90%) si in scolile de maistrii (343%). Cea mai mare parte a locurilor din liceele clujene apartine scolile cu profil tehnic (21%), urmate de clasele de matematica informatica (15% din locuri)”.

Poluare si mediu

“De asemenea, o suprafata insemnata a municipiului este afectata de emisii poluante, cele mai expuse fiind principalele artere de circulatie, desi in cazul anumitor poluanti periculosi (precum PM10), prezenta acestora in aer s-a injumatatit in 2011 fata de 2007”.

Societate civila

“Nu in ultimul rand, dupa cum arata datele, redirectionarile de 2% din profit variaza intre 2007  si 2011, cu un maxim in 2008, de aproape 4 milioane de lei si un minim in 2011, de aproape 3.3 milioane lei”.

Social

“In ceea ce privesc situatiile de infractionalitate, intre 2004 si 2012 au crescut cazurile de prostitutie, furt din societati comerciale si de loviri si alte violente. Aceasta din urma a cunoscut o crestere continua ajungand ca in 2012 sa fie cu 725% mai mare decat in 2004! Totusi, s-a constatat o reducere a cazurilor de viol (cu 45%), furt (total) (44,6%), talharie (aproximativ 25%) si cersetorie (25%)”.

Autorii ne promit ca cea de-a sasea dimensiune, analiza economica, va fi prezentata intr-o sectiune separata.

Daca v-ati intrebat la ce ne foloseste aceasta analiza, tot autorii vin cu o explicatie: analiza releva aspecte pozitive si poate neasteptate.

“Române (sic!) la latitudinea celor X grupuri de lucru sa utilizeze datele puse la dispozitie si sa hotarasca cum vor fi acestea valorificate. Ca sa citam din Google, they have the fuel, now let them spark!”, incheie apoteotic autorii, inainte sa se semneze, intr-un mod original:*Realizarea analizei preliminare nu ar fi fost posibila fara sprijinul Primariei Municipiului Cluj-Napoca, al Centrului de Studiere a Populatiei, coordonat de Prof. Dr. Traian Rotariu, si al studentilor din cadrul programului international de masterat in administratie publica al FSPAC: Raluca Baltaru, Freda Nemes, Rada Margineanu si Adela Bura.

Procesul de elaborare a Strategiei  care va trasa directiile de dezvoltare a Clujului pentru perioada 2014-2020 este coordonat de Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii impreuna cu Primaria Cluj-NapocaULTIMA ORĂ

 • Acum 12 hours Eveniment
  Un cutremur de magnitudine 5,3 a avut loc în județul Arad, la adâncimea de 6,4 km. S-a resimțit în România, Croația, Ungaria și Serbia
 • Acum 13 hours In vizor
  Cum se subminează Educația? Prin prostia disperată a slugoilor puși miniștri. Mediile vor putea fi încheiate cu doar două note pe disciplină – proiect
 • Acum 17 hours General
  SE MIȘCĂ ȘI SĂNĂTATEA: Grevă japoneză și miting de protest în Piața Victoriei
 • Acum 17 hours Vocea ta
  Szakats Istvan: ”Dragi bieți useriști. Îmi pare rău că mă repet, dar mă doare. Vă bateți joc de Cluj și de clujeni”
 • Acum 17 hours Politica
  GUVERNUL E DISPUS SĂ FACĂ ORICE, NUMAI SĂ NU DEA SALARII DECENTE PROFESORILOR: Probele de competență de la BAC ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului, dacă orele nu încep până la finalul săptămânii – a anunțat ministrul Educației
 • Acum 17 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Purtătorul de cuvânt al BOR: ”O țară în care profesorii sunt timp de decenii subsalarizați, ignorați și chiar batjocoriți este una care se autosabotează”
 • Acum 20 hours Eveniment
  POATE, DE DATA ACEASTA, VEȚI FI INTERESAȚI: Municipalitatea lansează în consultare publică stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2024
 • Acum 20 hours General
  Se fac înscrieri pentru Evaluarea Națională deși calendarul exemenelor ar putea fi afectat de greva din școli
 • Acum 20 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: ”Un plan de guvernare care a întârziat 10 ani. Să fie primit!”
 • Acum 21 hours Vocea ta
  MUNICIPIUL CARE NU E ÎN CENTRU, NU EXISTĂ! Hai, Măiestrică, într-un exercițiu de PR, de data aceasta util comunității, pune mâna pe coasă (sau pe par) și rezolvă situația
 • Acum 21 hours Politica
  Gabriela Firea anunţă o HG pentru combaterea hărțuirii la locul de muncă: Se întâmplă cazuri revoltătoare
 • Acum 21 hours In vizor
  Banii pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice în Regiunea Nord-Vest s-au terminat în 3 minute
 • Acum 22 hours General
  O maşină hibrid a luat foc în Leghia, judeţul Cluj. În interior a fost găsit un corp carbonizat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE