Cluj-Napoca va beneficia de o Hotărâre privind “actualizarea Anexei 30 a Hotărârii Guvernului nr. 1705/2006 privind aprobarea inventarului bunurilor din domeniul public al statului și înfiinţarea Complexului Sportiv Naţional Cluj-Napoca în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului”. Prin aceasta se doreşte înființarea la Cluj-Napoca a unui așa-zis “complex sportiv naţional”.
Acesta va deţine clădiri “guvernamentale” (adică construite de statul român înainte de 1989)precum Sala sporturilor „Horia Demian”, Sala de gimnastică „Sonia Iovan”, hotelul Stadion şi câteva clădiri administrative.
Dar, potrivit directorului Direcţiei de Sport şi Tineret Cluj, Ovidiu Chifor (consilier local PSD în perioada în care exista USL), ar exista și o fază în care acest “Complex Sportiv Național” ar dori să se extindă luând din administrarea CL Cluj Sala Polivalentă şi din administrarea CJ Cluj a Cluj Arena. Statul a dat, statul a luat – mai ales că cei doi administratori și-au cam dat măsura ca administratori, unul ținând pe pierderi de la înființare Sala Polivalentă, celălalt băgând în faliment Cluj Arena.
„Printr-o hotărâre de guvern, se poate ca sala şi stadionul să treacă în administrarea Complexului sportiv naţional. În felul acesta, toate obiectivele din Cluj vor fi administrate unitar, în beneficiul sportivilor”, a spus Ovidiu Chifor, citat de Ziua de Cluj.
Am citit și noi această Hotărâre. Zice așa:
Art. 4: (1) Obiectul de activitate al Complexului Sportiv Național Cluj-Napoca îl constituie organizarea și desfășurarea în regim de cantonament a pregătirii sportivilor nominalizați în loturile reprezentative ale României, în vederea participării acestora la competițiile interne și internaționale.
(2) În perioadele în care nu sunt organizate activități de natura celor menționate la alin.(1), precum și în cazul neocupării integrale a spațiilor existente, Complexul Sportiv Național Cluj-Napoca poate presta servicii de cazare și alimentație publică și altor persoane fizice și juridice la prețuri și tarife stabilite de Ministerul Tineretului și Sportului, cu respectarea reglementărilor legale în vigoare.
Art.4.: Finanțarea cheltuielilor curente și de capital ale Complexului Sportiv Național Cluj-Napoca se asigură din venituri proprii și din alocații de la bugetul de stat acordate în condițiile prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 10/1996, aprobată prin Legea nr. 59/1996.
Art. 5: La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, bunurile aflate în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului – Direcția județeană pentru Sport și Tineret Cluj Napoca trec în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului – Complexul Sportiv Național Cluj-Napoca, conform anexei la prezenta hotărâre.
Art. 6: Bunurile prevăzute la art. 5 se transmit în termen de 30 de zile, prin protocol de predare-preluare, încheiat pe bază de bilanț contabil, cu activul și pasivul existente la data predării.
Art. 7: Personalul existent în cadrul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Cluj-Napoca va fi preluat de către Complexul Sportiv Național Cluj-Napoca și se consideră transferat, beneficiind de toate drepturile conferite de reglementările legale în vigoare.
Iar în Nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern, se arată:
„În vederea folosirii și administrării cât mai eficiente a bazei materiale sportive aflată în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului, prin proiectul de act normativ se urmărește organizarea bazei materiale existente sub forma instituţională a unui complex sportiv național cu denumirea „Complexul Sportiv Naţional Cluj-Napoca”, în beneficiul sportului de performanţă, prin asigurarea unor condiţii specifice şi specializate de pregătire a sportivilor, prin diversificarea ramurilor sportive care pot beneficia de aceste condiţii, utilizat cu prioritate pentru pregătirea loturilor naţionale şi olimpice, a cluburilor sportive şi organizarea competiţiilor de nivel naţional şi internațional. Prin nota de fundamentare nr. 2267/2017 s-a aprobat de către conducerea Ministerului Tineretului și Sportului oportunitatea înființării Complexului Sportiv National Cluj”.
Nicăieri, dar nicăieri, nu scrie ceva despre Polivalentă și/sau despre Cluj Arena, ci numai despre bunurile aflate în administrarea MTS. De altfel, bunurile construite din banii municipiului și ai județului nu ar putea fi preluate de către Guvern decât prin voința majorității politice din CL Cluj, respectiv CJ Cluj.
Așa că se pune întrebarea de unde s-a trezit gura lui Chifor să vorbească fără de el, să zică chestii pe care alții să le preia din zbor ca și cum ar fi izvorâte din ei?
Că noi ne amintim de toate eforturile lui Boc de a scăpa de faliment Sala Polivalentă, sau de a-l scăpa pe Alin Tișe de povara insolvenței Cluj Arena prin diverse tertipuri. De altfel, anul trecut, primarul Emil Boc şi-a exprimat disponibilitatea de a prelua în administrare vechea sală de sport a Clujului (Horea Demian), aşa cum, în urmă cu doi ani, venise cu ideea ca Sala Polivalentă şi Cluj Arena să fie conduse de o unică entitate. Asta deși Polivalenta este pe pierdere, o groapă a banilor publici, încă de la înființare. De la inaugurare, datoriile societății au crescut de 5 ori. De la 176.344 lei în 2014, la 666.236 lei. E aceeași șmecherie, dragii noștri cititori, aceeași rețetă de sinecurism politic, hoție și incompetență care se aplică la fiecare regie și direcție din subordinea CL Cluj și CJ Cluj. Așa că, în acest context, nu am uitat recenta agitație a lui “papa” Boc pentru ca legislația în domeniu să fie modificată (cu privire la plata taxelor și impozitelor pe clădirile publice date în administrare unor firme înființate special pentru sinecuriștii de partid) și, mai ales, de ce niște parlamentari clujeni ai PNL au vrut să-l cadorisească cu o inițiativă înspre direcția derogării administrațiilor publice locale de la plata impozitelor pe clădirile pe care le administrează după mușchii lor politici.
Așa că ori e un simplu exercițiu de imagine al lui Chifor, să ne arate că mai există, că-și merită banul din sinecura politică cu care l-a procopsit partidul, fie o încercare de “serviciu” adus unor disperați prost manageri ai celor două obiective create pentru sport, dar exploatate în principal pentru chermeze cu muzică și pop-corn.
Apropos de asta, nu putem trece fără să nu ne crucim peste viziunea de manager a sinecuristului Ionuţ Rusu, directorul general al Sălii Polivalente, relevate colegilor de la Ziua de Cluj:
„În mod normal, Sala sporturilor „Horia Demian” ar trebui să fie dată Primăriei, pentru a se putea gestiona mult mai uşor evenimentele sportive şi artistice. Dacă la Polivalentă avem un concert, să putem muta meciurile în Sala „Horia Demian”, oferind aceleaşi condiţii de suprafaţă de joc, echipamente, vestiare ca în Sala Polivalentă”.
Aceleași condiții? Hai că n-am mai rîs de mult amar!
Sinecurilă ar ține-o tot într-un concert pe parchetul de la Polivalentă!
Cluj-Napoca, Oraș European al Sportului?